Ptejte se Ivana Špirakuse!

Ptejte se Ivana Špirakuse!
"Doufám, že nový zákon výrazně omezí multilevely, ty jeho podmínkám totiž nebudou schopny dostát. Tato forma zprostředkování pojištění se tak přesune na Ukrajinu a do Ruska. Skončí ale také i někteří makléři," říká Ivan Špirakus, místopředseda představenstva Komory pojišťovacích makléřů. Právě on teď čeká na vaše dotazy.

Ivan Špirakus je absolventem strojní fakulty ČVUT v Praze. Po získání zkušeností v Dánsku, Velké Británii a Spojených státech pracoval rok v cestovním ruchu. Sametová revoluce přinesla zcela nové možnosti, a proto společně s Petrem Markem založil v roce 1992 makléřskou společnost Portfolio Alfa, jejímž je výkonným ředitelem. Zaměřuje se na marketing a vývoj produktů, kde spolupracuje se zahraničními pojistiteli a makléři, zabývá se především pojištěním průmyslových a podnikatelských rizik. V roce 1999 se stal členem představenstva Komory pojišťovacích makléřů, kde se aktivně zabývá prezentací činnosti pojišťovacích makléřů a kde se také v roce 2000 zasadil o pořádání ankety Pojišťovna roku (respondenty jsou všichni registrovaní pojišťovací makléři). Její čtvrté kolo se chystá na letošní červen, mediálním partnerem se letos stane server Peníze.CZ.

Regulace? Bylo na čase.

foto "Občané a většina firem budou od příštího roku lépe než dosud chráněni před neodbornými radami makléřů a agentů pojišťoven," říká Ivan Špirakus v souvislosti se zákonem o pojišťovacích zprostředkovatelích a samostatných likvidátorech platným od 1. 1. 2005. Špirakus regulaci na poli pojišťovnictví vítá a doufá, že nový zákon významně omezí MLM systémy. "Znáte to: tady máš dvě hodiny školení jak vyplnit smlouvu, pojisti rodinu a pár kamarádů, přiveď dalšího a zmiz nám z očí. Možná ti pak pošleme několik tisíc provize. Občas se i někdo chytí a vydrží u toho. Bohužel právě tento způsob prodeje životních pojistek má na svědomí ty zástupy nespokojených klientů s nevhodně navrženým kapitálovým životním pojištěním," uvedl Špirakus ve svém článku Zprostředkovatelé pojištění pozor, přichází Zákon!
Podle Špirakuse se MLM systémy kvůli nutnosti registrace i podřízených zprostředkovatelů, skládání zkoušek a zařazování do pojistné smlouvy profesní odpovědnosti stanou poměrně těžkopádnými a přesunou dále na východ, zejména na Ukrajinu a do Ruska.

Firmy, které se kvůli povodním dostaly do vážných problémů nebo dokonce zkrachovaly, měly za nedostatečné pojištění majetku společnosti žalovat své statutární orgány, míní Ivan Špirakus. Členové představenstva a dozorčí rady akciové společnosti, stejně jako jednatelé společnosti s ručením omezeným, totiž odpovídají celým svým majetkem za škodu, kterou společnosti způsobí porušením svých povinností. Jedna z nich je také péče řádného hospodáře (§194 a §135 Obchodního zákona).

Řada lidí tak s pojišťovací činností bude muset skončit, "dvakrát týdně po práci se to kvalitně opravdu dělat nedá," dodává Špirakus. Skončí prý ovšem i řada makléřů, těm se totiž zdraží pojištění odpovědnosti za důsledky jejich případných špatných rad. Zatímco dnes ručí za škody do pěti milionů korun, tato částka se jim zvýší až na 1 milion euro. "To přijde zhruba na 70 až 100 tisíc Kč ročně," uvedl Špirakus v článku Klientům pojišťoven zvoní na lepší časy, "ne každý makléř ovšem tuto sumu vydělá, mnozí z nich proto z trhu odejdou a začnou pracovat pro velké firmy," dodává. Ivan Špirakus se navíc domnívá, že cena této pojistky v budoucnu může ještě růst, záležet to bude na množství a výši pojistných událostí, které z tohoto pojištění poplynou.
Ačkoli u jiných profesí, které vyžadují pojištění odpovědnosti (lékaři, advokáti apod.) minimální výše povinného předepsaná není, v případě pojišťovacích makléřů tento postup Špirakus schvaluje a dodává: "je to nutná daň za možnost působit na celém trhu EU s českou registrací, tzv. evropský pas a čeká to i ostatní profese, až se jejich podnikání bude regulovat na úrovni Unie".

Rozhovory na Peníze.CZ

Dnes se můžete své dotazy klást odborníkovi v oblasti pojišťovnictví, místopředsedovi představenstva Komory pojišťovacích makléřů a řediteli makléřské společnosti Portfolio Alfa. Své otázky můžete psát sem!

