Poslanci zfušovali přílepek a sKartě hrozí další blamáž

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 16. 12. 2012 | 5 komentářů
Nová ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová musí řešit další nečekaný problém kolem sKaret.
Poslanci zfušovali přílepek a sKartě hrozí další blamáž

Koaliční poslanci, kteří před měsícem schválili takzvaný přílepek k zákonu, totiž zapomněli připojit přechodné ustanovení. Přijatá úprava zákona o zaměstnanosti tak od 1. ledna 2013 nepřipouští jinou možnost výplat podpory v nezaměstnanosti než přes sociální karty.

Právě nezaměstnaní přitom ještě sKarty vůbec nedostávali – ministerstvo dosud plánovalo, že jim je vydá postupně až v poslední vlně během prvního čtvrtletí příštího roku.

Jestliže poslanci včas neschválí další novelu, dostane se Müllerová do téměř neřešitelné situace. Buď dodrží zákon a přinejmenším dočasně pozastaví výplatu všech podpor v nezaměstnanosti, nebo jej poruší, a teoreticky tak bude riskovat i trestní stíhání. Třetí varianta – vydat sKarty hromadně všem zhruba 90 tisícům příjemců podpory v nezaměstnanosti hned na začátku ledna – je v praxi neuskutečnitelná, zvláště pokud úřady práce trvají na osobním předání karet.

Stihne se oprava?

„Snažíme se teď prosadit změnu zákona, což už nejde jinak než formou poslaneckého pozměňovacího návrhu k jinému projednávanému zákonu,“ řekla Müllerová online deníku Aktuálně.cz. „Věřím, že poslanci a pak i senátoři situaci pochopí a umožní rychlé schválení novely,“ dodává.

Ministryně doufá, že pozastavení výplat dávek nehrozí ani v případě, když nechtěně přísný listopadový přílepek začne od 1. ledna skutečně dočasně platit.

„Premiér Petr Nečas mi řekl, že v takovém případě bychom zřejmě mohli uplatnit analogii s podobnými zákony, které u ostatních sociálních dávek ono potřebné přechodné ustanovení obsahují,“ říká Müllerová.

„Na druhou stranu jsem státní úředník a měla bych dodržovat platné zákony. Jinak může třeba kontrola z Nejvyššího kontrolního úřadu konstatovat, že lednovou podporu v nezaměstnanosti vyplácíme neoprávněně,“ vysvětluje.

Utajený přílepek stranického kolegy

Tehdejší ministr Jaromír Drábek z TOP 09 vloni prosadil změny zákonů, podle nichž je od letošního roku většina dávek vyplácena pouze přes sociální kartu. Podle přechodných ustanovení přitom platí, že do doby vydání karty je zachován dosavadní způsob výplat, v praxi se mění teprve po převzetí karty.

Drábkem řízené ministerstvo však vloni zapomnělo změnit právě zákon týkající se podpory v nezaměstnanosti. Díky tomu zůstávala sKarta pro nezaměstnané v letošním roce dobrovolná a nedostávali ji.

Opomenutí napravil až takzvaný přílepek, který do nesouvisejícího zákona o sociálně-právní ochraně dětí vložil Václav Cempírek z TOP 09, tedy stranický kolega Drábka i Müllerové.

Nenápadnou novelu, na niž v den hlasování jako první upozornil online deník Aktuálně.cz, pak poslanci vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM schválili na začátku listopadu. S účinností od ledna 2013 tak zavedli sKartu jako jedinou možnost výplaty také u podpory v nezaměstnanosti.

Oproti zákonům upravujícím ostatní dávky ale tento přílepek neobsahuje přechodné ustanovení, podle něhož jde zachovat stávající způsob výplaty až do doby, než si příjemce podpory převezme sKartu.

Anketa

Jak byste si nechali nebo jak si necháváte vyplácet peníze z sKarty?

Nejdřív sKartu, teprve pak máte na výběr

Dosud může ministerstvo posílat podporu lidem rovnou na jejich účet v jakékoliv bance, případně zasílat složenkou nebo vyplácet v hotovosti.

Novelizovaný zákon ovšem od ledna 2013 stanoví, že „podpora v nezaměstnanosti a podpora při rekvalifikaci se vyplácí prostřednictvím karty sociálních systémů, a to převodem na platební účet určený uchazečem o zaměstnání, v hotovosti nebo využitím platební funkce karty sociálních systémů“.

Zatímco u ostatních dávek existuje přechodné ustanovení, u podpory v nezaměstnanosti se ministerstvo ocitlo v nechtěném patu. Zákon nedává jinou možnost, jak ji od ledna vyplácet než prostřednictvím sKaret.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hledáme práci: Vyjednávání o platu

5. 11. 2012 | Barbora Buřínská | 20 komentářů

Hledáme práci: Vyjednávání o platu

Kdy během pohovoru přijde řeč na mzdu? A jak se na to připravit? Rozhodně nespěchejte! Kromě jiného si napřed přečtěte tenhle článek.

Hledáme práci: Jak se chovat na pohovoru

22. 10. 2012 | