Bezpečná jízda = cesta k levnějšímu povinnému ručení

PR článek | rubrika: Když se řekne | 8. 8. 2014 | 7 komentářů
PR TEXT. Ceny povinného ručení neustále stoupají. Největší změna proběhla zejména v roce 2013. I tak se na něm dá ušetřit. Jak? Tím, že budete jezdit bez nehod.
Bezpečná jízda = cesta k levnějšímu povinnému ručení

Za takzvanou beznehodovost totiž pojišťovny udělují řidičům bonusy, které snižují cenu povinného ručení.

V roce 2013 se na českých silnicích stalo 3121 dopravních nehod. Většina těchto řidičů se tak připravila o možnost čerpat výhody, které pro ně pojišťovny skrývají ve formě bonusu. Bonus je tedy druhem slevy, kterou pojišťovny odměňují ukázněné řidiče.

Sleva se odvíjí od toho, kolik měsíců jste nezpůsobili žádnou dopravní nehodu. Většinou se bonus přiznává za každých 12 měsíců bez nehody. Sleva z povinného ručení je pak zpravidla 5 %. Informace o výši svého bonusu zjistíte u pojišťovny, u které máte ručení uzavřeno.

Vypočítejte si nejvýhodnější povinné ručení

Každá pojišťovna si bonusový systém upravila k obrazu svému a k větší spokojenosti svých klientů. Pokud si nejste jistí, zda za povinné ručení neplatíte zbytečně moc, nebo nejste spokojeni s výši bonusu, využijte online kalkulačku. Ta porovná nabídky jednotlivých pojišťoven a vy si tak na základě zadaných parametrů vyberete tu, která se vám bude nejvíce zamlouvat.

Rozdíly se mohou projevit například v maximální výši bonusu. Ta se pohybuje v rozmezí 50 až 60 %. Dále v období, za které lze na maximum bonusu dosáhnout. Při 5% nárůstu každých 12 měsíců by to bylo za 10 let. Některé pojišťovny ale počítají bonusový systém progresivněji, maxima tak lze dosáhnout už za 7 let.

Autonehoda = vyšší cena povinného ručení

Stejně jako pojišťovny myslí na dobré řidiče se systémem bonusů, zaměřují se i na ty, kteří se na silnicích chovají nebezpečně. V tomto případě hovoříme o tzv. malusech. Nejde potom o slevu, ale naopak o přirážku. Při způsobení pojistné události, kdy pojišťovna naší vinou platí škodu třetí osobě, se z bezeškodného období odečítá určitý počet měsíců.

Odečítaných měsíců je z pravidla 36 za jedinou nehodu. I drobná nepozornost vás tak může připravit o 3 roky jízdy bez nehod. Buďte tedy na silnicích opatrní.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 8. 2014 7:42, Pavel

Malý dotaz. Můžete mi někdo objasnit, jak je to s povinným ručením řidičů, kteří mají historii naplněnou velkým počtem nehod? Mého kamaráda sestřelil nějaký mladý podnikatel a tvrdil, že už má tolik nehod (v průměru 5 za rok), že je na maximu, co může platit. Takže je mu další bouračka úplně jedno. Kolik je tohle maximum? Musí pojišťovna takovéhle lidi pojistit?

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 8. 2014 3:27, Honza

Troufl bych si nesouhlasit. Jezdili jsme Feldou s nejslabším motorem a přešli kvůli větší rodině na 7 místnou Dacii Logan MCV benzín 1.6, což už je pěkně velká kráva (žádné "downsizované prdítko se superturbem") a povinné ručení dokonce trochu kleslo, stačilo přejít od Generalli ke Kooperativě. A já (bez historie) bych to měl více než 2x dražší než manželka, která má historii 7 let bez zaviněných nehod s tou Feldou. Jinak Trabant je průšvih z hlediska bezpečnosti posádky Trabanta, ale to je pro povinné ručení jedno. Tady jde o škodu způsobenou ostatním a tady bych viděl Trabanta jako docela fajn auto :-) Jezdí pomalu, rozsype se spíš Trabant a ne to druhé auto... Jinak to, že auta se silným motorem mají povinné ručení drahé mi přijde ok, jsou to stroje primárně konstruované na porušování předpisů a riskantní jízdní styl.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

24. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

Povinné ručení se rozšíří na víc druhů vozidel, nově se bude týkat provozovatele místo vlastníka a zvýší se minimální limity pro pojistné plnění. Při cestách po Česku už nebude nutné... celý článek

Partners Financial Services