Z pracáku s mezipřistáním zase na pracák. Kdy to bude s podporou a kdy bez?

Někdy se nedaří a člověk skončí jako nezaměstnaný na úřadu práce opakovaně, brzy po sobě. Třeba když ho propustí z nového zaměstnání ve zkušební době. Kdy má uchazeč o zaměstnání i při další registraci na úřadu práce nárok na podporu v nezaměstnanosti?
Z pracáku s mezipřistáním zase na pracák. Kdy to bude s podporou a kdy bez?

Určitě má smysl být v evidenci úřadu práce, ať už nezaměstnaný nárok na podporu má, nebo nemá. Nemusí si pak sám platit zdravotní pojištění a také se mu doba v evidenci částečně počítá do odpracovaných let pro nárok na starobní nebo invalidní důchod.

O tom, jestli uchazeč o zaměstnání bude nebo nebude mít znovu nárok na podporu, rozhoduje jednak to, jak dlouho v případě předchozí evidence sociální dávku čerpal. A jednak to, kolik toho stihl znovu odpracovat, přičemž se počítají všechna zaměstnání, kromě práce na dohodu o provedení práce s výdělkem do 10 000 korun měsíčně. Počítají se všechny výdělečné činnosti zakládající účast na důchodovém pojištění, tedy i podnikání jako OSVČ. A vždycky, ať už nezaměstnaný žádá o podporu poprvé, nebo opakovaně, musí splnit podmínku, aby získal v době dvou let před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání předchozím zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň dvanácti měsíců. Pokud byl člověk současně zaměstnán a přitom podnikal jako osoba samostatně výdělečně činná, počítá se pojištění jenom jednou. Jako náhradní dobu místo předchozího zaměstnání lze přitom započítat například pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, osobní péči o dítě ve věku do čtyř let, osobní péči o zdravotně postiženého člena rodiny závislého na pomoci jiných osob a podobně. I tady platí, že překrývají-li se náhradní doby, které lze započítat místo předchozího zaměstnání, třeba péče o dítě s péčí o zdravotně postiženého rodiče, započítávají se pouze jednou.

Náhradní doba je, když...

Náhradní doby zaměstnání

  • příprava osoby se zdravotním postižením k práci,
  • pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně,
  • osobní péče o dítě ve věku do čtyř let,
  • osobní péče o fyzickou osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost), ve stupni III (těžká závislost) nebo ve stupni IV (úplná závislost), pokud s uchazečem o zaměstnání trvale žije a společně uhrazují náklady na své potřeby; tyto podmínky se nevyžadují, jde-li o osobu, která se pro účely důchodového pojištění považuje za osobu blízkou,
  • výkon dlouhodobé dobrovolnické služby na základě smlouvy dobrovolníka s vysílající organizací, které byla udělena akreditace Ministerstvem vnitra, nebo výkonu veřejné služby na základě smlouvy o výkonu veřejné služby, pokud rozsah vykonané služby překračuje v průměru alespoň 20 hodin v kalendářním týdnu,
  • osobní péče o fyzickou osobu mladší deseti let, která se podle zákona o sociálních službách považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni I (lehká závislost).

Kdo nevybral všechno, co mohl

Uchazeč o zaměstnání, který v posledních dvou letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání nečerpal podporu po celou maximální dobu, po kterou je možno podporu v nezaměstnanosti pobírat (což je v závislosti na věku uchazeče pět, osm nebo jedenáct měsíců) a posléze znovu odpracoval (nebo podnikal) aspoň tři měsíce, má znovu nárok na plnou dobu podpory. Má proto znovu nárok na sociální dávku až po dobu pěti měsíců, pokud dosáhl ke dni podání žádosti o podporu 50 let věku a méně; na osm měsíců, pokud mu je více než 50 let, ale ne víc než 55 let; na jedenáct měsíců, pokud je mu více než 55 let. Jestliže však získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce kratší než tři měsíce, má nárok na podporu jen po zbývající část podpůrčí doby.

