AEGON: prosadí se u nás nová pojišťovna?

AEGON: prosadí se u nás nová pojišťovna?
"Myslete aegonomicky" je heslo nové pojišťovny AEGON, která má smělé plány na českém pojišťovacím trhu. Porovnali jsme její nabídku se současnou konkurencí. Závěr? Výrazné rozdíly ani novinky jsme nezaznamenali.

V České republice začala AEGON (profil, názory) podnikat začátkem dubna tohoto roku. Jako hlavní produkt nabízí životní pojištění, po důchodové reformě se chystá rozšířit činnost i na penzijní připojištění. Zaměřit se chce především na klienty s vyššími příjmy. Obstát mezi současnou konkurencí nebude lehké, pojišťovna nicméně chce postupně obsadit páté místo. To nyní patří Pojišťovně České spořitelny.

Pro srovnání, ke konci loňského roku spravovala Pojišťovna České spořitelny má necelých 400 tisíc smluv, AEGON předpokládá uzavírat okolo tisíce smluv měsíčně. Což by při zachování stejného tempa znamenalo, že  nad hranici 400 tisíc by se dostala až za 34 let. Na Slovensku, kam společnost vstoupila koncem roku 2003, bylo dosud uzavřeno méně než pět tisíc smluv. Peter Brudňák, generální ředitel slovenského AEGONU, ale považuje start této pobočky nicméně za úspěšný.

Experti pojišťovně moc šancí nedávají

Pět největších pojišťoven podle předepsaného pojistného na životní pojištění za rok 2004

  • Česká pojišťovna
  • Kooperativa
  • Nationale-Nederlanden
  • ČSOB Pojišťovna
  • Pojišťovna České spořitelny
  • Zda to bude stačit, či zda se jí to vůbec podaří, můžeme nyní jen spekulovat. "Podoba životního pojištění je do značné míry daná zákonem. Hlavní konkurenční výhodou AEGONu proto bude zejména specializace na investiční životní pojištění, možnosti pojistného krytí a kvalita služeb," vysvětluje tisková mluvčí pojišťovny Vendula Metzková. "Nedovedu si v tuto chvíli představit, jak chce plánovaného postavení pojišťovna AEGON dosáhnout. Pokud přijde s poplatkově průhledným produktem, jak tvrdí, pak bude muset nutně snížit vyplácené provize zprostředkovatelům, a to rozhodně nepovede k expanzi na trhu," tvrdí finanční expert Petr Šafránek.

    Podle průmyslového makléře Ivana Špirakuse je recept na úspěch následující: buď televizní masáž za desítky miliónů nebo velmi přeplacené provize agentům. V ideálním případě obojí, vše vázáno na velmi jednoduchý produkt. Špirakus však pojišťovně mnoho šancí nedává. Přirovnává ji k pojišťovně Aviva, která si jako hlavní produkt také před několika lety zvolila životní pojištění. Přestože je to největší britská pojišťovna, u nás mezi špičku rozhodně nepatří, podle výše předepsaného pojistného obsadila loni až místo 12. "Jelikož stále platí, že se životní pojištění prodává, nikoliv kupuje, bude muset AEGON nabídnout prodejcům vyšší provize než konkurence a lanařit a lanařit," míní finanční analytik Martin Novotný a dodává, že to zaplatí klienti této pojišťovny. Pravděpodobně zesílený "konkurenční" boj podle něj odnesou klienti i dalších pojišťoven.

    Produkty rozdílné, nebo podobné?

    V rámci životního pojištění nabízí AEGON tři produkty: investiční životní pojištění, variabilní životní pojištění (kapitálové) a dětské investiční nebo variabilní pojištění. Pokud si klient zvolí investiční pojištění, může své peníze zhodnotit ve třech fondech, které poskytuje Komerční banka (profil, názory). Většinou se počet fondů jednotlivých finančních institucí u nás pohybuje od dvou do šesti. Garantovaný výnos u variabilního pojištění činí standardních 2,4 %.
    Pojišťovna vůbec nenabízí rizikové životní pojištění či úvěrové životní pojištění, tedy dobrou levnou pojistnou ochranu, na které se ovšem příliš nevydělává.

