Plánujete dítě? Spočítejte si, jestli byste po reformě měli nárok na porodné.

Jan Stuchlík | rubrika: Jak na to | 4. 8. 2010 | 31 komentářů
Plánujete dítě? Spočítejte si, jestli byste po reformě měli nárok na porodné.
Plánování rodičovství bude po zrušení porodného složitější. Mladé páry si budou muset v předstihu vytvořit dostatečnou rezervu, která pokryje výdaje související s narozením potomka. Na porodné totiž bude mít nárok jen minimum rodin. Spočítejte si, jestli mezi ně patříte.

Dnes mají na třináctitisícové porodné nárok všechny rodiny, kterým se narodí dítě. Pokud projdou reformní nápady nové vlády, bude o něj moci požádat jen pár procent nejchudších rodin. Navíc jen po narození prvního dítěte. Pro mladé páry to znamená, že v dostatečném předstihu před narozením dítěte budou muset začít šetřit, aby si na počáteční výdaje související s porodem naspořili dostatečnou rezervu. ( Spočítejte si, jak si vytvořit finanční rezervu)

Nárok na porodné by měly mít jen dosud bezdětné rodiny, jejichž příjem je nižší než 2,4násobek životního minima. To je stejné kritérium, jako platí pro nárok na přídavky na děti. Životní minimum se liší podle toho, kolik lidí v domácnosti žije. V případě domácnosti dvou dospělých by na porodné měly nárok jen ti, kdo dohromady vydělají méně než 13 152 korun za měsíc.

Budete mít nárok na porodné?

(Průměrný měsíční příjem)


Čísla Českého statistického úřadu o složení a příjmech rodin v roce 2009 ukazují, že v chudých rodinách je běžné, že v průměru vydělává jen jeden z dospělých. Pokud je tímto vydělávajícím muž, bude mít na porodné nárok jen zhruba osm procent rodin. Takový je podíl mužů, jejichž měsíční příjem se vejde pod hranici třinácti tisíc korun.

Pokud vydělávají oba, bude se porodné týkat zhruba šesti procent rodin. V případě svobodných žen, které žijí bez partnera a budou čekat dítě, jsou v populaci jen čtyři procenta žen, které vydělávají méně než 2,4násobek svého životního minima. ( Spočítejte si, jaké je vaše životní minimum)

Smysl porodného je v tom, že alespoň částečně pokryje náklady, které souvisí s narozením dítěte. Nový kočár v kombinaci s autosedačkou se dá za třináctitisícové porodné pořídit. K tomu je třeba připočítat jednorázové výdaje za postel, nábytek či nádobí. Těmto jednorázovým výdajům v řádu tisíců korun se dá jinak čelit jen půjčováním použitých věcí od přátel či rodiny, nebo nákupem v bazarech.

Vláda vychází z předpokladu, že druhé dítě nákladné věci podědí po prvním. Proto rodina na druhé dítě porodné nepotřebuje. S touto kalkulací se však dá počítat, pokud děti dělí od sebe několik let. Jinak i narození druhého dítěte znamená investici do druhého kočáru, byť levnějších golfek, či nové postele.

Porodné je v každém případě dobrá finanční injekce do začátku rodičovství. Ocení ji i ti, jejichž příjmy se pohybují kolem průměrného výdělku. Teď budou muset rodiny, které budou plánovat dítě, na počáteční výdaje myslet více dopředu. A v předstihu si na ně našetřit.

Je porodné ta správná dávka, která by se měla škrtnout? Podělte se o názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 11. 2010 18:58

ku...vy jsou to zas...rané, sytý hladovému nevěří, dneska nemá polovina mladých rodin kde bydlet, že za dva plus jedna zaplatí 8 500kč, jinak nemají kde jít a za zbylých 5000kč mají mít dva dospělí i s miminkem podle vlády dost nebo ažaž, tak to bych chtěla vidět je jak se uživí s tak málo prachama, je mi zle, kvůli zkur...né vlády si nemohu pořídit druhé dítě, i když bych si ho tolik tolik přálas, ale co bych mu dala najíst? a plenky??? že bych balila ho do ručníků neboé hader::: kéž by tam všichni pochcípali a konečně by se urovnali ty jejich schodky , za které platíme. všiváci zajebaní, hlavně že všichni mají vily, auta min. 3 a jezdí si za naše peníze na luxusní dovolené a my nemáme ani na dva dny k vodě na chatku, no hnus... mám zlost jak c.p.

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 8. 2010 10:38, hela

Porodné by se mělo ZRUŠIT ÚPLNĚ a nebo by se mělo ponechat všem při prvním dítěti,aby to bylo spravedlivé.já mám hypotéku,snažím si finance řídit a přemýšlím na co mám a na co ne.proto i své děti hodně plánuji(tím se vše odsouvá)ale jsou jistí,co neplánují vůbec nic,byt dostanou jako sociální případ,nedělají a ještě dostanou porodné a různé sociální dávky...to mi přijde nefér.ve finále jsou na tom finanče stejně jako já po zaplacení všech mých nutných výdajů spojených s bydlením.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová vláda: omezí porodné, ale mateřskou nesrazí

20. 7. 2010 | Petr Kučera | 24 komentářů

Nová vláda: omezí porodné, ale mateřskou nesrazí

Nečekaně výrazné omezení porodného, ale také překvapivé ponechání vyšší mateřské a jen relativně drobné škrty v rodičovském příspěvku. Takové změny čekají od roku 2011 na rodiny s malými... celý článek

Rodinný rozpočet v roce 2010: Připravte se na úspory

30. 12. 2009 | Petr Kučera | 4 komentáře

Rodinný rozpočet v roce 2010: Připravte se na úspory

Nový rok 2010 přináší pro domácnosti i jednotlivce množství změn. Řada lidí tak musí počítat s výrazným snížením příjmů do rodinného rozpočtu. Podívejte se a spočítejte si, jak na tom... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Porodné

15. 7. 2009 | Ludmila Řezníčková | 3 komentáře

Peníze, které vám dá stát: Porodné

Porodné je jednorázová dávka, která slouží matce na uhrazení nákladů při narození dítěte. Její výše aktuálně činí 13 tisíc korun.

Jak vám sníží příjmy narození dítěte. Spočítejte si to.

4. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Jak vám sníží příjmy narození dítěte. Spočítejte si to.

Narození dítěte může slušně zahýbat s rodinným rozpočtem. Zejména u lidí s vyššími příjmy se příliv peněz během mateřské a rodičovské dovolené poměrně výrazně sníží. Připravili jsme... celý článek

Partners Financial Services