Příklad

Pětačtyřicetiletý uchazeč o zaměstnání pobíral podporu tři měsíce, pak nastoupil do nového zaměstnání, ale po 14 měsících byl propuštěn z organizačních důvodů, s čímž je spojen nárok na odstupné ve výši dvojnásobku průměrného výdělku, takže má znovu nárok na podporu v nezaměstnanosti až po celou dobu pěti měsíců. Ale ne hned, až po uplynutí dvou měsíců od registrace, těch dvou měsíců, které odpovídají odstupnému. Od třetího měsíce registrace na úřadu práce už mu bude podpora vyplácena, a to případně až po dobu pěti měsíců.

Kdyby byl ale z nového zaměstnání propuštěn ve zkušební době třeba už po dvou měsících, pak by měl nárok na podporu v nezaměstnanosti jen po dobu dvou měsíců, které předtím nevyčerpal a které mu zbývají z původní podpůrčí doby.

Jak zažádat o podporu v nezaměstnanosti

Do fronty!

Přišli jste o práci a jinou hned nemáte? Poradíme, jak a kde si říct o podporu v nezaměstnanosti. A kdy na úřad práce zamířit, abyste nepřišli o peníze. A mimochodem – fronty tam teď prý až tak nejsou.

Žádáme o podporu

Kdo pobíral podporu po maximální dobu

Uchazeč o zaměstnání, který v posledních dvou letech před zařazením do evidence úřadu práce pobíral podporu v nezaměstnanosti po maximální dobu (5, 8 nebo 11 měsíců), má znovu nárok na podporu, jen pokud získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň šesti měsíců. Znovu si to ilustrujme na příkladu:

Uchazeč pobíral podporu po maximální dobu, potom si našel zaměstnání, propustili ho ale už ve zkušební době, po odpracování tří měsíců, nárok na podporu mu znovu nevznikne.

Existují ale výjimky, kdy se odpracování šesti měsíců nevyžaduje, a to když:

  • skončil zaměstnání nebo výdělečnou činnost ze zdravotních důvodů,
  • s ním byl rozvázán pracovní poměr z organizačních důvodů,
  • když zaměstnavatel porušil podstatnou povinnost vyplývající z právních předpisů, kolektivní smlouvy nebo sjednaných pracovních podmínek (např. když zaměstnanec zrušil pracovní poměr okamžitě pro neplacení mzdy).

Výpočet podpory v nezaměstnanosti 2018

výdělků
let

Další kalkulačky

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 6. 2018 23:20, Petra

Píše se: Aby získal v době dvou let před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání předchozím zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň dvanácti měsíců. Když jsem byla v zaměstnání 10měsíců a 2 měsíce si doplatím dobrovolné důchodové pojištění, abych splnila 12 měsíců pojištění budu mít i v tomto případě nárok na podporu v nezaměstnanosti? Nebo se zde mluví jen o zaměstnání, tudiž mi stále 2měsíce budou chybět pro nárok na podporu.Děkuji za odpověď.

+92
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 6. 2022 14:29, Martin

Tak ty seš dobrá ty vole. Padej do práce žebroto líná!

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

22. 11. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

Nezaměstnaní získají podporu hned za první měsíc, i když dostali odstupné – dosud museli až několik měsíců čekat. Novela od ledna zároveň zpřísní opakované čerpání podpory; cílem je... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

25. 5. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

Opakované čerpání podpory v nezaměstnanosti bude komplikovanější. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce prodloužit dobu, kdy je možné znovu žádat o peníze od státu.

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

20. 3. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

Jste delší dobu na pracovním úřadě, nikde v okolí pro vás práce není, ale za humny by byla? Pak je právě pro vás určený příspěvek na podporu regionální mobility, zvaný také příspěvek... celý článek

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Partners Financial Services