A které osobnosti jste již prostřednictvím Peníze.CZ mohli vyzpovídat?

Prvním v pořadí byl rozhovor s Borisem Vostrým, bývalým členem vedení Harvardského průmyslového holdingu, viz Ptejte se Borise Vostrého!, jeho odpovědi naleznete zde: Na poctivosti stavím svůj život, říká Boris Vostrý

Na téma rostoucí poplatky stavebních spořitelen a stavebního spoření obecně jste se mohli ptát ředitele marketingu ČMSS Rostislava Trávníčka, viz Zeptejte se lišky, zde jsou jeho odpovědi: Poplatky jsou oprávněné, říká Trávníček

Naším hostem byl dále bývalý člen představenstva České asociace záložen Pavel Zeman, viz Ptejte se Pavla Zemana, odpovídal takto: Vstup do EU nepřežije 90 % kampeliček, říká Pavel Zeman

Na cokoli z oblasti nemovitostí, deregulace nájemného a problematiky bydlení jste se mohli ptát odborníka v této oblasti, kromě jiného člena správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí Jiřího Pácala, viz Ptejte se Jiřího Pácala, odpovídal takto:  Lidé v ČR byty vlastnit neumějí, říká Jiří Pácal

Máte-li tip na zajímavou osobnost, která by neměla v našem seriálu rozhovorů chybět, nebo téma, kterého by se měl rozhovor týkat, pište nám své náměty sem.

Kam směřuje pojišťovací trh a jaká je role makléřů. Jak podle vás nová legislativa ovlivní kvalitu pojišťovnictví? Co se stane s MLM systémy? Náš host pro vás má jistě spoustu odpovědí. Využijte toho.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-98
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 5. 2004 17:51, PlischkeS

Dobrý den, na jakých zákonech se podílela Komora pojišťovacích makléřů a vy osobně? Ovlivňujete vy osobně a KoPM oblast pojišťovnictví (úroveň služeb, legislativu, vývoj nových produktů, apod.)? Co říkatá na to, když si sami makléři vytvoří produkt, viz např. ŽP Filip vytvořený makléřskou společností (jméno teď nevím) pro ČPP a pak jej sami nabízejí? Je takový produkt kvalitnější, nebo jde jen o to, že na tom makléřská společnost, která jej vyvinula, trhne?
Děkuji.

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 5. 2004 9:11

Vážený pane Špirakusy,

zakládáme společnost, která zprostředkovává pojišťovacím agentům schůzky s potencionálními klienty. Týká se nás nějakým způsobem nový zákon o zprostředkování pojištění..

Chtěl bych upřesnit, že naší činností bude jen zajistit obchodnímu zástupci schůzku s potencionálním klientem. A o víc se nestarám (jak jednání dopadne, zda se produktu prodá atd.)

Předám Vám velmi děkuji za vyjádření a popř. radu.

Přeji Vám pěkný den

Ondra Vodný
777 563 421

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lidé v ČR byty vlastnit neumějí, říká Jiří Pácal

21. 4. 2004 | Martin Zika | 11 komentářů

Lidé v ČR byty vlastnit neumějí, říká Jiří Pácal

Před týdnem jste mohli Jiřímu Pácalovi pokládat dotazy z oblasti nemovitostí, financování bydlení či se ptát na problematiku Společenství vlastníků jednotek. Dnes si můžete přečíst,... celý článek

Ptejte se Jiřího Pácala!

14. 4. 2004 | Martin Zika | 2 komentáře

Ptejte se Jiřího Pácala!

"Nájemní bydlení může být často výhodnější než vlastní," nebo "ceny bytů jsou značně přehřáté, zejména v Praze, půjdou tedy dolů". To jsou některé úryvky z výroků Jiřího Pácala, člověka,... celý článek

Ceny bytů: co říká srovnání se sousedy?

26. 3. 2004 | redakce Peníze.CZ

Ceny bytů: co říká srovnání se sousedy?

V roce 2002 bylo u nás postaveno kolem 2,7 bytů na 1 000 obyvatel, zatímco v Rakousku to bylo téměř dvakrát víc. Proč tomu tak je?

Nepotřebuješ podporu? Máš ji mít!

26. 2. 2004 | Martin Zika

Nepotřebuješ podporu? Máš ji mít!

Stát vydává na podporu bydlení různými formami nemalé částky. Tyto peníze se ovšem ve většině případů dostanou do ruky těm, kteří je potřebují nejméně. Například regulované nájemné... celý článek

Financování bydlení: raději si nechte poradit

16. 2. 2004 | Roman Scherks

Financování bydlení: raději si nechte poradit

Do diskuse o tom, zda je pro financování bydlení vhodnější stavební spoření nebo hypoteční úvěr, přidáváme další příspěvek. Ten se zaměřuje na konkrétní příklady a výpočty, navíc v... celý článek

Partners Financial Services