Podpora při rekvalifikaci v roce 2018. Kolik a za jakých podmínek

Kdo chce vyšší šanci na nové zaměstnání i vyšší podporu v nezaměstnanosti, může zkusit rekvalifikační kurz. Přečtěte si, jaká jsou pravidla a kolik od státu dostanete.
Podpora při rekvalifikaci v roce 2018. Kolik a za jakých podmínek

Stát platí rekvalifikační kurzy lidem, kteří jsou vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání na úřadu práce (délka evidence nerozhoduje). Ani u nich ale nárok není automatický. Úředníci u zájemců zohledňují, jestli jim kurz pomůže k nové práci a jestli je po dané profesi poptávka. Pro kurz také musíte mít předpoklady, třeba potřebný stupeň vzdělání (obvykle je nutnou podmínkou aspoň ukončené základní vzdělání) nebo požadované dovednosti – například ovládat počítač nebo mít řidičské oprávnění; podle typu kurzu. Úředníky bude zajímat i to, jestli vám ve výkonu práce, na kterou se rekvalifikujete, nebrání zdravotní omezení.

Rekvalifikační kurz nezaměstnanému nemusí zajišťovat pouze úřad práce, může si ho vyřídit i sám (pak jde o takzvanou zvolenou rekvalifikaci); rozdíl je ve výši státní podpory. Zvláštním typem rekvalifikace jsou kurzy zprostředkované zaměstnavatelem – ty se netýkají nezaměstnaných, přesto na ně stát může přispět.

Nejvíc peněz při rekvalifikaci od úřadu práce

Nejvyšší finanční injekci od státu nezaměstnaný člověk dostane, pokud se rozhodne pro rekvalifikační kurz zajišťovaný úřadem práce. Na kontaktním pracovišti Úřadu práce v místě svého bydliště projdete pohovorem, podle kterého úředníci zhodnotí, jestli se pro vás rekvalifikace hodí, na trhu práce vám pomůže a skutečně zvýšíte šanci na nové zaměstnání.  Když vám kurz schválí, stát za vás plně uhradí kurzovné. A to není jediná výhoda: budete brát také vyšší podporu v nezaměstnanosti.

Výpočet podpory v nezaměstnanosti 2018

výdělků
let

Další kalkulačky

Podpora při rekvalifikaci dělá šedesát procent průměrného čistého měsíčního příjmu v posledním zaměstnání. Takže jestli jste brali osmnáct tisíc čistého, podpora při rekvalifikaci bude 10 800 korun měsíčně.

Stropem měsíční podpory při rekvalifikaci je 0,65násobek průměrné mzdy v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího roku, ve kterém nastupujete do rekvalifikačního kurzu. Maximálně tedy letos při rekvalifikaci dostanete 18 695 korun měsíčně (průměrná mzda loni byla 28 761 korun).

Nezaměstnaní, kteří neprocházejí rekvalifikací, jsou na tom hůř: od státu dostanou v rámci podpory v nezaměstnanosti nejvýš 16 682 korun za měsíc.

Propojeno!

Podpora bez rekvalifikace

Zajímá vás, jak vysoká je podpora v nezaměstnanosti, když se nerekvalifikujete? Měsíčně dostanete míň. Kolik přesně a jaká jsou pravidla toho, aby vám na podporu (s rekvalifikací nebo bez ní) vůbec vznikl nárok, se dočtete v článku níž. Najdete v něm i kalkulačku, která výši podpory pohodlně propočítá za vás.

Podpora v nezaměstnanosti v roce 2018

Pokud jste před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání podnikali, bude podpora při rekvalifikaci dosahovat šedesáti procent vašeho posledního vyměřovacího základu, přepočítaného na měsíc. Vyměřovacím základem je u podnikatelů poslední vyměřovací základ sociálního pojištění – tedy polovina zisku (příjmů po odečtení výdajů) v předešlém roce. Správnou cifru najdete v přehledu příjmů a výdajů, který jste odevzdávali okresní správě sociálního zabezpečení. Jestli jste kupříkladu loni měli zisk pět set tisíc, vyměřovací základ pro sociální pojištění se rovnal polovičce, tedy dvě stě padesáti tisícům, v přepočtu na měsíc 20 833 korunám – a z této částky se vám bude počítat měsíční podpora při rekvalifikaci. Šedesát procent je 12 500 korun.

