Za neomluvenou absenci v práci: nižší výplata, kratší dovolená i vyhazov

Než zamáčknete budík a otočíte se na druhý bok, protože dneska se vám do práce zrovna nechce, promyslete si to. Jednodenní áčko vás může stát až tři dny dovolené a delší absence bez omluvy může znamenat i hodinovou výpověď.
Za neomluvenou absenci v práci: nižší výplata, kratší dovolená i vyhazov

Pokud u vás ve firmě máte odbory, zaměstnavatel s nimi musí projednat, jestli byla absence v práci omluvená, nebo neomluvená. Ovšem projednat neznamená, že se spolu musejí na něčem shodnout, stanovisko odborové organizace může zaměstnavatel vzít na vědomí, ale nijak k němu nepřihlížet. Zaměstnavatel také sám rozhoduje, jaká sankce bude po neomluveném zameškání práce následovat.

V první řadě: za den, kdy zaměstnanec není v práci, nemusí (a také asi nebude chtít) zaměstnanci vyplatit mzdu. To ovšem asi ještě nelze považovat za sankci v pravém slova smyslu: mzda je odměna za vykonanou práci, a pokud práce nebyla vykonávána, není důvod vyplácet mzdu.

Škrtnou dovolenou nebo zpětně strhnou náhradu mzdy

Sankcí v pravém slova smyslu ovšem je krácení dovolené, ke kterému zaměstnavatel může – nemusí, není to nic automatického – přistoupit. Na jeho uvážení je, jestli vám za denní absenci škrtne z dovolené den, dva, nebo dokonce celé tři dny. Zkracování dovolené ale má i jisté limity, které zaměstnavatel musí respektovat: za absenci v jednom kalendářním roce, se může krátit dovolená pouze v tom samém roce. Za absenci, kterou jste nasekali loni v prosinci, tedy letos kratší dovolenou mít nebudete.

Postřižiny

Když přijde doba zkracování

Za neomluvenou nepřítomnost v práci může zaměstnavatel krátit všechny v zákoníku práce uvedené druhy dovolené:

  • dovolenou za kalendářní rok nebo její poměrnou část,
  • dovolenou za odpracované dny,
  • dodatkovou dovolenou.

Není ale rozumné uvažovat tak, že když už vám v roce žádná dovolená nezbývá, nemáte o co přijít. Zaměstnavatel vám může škrtnout dovolenou, na které jste už byli. Ne že by měl povolení pro cestování v čase, ale může vám srazit – bez ptaní – ze mzdy už vyplacené náhrady za dovolenou.

Náhrada mzdy za dovolenou 2024

Hrubá mzda
Odpracováno
h
h
h
hodin
dní

Další kalkulačky

Dalším omezením krácení pak je, že zaměstnanci, který u zaměstnavatele pracuje celý kalendářní rok, musí za ten rok opravdu dostat aspoň dva týdny dovolené.

Anketa

Chodíte pozdě do práce?

Můžou se nasčítat i pozdní příchody

Krátí-li zaměstnavatel zaměstnanci dovolenou za neomluvenou zameškanou směnu (pracovní den), může mu ji zkrátit o jeden až tři dny; neomluvená zameškání kratších částí jednotlivých směn se můžou sčítat – to ovšem nelze přes hranici kalendářního roku, nejde tedy sečíst třeba zmeškanou polovinu směny z prosince 2017 a polovinu v lednu 2018. Zaměstnavatel má právo krátit zaměstnanci dovolenou jenom v případě, že zaměstnanec zameškal celou směnu nebo součet kratších neomluvených absencí v daném roce dosahuje alespoň délky jedné pracovní směny. Pokud zaměstnanec za kalendářní rok zameškal méně hodin, než činí jeho denní pracovní doba (směna) nesmí mu zaměstnavatel dovolenou zkrátit. Jestli je ale zaměstnavatel pes, může v zásadě sčítat i absence v řádech minut – typicky pozdní příchody do zaměstnání nebo předčasné odchody.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

A ven!

Neomluvené absence v práci můžou ale vést až k absenci práce a hledání práce nové. Pokud bez omluvy nechodíte do zaměstnání, zaměstnavatel s vámi může rozvázat pracovní poměr. Podle míry porušení pracovní kázně a s přihlédnutím k osobě zaměstnance, pracovní pozici, kterou zastává, době a situaci, v níž došlo k neomluvené absenci, k délce jejího trvání a s přihlédnutím k důsledkům pro zaměstnavatele (např. výši způsobené škody), se může rozvazování udát normální výpovědí nebo i okamžitým zrušením pracovního poměru. Otázka samozřejmě je, co už je tak moc, aby to stačilo na hodinový vyhazov. A odpověď najdeme v rozhodnutí Nejvyššího soudu: podle něj neomluvená absence v délce pěti dnů zpravidla představuje samo o sobě porušení pracovní kázně zvlášť hrubým způsobem a odůvodňuje rozvázání pracovního poměru okamžitým zrušením.

Další pohromy

Když zaškodíte

Když „zaviněně porušíte povinnosti při plnění pracovních úkolů“ a zaměstnavateli kvůli tomu vznikne škoda, jste povinni škodu napravit nebo zaplatit. Pokud vám to projde jako nedbalosti, může po vás zaměstnavatel chtít uhradit škodu do výše čtyř a půl měsíčních platů, pokud by šlo o škodu způsobenou úmyslně, může chtít sto procent.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

10. 4. 2024 | Lucie Kocurová

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

Soukromých škol přibývá každým rokem zejména ve větších městech. Už dávno přitom nesbírají jen děti, které se jinam nedostaly. Rodiče platí třeba za menší počet žáků ve třídě, za chutnější... celý článek

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

26. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

Kdy možné dát výpověď zaměstnankyni, která tráví část pracovní doby na internetových seznamkách? A musí si zaměstnavatel nechat kutila, který kvůli nepozornosti způsobí v práci výbuch?... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Partners Financial Services