Zkrácené úvazky: Výhra, nebo zkrácené jistoty?

Tereza Mynářová | rubrika: Analýza | 16. 5. 2017 | 3 komentáře
Podle analytiků je po kratších úvazcích v Česku hlad a firmy nezvládají na nabídku reagovat. Přesto se najdou zaměstnanci, kteří dostanou částečný úvazek, jenže by rádi pracovali na full-time.
Zkrácené úvazky: Výhra, nebo zkrácené jistoty?

Pokud narazíme v českém tisku na zmínku o částečných úvazcích, jde obvykle o kritiku, že je jich nedostatek a firmy v tomto ohledu vůbec nereagují na poptávku uchazečů o práci. Na zoufale malý počet zkrácených úvazků v Česku upozorňuje dlouhodobě třeba analytik Tomáš Ervín Dombrovský ze společnosti LMC, která provozuje portály Jobs.cz a Práce.cz.

Práci na kratší úvazek podle něj v posledních sedmi letech nabízelo v inzerátech nejvýš šest procent zaměstnavatelů. „V některých oborech jsou podíly vyšší, například ve službách, kde je možnost pracovat na částečný úvazek u 15 procent pozic, nebo v administrativě, kde jde o deset procent pozic. I tam je to ale stále na poměry v jiných zemích málo,“ říká.

To potvrzují data Eurostatu. V roce 2016 mělo Česko po Bulharsku a Maďarsku nejnižší podíl částečných úvazků v Evropské unii – mezi zaměstnanci ve věku 20 až 64 let je využívalo 5,6 procenta, průměr unie přitom činil 18,9 procenta. Podle statistiky OECD pracovalo v roce 2015 v Česku na zkrácený úvazek 4,7 procenta zaměstnanců, zatímco průměr 36 nejvyspělejších zemí světa byl 16,8 procenta.

Jazykový koutek

Co je prekariát

Slovo utvořené podle vzoru proletariát pochází z francouzského précarité – nejistota, nejisté postavení (srov. prekérní). Prekarizací se myslí společenská změna, při které se ze zaměstnanců stává námezdní síla s nejistým postavením. V našem prostředí jsou prekariát typicky takzvaní ičaři a dohodáři. „Z výběrového šetření European Union Labor Force Survey za roky 2000 až 2015 vyplývá, že v zemích Evropské unie rostl podíl prekarizovaného zaměstnání na celkovém počtu zaměstnání z 20 na přibližně 24 procent v roce 2015,“ uvádí Kotýnková. Nejvyšší nárůst lze podle ní sledovat u zaměstnanců od 25 do 30 let, kde se tento podíl zvýšil z 23 na více než 33 procent.

Výjimka? Akademický prekariát

Přesto lze najít i v České republice obor, kde má částečný úvazek mnohem víc zaměstnanců než 15 procent, která zmiňuje Dombrovský. Není to ale tím, že by zaměstnavatelé vycházeli svým podřízeným nadprůměrně vstříc – naopak, plný úvazek tu mnohdy nelze získat ani v případě, že o něj lidé projeví zájem. Řeč je o takzvaném akademickém prekariátu neboli o zaměstnancích ve vědě a výzkumu.

Podle údajů na portálu ResearchJobs.cz publikovaly veřejné vysoké školy a výzkumné instituce od poloviny srpna 2016 do začátku tohoto května celkem 1667 inzerátů. Ve 470 z nich sháněly lidi na částečný úvazek, tedy v 28 procentech případů – což je tedy výrazně více než průměr pro celou republiku. „Z mého výzkumu o lidech, kteří nakonec opustili akademickou dráhu, vyplývá, že víc než polovině těch, kteří pracovali na částečný úvazek, nebyl zaměstnavatelem plný úvazek nabídnut,“ uvádí navíc Kateřina Cidlinská z Akademie věd ČR a České asociace doktorandek a doktorandů.

Hlavním důvodem, proč se krátké úvazky v akademické sféře tak rozšířily, je podle expertů způsob financování vědy a výzkumu. To, jak jsou vědci na vysokých školách nebo ve výzkumných ústavech placeni, totiž hraje zásadní roli. Buď to může být institucionálně, kdy je zaměstnavatel odměňuje z peněz od státu, nebo účelově, tedy v rámci grantu, na kterém právě pracují. Ve druhém případě mají logicky i krátkodobou pracovní smlouvu, která se váže na tento projekt. Poměr mezi oběma druhy financování se přitom mění ve prospěch toho druhého, zdůraznila Cidlinská na konferenci Normalizace nejistoty. Prekarizace akademické práce.