Strop měsíční podpory při rekvalifikaci je u podnikatelů stejný, jako uvádíme výš u zaměstnanců: 18 695 korun.

Člověku, kterému není možné určit vyměřovací základ nebo kterému vzniká nárok na podporu započtením náhradní doby (to je například doba péče o dítě do čtyř let nebo doba invalidního důchodu), stejně jako tomu, kdo bez vlastní viny nemůže doložit výši průměrného čistého výdělku z posledního zaměstnání, se podpora při rekvalifikaci vypočítá jako 0,14násobek průměrné mzdy v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího roku, ve kterém dotyčný nastupuje na rekvalifikaci – letos tedy jako 0,14násobek částky 28 761 korun, což dá 4027 korun měsíčně.

Úřad práce vám může přispět i na další výdaje spojené s kurzem, jako je jízdné nebo pojištění pro případ škody. Nárok ale není samozřejmý, každý případ se posuzuje zvlášť.

Před nástupem do kurzu každopádně musíte s úřadem práce podepsat dohodu o rekvalifikaci. Běžně v ní stojí, že když kurz bez vážného důvodu opustíte předčasně nebo následně odmítnete práci, na kterou jste získali odbornost, peníze, které vám stát na vzdělávání dal, vrátíte. 

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Zvolená rekvalifikace: jen kurzovné

Při rekvalifikaci se nemusíte omezovat na kurzy nabízené úřadem práce – pokud vám tedy jde o vzdělání víc než o dávky. Klidně si kurz u akreditované organizace můžete zajistit sami, seznam akreditovaných zařízení je tady. Podmínkou je, že jste vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání úřadu práce.

I když si kurz zajistíte sami, stát vám ho může proplatit. Předem se na tom ale musíte domluvit s úředníky z pracáku. I v tomto případě budou posuzovat, jestli vám kurz bude prospěšný.

Formulář žádosti je třeba dodat úřadu práce nejpozději třicet dní před startem kurzu:

Když úřad práce vaši žádost schválí, uhradí kurzovné. Na rekvalifikaci smíte vyčerpat až padesát tisíc v průběhu tří let. U zvolené rekvalifikace ale stát neproplácí další výdaje, například za dopravu, a během rekvalifikace nedostanete ani podporu v nezaměstnanosti.

I tady platí, že když kurz bez vážného důvodu nedokončíte nebo později odmítnete zaměstnání, které odpovídá nové kvalifikaci, budete peníze za kurz vracet.

Rekvalifikace od zaměstnavatele

Třetí typ rekvalifikace není určený pro nezaměstnané, jde o rekvalifikační kurzy, které svým lidem zajišťuje zaměstnavatel. Pro zaměstnance je to šance profesně se posunout a zkrátka nemusí přijít ani šéf.

Když rekvalifikace pomůže dalšímu pracovnímu uplatnění zaměstnanců, může úřad práce na základě žádosti zaměstnavatele náklady na rekvalifikační kurz plně nebo zčásti proplatit. Vždycky ale jen kurzovné, náhradu mzdy, na kterou má zaměstnanec během rekvalifikace v pracovní době nárok, cestovné ani další náklady, stát nekryje.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 3. 2019 10:57, Petra

Žádala jsem úřad práce o kurz o mateřské. O sociální služby, obor, který všude teď hledá lidi.
Kurz mi byl zamítnuty. Ale nikoho nezajímá, že nechci dělat ve svém oboru a chci to změnit a rozvíjet své schopnosti. Je to urážlivé.
Ať si do fabrik jdou makat úřednice. V kanclu pět ženskych a člověk ani jeden . Snížit stavy úřednic, to by pomohlo.

+15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

22. 11. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

Nezaměstnaní získají podporu hned za první měsíc, i když dostali odstupné – dosud museli až několik měsíců čekat. Novela od ledna zároveň zpřísní opakované čerpání podpory; cílem je... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

25. 5. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

Opakované čerpání podpory v nezaměstnanosti bude komplikovanější. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce prodloužit dobu, kdy je možné znovu žádat o peníze od státu.

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

20. 3. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

Jste delší dobu na pracovním úřadě, nikde v okolí pro vás práce není, ale za humny by byla? Pak je právě pro vás určený příspěvek na podporu regionální mobility, zvaný také příspěvek... celý článek

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Partners Financial Services