Pohřebné 2019. Kdo ho dostane a jak žádat

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 21. 3. 2019 | 7 komentářů
Pohřebné je v podstatě státní příspěvek na úhradu pohřbu. Nedostane ho ale každý. Kdo má na dávku nárok? Jak, kde a kdy o ni žádat? Shrnujeme vše důležité na jednom místě.
Pohřebné 2019. Kdo ho dostane a jak žádat

Pohřebné je dávka státní sociální podpory. Vyplácí se zpětně, až po zaplacení pohřbu, v jednorázové částce pět tisíc korun. Výše příjmů se u člověka, který žádá o pohřebné, nezkoumá.

Kdo má nárok na pohřebné

Pohřebné podle zákona náleží člověku, který vypravil pohřeb nezaopatřenému dítěti nebo rodiči nezaopatřeného dítěte. Podmínkou je, že měla zemřelá osoba ke dni úmrtí trvalý pobyt na území České republiky. Splnění této podmínky se pochopitelně nevyžaduje u dítěte, které se narodilo mrtvé. Nezaopatřeným dítětem se rozumí dítě do skončení povinné školní docházky. A i potom, nejdéle však do 26. roku věku, jestliže:

  • se soustavně připravuje na budoucí povolání,
  • se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz,
  • z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat výdělečnou činnost.

Placené volno na pohřeb

Pohřeb člena rodiny patří na seznam životních situací, které jsou zákonným důvodem pro to, aby vás šéf uvolnil z práce a vyplatil náhradu mzdy. Kdy a za jakých podmínek máte na placené volno nárok a jaká pravidla platí pro volno neplacené?

Placené volno. Kdy a kolik dostanete

Soustavnou přípravou na budoucí povolání se myslí studium na středních, vyšších odborných či vysokých školách nebo příprava ve speciálních výcvikových střediscích pro osoby se změněnou pracovní schopností. Soustavnou přípravou na budoucí povolání ale není studium, při kterém člověk pracuje tak, že musí platit nemocenské pojištění, má nárok na hmotné zabezpečení uchazeče o zaměstnání nebo při kterém je příslušníkem armády či v jiném služebním poměru.

Za nezaopatřené dítě je člověk považovaný taky v případě, že už dokončil povinnou školní docházku, ještě mu nebylo osmnáct, je vedený v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

Jak žádat o pohřebné

Může se stát, že podmínky nároku na pohřebné splní v případě jednoho zemřelého víc lidí; zkrátka proto, že pohřeb zajišťují a platí společně. Na dávku má ale nárok jen jeden z nich, a to ten, kdo o pohřebné požádá jako první.

Žádost o pohřebné se podává na kontaktním pracovišti Úřadu práce příslušném podle místa žadatelova trvalého pobytu. Formulář žádosti o pohřebné, včetně potřebných doplňkových tiskopisů, nabízíme ke stažení tady:

Nebo můžete využít online formulář na portálu Ministerstva práce a sociálních věcí, tady – dá se případně vytisknout nebo uložit do počítače.

Smrt blízkého

Vyřízení pozůstalosti mimo jiné obnáší také rušení bankovních účtů nebo telefonního čísla. Peníze.cz poradí, co je potřeba zařídit a jaké jsou možnosti.

Pro pozůstalé: co s účty, trvalými platbami, energiemi, operátory

Zemřelý mohl mít uzavřené i pojistky. V první řadě pojistku životní, ale také pojištění auta nebo jiného majetku. Polovina z nás má taky nové či staré penzijko…

Pro pozůstalé: co s penzijkem, stavebkem a pojistkami

Kromě vyplněné žádosti o pohřebné bude žadatel potřebovat ještě svůj občanský průkaz, úmrtní list člověka, kterému vypravil pohřeb (případně záznam z matriky o úmrtí), fakturu za pohřeb a doklad o dnu, měsíci a roce pohřbení (tedy doklad o zpopelnění nebo doklad o pohřbení do hrobu). Nárok na pohřebné je možné uplatnit nejdéle jeden rok po pohřbení.

Pokud chcete státní příspěvek čerpat na pohřeb rodiče nezaopatřeného dítěte, musíte kontaktnímu pracovišti Úřadu práce předložit ještě rodný list tohoto dítěte, abyste prokázali, že zemřelý byl skutečně jeho rodičem.

Od začátku školního roku začínajícího v kalendářním roce, kdy dítě dovršilo nebo dovrší věk patnácti let, budete potřebovat ještě další doklad, který prokáže, že dítě opravdu spadá do kategorie nezaopatřeného dítěte. Podle situace tedy využijete jeden z těchto formulářů/dokumentů:

Zájemci můžou uvedené tiskopisy stahovat ve formátu pdf také v naší galerii formulářů.

Kdo má elektronický podpis nebo datovou schránku, na úřad běhat nemusí, žádost o pohřebné je možné podat kompletně elektronicky, zašlete ji úřadu práce s ofocenými doklady.

Když zemře zaměstnanec

Nárok na nevyplacenou mzdu

Když zemře zaměstnanec, jeho pracovní poměr přirozeně končí. Zůstávají nevyřízené pohledávky: dosud nevyplacená mzda, náhrady mzdy nebo nemocenské. Dobrá zpráva pro pozůstalé: můžou je dostat hned, bez čekání na dědické řízení:

Když výpověď podepíše smrt

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 10. 2019 12:42, Jana Brandtlová

Mám nárok na pohřeb manžela jsem důchodkyně

+13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pohřebné 2024. Kdo má nárok, kolik dělá a jak žádat

24. 1. 2024 | Petra Dlouhá, Gabriel Pleska

Pohřebné 2024. Kdo má nárok, kolik dělá a jak žádat

Pohřebné je sociální dávka, která některým rodinám pomáhá s uhrazením nákladů na pohřeb. Nedostane ho ale každý. Přinášíme aktuální podmínky, které je potřeba pro nárok na pohřebné... celý článek

Pohřebné 2022. Kdo má nárok, kolik dělá a jak žádat

13. 1. 2022 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Pohřebné 2022. Kdo má nárok, kolik dělá a jak žádat

V podstatě jde o státní příspěvek na zaplacení pohřbu. Nedostane ho ale každý. Tady jsou aktuální podmínky.

Co všechno vám platí zaměstnavatel při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání

3. 1. 2019 | Terezie Nývltová Vojáčková | 8 komentářů

Co všechno vám platí zaměstnavatel při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání

Bolestné, odškodnění, dorovnání výdělku až do 65 let. Ale také náklady na pohřeb a náhrady výživného pozůstalým, pokud člověk kvůli pracovnímu úrazu nebo nemoci z povolání umře.

Peníze, které vám dá stát: Pohřebné

24. 6. 2009 | Ludmila Řezníčková | 9 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Pohřebné

Pohřebné je jednorázovou dávkou na pomoc při uhrazení nákladů na pohřeb. Týká se však pouze pohřbu nezaopatřeného dítěte nebo rodiče takového dítěte. Výše této dávky činí pět tisíc... celý článek

V roce 2007 se změní také sociální dávky

5. 1. 2007 | Ludmila Řezníčková

V roce 2007 se změní také sociální dávky

S 1. lednem 2007 dochází rovněž k řadě změn a úprav v systému dávek státní sociální podpory. Některé tyto novinky byly již delší dobu očekávány, např. zvýšení rodičovského příspěvku.... celý článek

Partners Financial Services