    Do krytí rizik u obou produktů zahrnuje AEGON trvalé následky úrazu, smrt, závažná onemocnění a zproštění od placení pojistného v případě plné invalidity. Tedy standard, který je běžně poskytován. Závažná onemocnění jsou rozdělena na dvanáct diagnóz, což je podle Borise Čuchrana, generálního ředitele a předsedy představenstva AEGON Pojišťovny, dostatečně veliká škála. Ale například Generali (profil, názory) rozeznává patnáct druhů závažných onemocnění, Allianz (profil, názory) třináct, Kooperativa (profil, názory) osm a Česká pojišťovna (profil, názory) sedm.

    Pojištění šité na míru?

    AEGON sídlí v nizozemském Haagu a má velké pojišťovny v USA, Kanadě, Holandsku a ve Velké Británii. Náš pojišťovací trh chtěla rozšířit už v rámci kuponové privatizace, ale tehdy se jí to nepodařilo. "Nedokázali jsme najít správný tým pro rozjezd," řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci v Praze Donald J. Shephard, předseda představenstva společnosti AEGON N.V. Kapitál společnosti je 80 miliónů Kč, čistý zisk v roce 2004 byl necelé 1 793 miliónů euro. Společnost zaměstnává 28 tisíc zaměstnanců ve všech svých světových pojišťovnách. Je vlastněna jediným akcionářem AEGON Tsjechië Holding B.V.
    Webové stránky AEGON Pojišťovny upozorňují na možnost sestavit si vzorové pojištění na míru. Vyberte si, zda chcete zajistit například rodinu v případě nenadálé události, zhodnotit volné peníze, mít jistotu v případě úrazu a také jakou prioritu dáváte jednotlivým pojistkám. Pak vám bude nabídnuta volba mezi kapitálovým nebo investičním pojištěním s příslibem odpovědi buď emailem, nebo telefonem. 
    Nečekejte ovšem vyjádření obratem, podle Metzkové je čekací doba až čtyři dny. Což nám potvrdila vlastní zkušenost. Nejprve jsme vystupovali pod neznámým jménem a nedostalo se nám vzorového pojištění ani za ony čtyři dny. Když jsme ale přiznali mediální příslušnost, obdrželi jsme vyjádření během jednoho dne.

    Od slibu vzorového pojištění šitého na míru byste asi očekávali už konkrétní výsledky a čísla, která by měla pomoci při rozhodování. Ze zprávy se ovšem nedozvíte téměř nic, co byste nevěděli předtím.
    Pojistná částka by měla být minimálně ve výši ročního příjmu. Pokud bereme v úvahu, že se pojišťovna zaměřuje na klienty s měsíčním příjmem vyšším než dvacet tisíc Kč, pak by měla překročit částku 240 tisíc Kč.
    Zadali jsme případ pojišťení ženy mladší třiceti let s vysokou prioritou zajistit rodinu a úraz a střední prioritou při zhodnocení finančních prostředků. Z grafu jsme se dozvěděli, že pojistná částka bude ve výši  350 tisíc Kč, na pojistném bude vyplaceno necelých 600 tisíc Kč a hodnota investice bude více než 700 tisíc Kč.
    V případě, že bychom podobné pojištění sjednávali u Pojišťovny České spořitelny, pojistná částka by byla 250 tisíc Kč a kapitálová hodnota při 2% zhodnocení by překročila 360 tisíc Kč. Při 4% zhodnocení by přesáhla hranici půl miliónu Kč. Pojistná částka sjednaná u Allianz by se blížila k 500 tisícům Kč, při zohlednění 5% podílu na přebytku by se pohybovala kolem 650 tisíců Kč.

    Přilákají novinky zákazníka?

     Název AEGON vznikl, z iniciál původních pěti firem:

    •     A - Algemeene Friesche - vznikla r. 1844,
    •     E - Eerste Nederlandsche - vznikla r. 1882,
    •     G - Groot-Noordhollandsche - vznikla r. 1845,
    •     O - Olveh - vznikla r. 1879,
    •     N - Nillmij - vznikla r. 1859.
    Odlišením se od jiných pojišťoven může být tak zvané okamžité investování předplaceného pojištění. "Tato vlastnost pojistných produktů umožňuje, aby se v případě, kdy si klient předplácí pojistné například rok dopředu, začaly peníze okamžitě zhodnocovat, " vysvětluje Pavel Kočiš z PR agentury EMC Group. "Znamená to, že AEGON nečeká do doby, než je pojistné splatné, ale okamžitě svěřené prostředky investuje a případné zhodnocení připisuje klientovi," dodává. Jako další novinku uvádí pojišťovna sirotčí důchod u dětského pojištění. Podobnou možnost už ale nabízí například Česká pojišťovna v programu Sluníčko (profil, názory). AEGON se také bude snažit používat stručné a jednoduché smlouvy.
     
