Povinné ručení od léta zdražilo, potvrzují čísla z trhu

pk | rubrika: Aktuality | 21. 10. 2019

Od konce letních prázdnin zdražilo povinné ručení o 2,3 procenta. Ukazuje to index společnosti Broker Consulting za letošní září, který sleduje vývoj průměrné ceny pojištění odpovědnosti z provozu nového vozu Škoda Octavia 1,6 TDI 85 kW – podle tvůrců indexu jde o typický vůz, s nímž jezdí české domácnosti.

Povinné ručení pro novou Octavii vyšlo v září na 7569 korun, zatímco v srpnu na 7394 korun. Autoři indexu počítají nejvyšší možné krytí. 

„Konec prázdnin je historicky daným obdobím, kdy pojišťovny mění ceníky. Letos se navýšení pohybovalo mezi jedním až šesti procenty u většiny pojišťoven na trhu,“ říká vývoj Vladislav Herout, ředitel produktového managementu Broker Consulting.

Kdo srovnává, ten jede

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

Konečná cena za pojištění z provozu vozidla je určena rozsahem doplňkových a asistenčních služeb, ale také věkem, zkušenostmi řidiče a zejména lokalitou registrace vozidla.

Zatímco třeba v Praze je pojištění z modelového příkladu o 12,3 procenta dražší než ukazuje celorepublikový index, v Benešově je o 16,3 procenta levnější.

„Všeobecně lze spíše očekávat další zvyšování cen povinného ručení, které souvisí s tím, že vybrané pojistné stále nepokrývá celkové náklady na vyřízení škodných událostí. Aktuální schodek činí 1,5 miliardy. Jediné, co tedy zabraňuje skokovému zdražení, je konkurenční boj pojišťoven,“ dodává Herout.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

24. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

Povinné ručení se rozšíří na víc druhů vozidel, nově se bude týkat provozovatele místo vlastníka a zvýší se minimální limity pro pojistné plnění. Při cestách po Česku už nebude nutné... celý článek

Partners Financial Services