Nejčastější důvod výpovědi: nadbytečnost. Doopravdy, nebo naoko?

Když se zaměstnavatel rozhodne někoho propustit, musí uvést výpovědní důvod. Ten nejčastější se jmenuje nadbytečnost. Podnikatel se jistě musí přizpůsobovat situaci na trhu a regulovat počet svých lidí. Jenže nadbytečnost se v praxi často také zneužívá, stačí se znelíbit a letíte… Dá se nějak bránit?
Nejčastější důvod výpovědi: nadbytečnost. Doopravdy, nebo naoko?

Zaměstnanec může dát v práci výpověď kdykoli a z jakéhokoliv důvodu nebo i docela bez důvodu. Zaměstnavatel ale naproti tomu musí v písemné výpovědi uvést jeden z výpovědních důvodů předvídaných zákoníkem práce. Tím nejčastějším je nadbytečnost zaměstnance. Zákoník práce doslova říká, že zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď, „stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách“.

Zaměstnavatel má tedy díky institutu nadbytečnosti možnost regulovat počet svých zaměstnanců a jejich profesní nebo kvalifikační složení tak, aby to vyhovovalo jeho potřebám. Když dostanete z práce výpověď pro nadbytečnost, toho by ještě měly čekat minimálně dva měsíce v zaměstnání (a dvě výplaty), výpovědní doba je podle zákona minimálně dva měsíce – a počítá se až od prvního dne kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi (jestliže tedy dostanete výpověď v průběhu července, výpovědní doba se začne počítat 1. srpna a skončí 30. září). Navíc je tu potom nárok na odstupné, které snad dokáže hořkost výpovědi zmírnit. Jeho výše závisí na tom, kolik máte u zaměstnavatele odslouženo: pokud jste u něj míň než rok, dostanete jeden plat, pokud jste pro něj odpracovali něco mezi rokem a dvěma, dostanete dva platy, pokud jste si odkroutili přes dvě léta, máte nárok na tři platy.

Výpočet podpory v nezaměstnanosti 2018

výdělků

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Jste vážně navíc?

Nadbytečnost bývá ale jako výpovědní důvod poměrně často zneužívána k tomu, aby se zaměstnavatel relativně snadno zbavil nepohodlného zaměstnance. Ve firmě nebo třeba na úřadu se zkrátka provede fiktivní reorganizace. Zaměstnavatel předstírá, že potřebuje míň zaměstnanců, takže někoho propustí a záhy na stejné místo – na stejný druh vykonávané práce – přijme někoho jiného. Takovou výpověď je zásadně možno hodnotit jako neplatnou.

Má to ale háček – zaměstnanec se může dovolat neplatnosti výpovědi a získat odškodnění za neplatnou výpověď v podobně náhrady mzdy, jen pokud stihl podat žalobu do dvou měsíců ode dne, kdy měl jeho pracovní poměr skončit. Pokud si zaměstnavatel počká déle a nového zaměstnance přijme a stejné místo zřídí až třeba po třech měsících, vyhozený zaměstnanec se už nemůže nijak bránit.

Když ale zaměstnavatel pospíchá a zaměstnance podcení, šance na odškodnění tu je. Soudy určily, že pokud rozhodnutím o organizační změně nebo jejím uskutečněním zaměstnavatel od začátku sledoval jiný cíl než ten stanovený zákonem – tedy změnu úkolů, technického vybavení, snížení stavu zaměstnanců kvůli vyšší efektivitě –, zkrátka když byla organizační změna jenom předstíraná, výpověď neplatí.

Jak zažádat o podporu v nezaměstnanosti

Do fronty!

Přišli jste o práci a jinou hned nemáte? Poradíme, jak a kde si říct o podporu v nezaměstnanosti. A kdy na úřad práce zamířit, abyste nepřišli o peníze. A mimochodem – fronty tam teď prý až tak nejsou.

Žádáme o podporu

Řiditel, ten tvrdej chleba má

Na druhou stranu známe také případ propuštěného, který sice dokázal, že pohnutkou k jeho vyhazovu pro nadbytečnost nejspíš byly (soudy opatrně řekly, že mohly být a odmítly se tím podrobně zabývat) rozpory s vedením, a nikoliv faktická nadbytečnost, přesto ale u soudu neuspěl. Soud požadavky zaměstnance, který byl dřív součástí vedení firmy, odmítl s tím, že i když je možné, že důvodem výpovědi byly spory s novým vedením, nedokazuje to, že ho nové vedení chtělo poškodit. Takže bránit se předstírané organizační změně a výpovědi pro nadbytečnost není v praxi snadné. Možná to v takovém případně mají jednodušší řadoví zaměstnanci než vedoucí pracovníci. Soudy totiž řekly, že rozhodující je, aby ve firmě v případě neshod bylo možno reagovat na situaci a umožnit efektivní bezporuchovou činnost podniku. Rezignovaly tak na bližší zkoumání toho, jestli opravdu byla práce onoho zaměstnance pro firmu nadbytečná. Tohle by si asi nedovolily vůči obyčejnému zaměstnanci, který o ničem nerozhoduje, řadový zaměstnanec totiž požívá obecně silnější ochrany než manažer:

Bude z vás šéf. Takže vás dokážou snáz vyrazit

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Obrana

Pokud dostanete výpověď pro nadbytečnost, v první řadě si zkontrolujte, jestli nemůžete zaměstnavatele chytit na některé formální chybě, která by znamenala její neplatnost. Zaměstnavatel musí splnit poměrně dost náležitostí:

Písemná výpověď musí být zaměstnanci doručena do vlastních rukou.

Musí v ní být popsáno, proč se stal nadbytečným.

Výpovědi musí předcházet rozhodnutí o organizační změně (o změně úkolů zaměstnavatele, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách).

Výpověď musí být v příčinné souvislosti s rozhodnutím o organizační změně a musí jít o skutečnou, faktickou nadbytečnost zaměstnance. To podle výkladu soudů znamená, že zaměstnavatel sice může formálně nadále zaměstnanci přidělovat práci podle pracovní smlouvy, ale jeho práce už pro něj není potřebná. Jestliže něco z toho chybí, může se zaměstnanec bránit u soudu a získat odškodnění za neplatnou výpověď.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

10. 4. 2024 | Lucie Kocurová

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

Soukromých škol přibývá každým rokem zejména ve větších městech. Už dávno přitom nesbírají jen děti, které se jinam nedostaly. Rodiče platí třeba za menší počet žáků ve třídě, za chutnější... celý článek

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

26. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

Kdy možné dát výpověď zaměstnankyni, která tráví část pracovní doby na internetových seznamkách? A musí si zaměstnavatel nechat kutila, který kvůli nepozornosti způsobí v práci výbuch?... celý článek

Partners Financial Services