    V České republice je v oblasti životního pojištění nejen významná podpojištěnost, ale ani výše pojistných částek není dostačující, často je nižší než jeden roční příjem.V Evropě přitom bývá běžně čtyřnásobná. Tento rozdíl by pojišťovna ráda zmenšila.

    Fronty na pobočkách nečekejte

    "Kamenné pobočky" byste hledali marně, ty se společnost zřizovat nechystá. Naopak cestu k zákazníkovi bude tvořit vlastní síť finančních poradců, obchodní partneři a navázání kontaktů s makléřskými společnostmi. Snaží se také o spolupráci s bankami, ale zatím se nepodařilo uzavřít žádnou smlouvu. "S bankami není jednoduché komunikovat, protože mají vlastní produkty," uvedl Čuchran.

    Uspěje AEGON na českém trhu? Jaké šance nové pojišťovně dáváte? Líbí se vám její nabídka?

    Penzijko s finančním bonusem

    Penzijko s finančním bonusem

    Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

    Sdílejte článek, než ho smažem

    Líbil se vám článek?

    -3
    AnoNe
    Vstoupit do diskuze
    V diskuzi je celkem 61 komentářů

    Diskuze

    Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

    22. 6. 2005 17:38, Honza

    První otázka: Kam jsou investovány pojistné rezervy?

    Díky

    Zobrazit celé vlákno

    +39
    +-
    Reagovat na příspěvek

    Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

    22. 6. 2005 17:18, Karel Brzobohatý

    Vážený pane poradče,
    pokud tedy chcete nás všechny vyvést z nevědomosti o Vašem pojišťovacím ústavu, prosím můžete vyvracet jednotlivé názory laické veřejnosti, psané níže.
    Napsat, že odpovíte na cokoliv je fajn, ale odpovědět nebo vyvrátit již napsaný text je trochu těžší. Tak do toho! Ukažte nám to! Nechtějte si sjednávat individuální schůzky a pojďte se porvat o pravdu pojištění zde na internetu!

    Zobrazit celé vlákno

    -16
    +-
    Reagovat na příspěvek
    Vstoupit do diskuze
    V diskuzi je celkem (61 komentářů) příspěvků.

    Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

    DníHodinMinutVteřin
    Slevový kód: PENIZE1O
    Vyplnit přiznání

    Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

    A tohle už jste četli?

    Jak funguje investiční životní pojištění I.

    18. 4. 2005 | Martin Podávka

    Jak funguje investiční životní pojištění I.

    Některé odhady říkají, že investičnímu pojištění rozumí maximálně pětina prodejců. Většina klientů prý ani netuší, jaký produkt si vlastně sjednali a co nabízí trh. Připravili jsme... celý článek

    Co jste chtěli vědět o kapitálovém životním pojištění

    11. 1. 2005 | Martin Podávka

    Co jste chtěli vědět o kapitálovém životním pojištění

    Rozdělení pojistného na jednotlivé složky a výpočet efektivního úroku byly dva nejčastější požadavky, které se objevovaly v diskuzích k seriálu Co vám neřekli o kapitálovém životním... celý článek

    Životní pojištění: jak spočítat efektivní úrok

    7. 1. 2005 | Petr Syrový

    Životní pojištění: jak spočítat efektivní úrok

    Objevují se názory, že by se u životního pojištění mělo uvádět také vnitřní výnosové procento (efektivní úrok), aby bylo vidět, jak je pojištění výnosné. Nechť se klient sám rozhodne,... celý článek

    Malá násobilka životního pojištění

    15. 7. 2004 | Simona Ely Plischke

    Malá násobilka životního pojištění

    Sousloví "životní pojištění" na nás útočí ze všech možných reklamních ploch. Víc než pocit, že jste vlastně pěkný sobec nemyslící na rodinu, nemáte-li tento produkt ještě uzavřen, vám... celý článek

    Partners Financial Services