I v akademické a výzkumné sféře samozřejmě existují rozdíly podle oborů. Například v lékařských vědách má v Česku zkrácený úvazek téměř polovina všech vyučujících či výzkumníků a v oblasti společenských věd více než třetina. A zatímco doktoři krátké úvazky podle Martina Víty z ResearchJobs.cz obvykle vítají – protože na delší dobu si „odskakovat“ z nemocnic ani nemohou, v sociálních vědách to právě bývá spíš jediná možnost. „Být lékařem ve fakultní nemocnici je vysněná meta, a poměrně slušně placená, což fakulty nenabídnou. Lékaři tak chodí učit na pár hodin týdně a fakulty jim vycházejí vstříc právě těmi krátkými úvazky. Viděl jsem i 0,05 úvazek,“ vysvětluje.

Na skok do školy

Podíl částečný úvazků v akademické sféře podle oborů za období od 1. 11. 2016 do 31. 1. 2017:

Lékařské vědy

49,1 %

Společenské vědy

37,5 %

Zemědělství

24,0 %

Biovědy

20,9 %

Vědy o zemi

20,0 %

Chemie

15,8 %

Průmysl

13,5 %

Informatika

10,9 %

Fyzika a matematika

7,8 %

Zdroj: ResearchJobs.cz

Život od úvazku k úvazku

Přestože práce na částečný úvazek přináší řadu výhod – dá se tak lépe sladit pracovní a osobní život, pečovat o příbuzné nebo se dále vzdělávat – nechybí ani negativa. V první řadě silná ekonomická nejistota, zvláště pokud zaměstnanci kombinují zmíněné miniaturní a krátkodobé úvazky a žijí „od projektu k projektu“. To může vést logicky i k nemalému stresu, zvlášť když přidáme nutnou komunikaci s více šéfy či přesuny mezi různými pracovišti.

„Celkem běžný případ je, že výzkumník má 0,2 institucionální úvazek na svém ústavu, k tomu je ještě 0,3 na jednom a 0,5 na druhém projektu, ty jsou ale časově omezené – pak se doufá, že přibydou další,“ popisuje Víta. „Tato situace se týká zejména osob na začátku vědecké dráhy. Nemají často ani výhled na to, že by v budoucnu mohly získat stabilnější úvazek, který by jim zajišťoval jistotu příjmu v případě, že by grantové projekty na sebe nenavazovaly zcela plynule,“ říká Cidlinská.

„Zvláště mladší vědkyně a vědci se tak ocitají v pasti neustálé honby za projekty a částečnými úvazky, které různě lepí k sobě, aby v konečném výsledku měli úvazek plný,“ shrnuje. „To je například v průmyslu věc nevídaná,“ dodává Víta a připomíná, že podobný systém zatěžuje zaměstnance i značnou administrativou. Že nejde jen o české specifikum, ukazuje třeba článek na stránkách University World News, který se zabývá vysokým počtem zkrácených úvazků v akademické sféře v Kanadě.

Problém uzavřených pozic

Akademická sféra je nejviditelnějším příkladem, kde se v Česku s „nadbytkem“ kratších úvazků setkáme, v ostatních odvětvích se jedná spíše o výjimky. Podle Magdalény Kotýnkové, která se na Vysoké škole ekonomické v Praze věnuje trhu práce, jde třeba o oblast finančního poradenství. Podle Víty by šlo najít paralely ještě možná v kultuře – například když má hudebník částečný úvazek v umělecké škole a další v orchestru. „Nicméně v porovnání s výzkumnou a akademickou sférou se jedná o řádově menší počty lidí a problém není tak vyhrocený, navíc do něj nevstupují tak často úvazky na dobu určitou,“ říká.

Zástupci pracovních portálů s „vynucenými“ částečnými úvazky zkušenost nemají. „V našich datech nic takového nenajdeme,“ uvádí Dombrovský. „Myslím si, že se to týká spíše uzavřených profesí, jako jsou právě akademici. Ale mohou to být třeba i koncipienti v právních kancelářích nebo lékaři, kteří čekají na atestaci. Jakmile se bavíme naopak o službách, administrativě nebo zákaznickém servisu, tedy o otevřených oborech, zde si lidé nenechají nic vnutit, protože si mohou vybírat,“ dodává. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 5. 2017 23:00, Kratina

4x krátky úvazek socku a ZPP sám, plat jako na stálý poměr. Jen jestli bychom se neměli stát všichni podnikateli jak za švajcra a pořádné si to mastně navzájem fakturovat :-D. To by byla inflačka až by v ČNB chrochtali blahem.

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

10. 4. 2024 | Lucie Kocurová

Královské školy: Jsme střední proud. Žádná alternativa

Soukromých škol přibývá každým rokem zejména ve větších městech. Už dávno přitom nesbírají jen děti, které se jinam nedostaly. Rodiče platí třeba za menší počet žáků ve třídě, za chutnější... celý článek

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

26. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

I za tohle můžete dostat výpověď. Případy, které potvrdil soud

Kdy možné dát výpověď zaměstnankyni, která tráví část pracovní doby na internetových seznamkách? A musí si zaměstnavatel nechat kutila, který kvůli nepozornosti způsobí v práci výbuch?... celý článek

Partners Financial Services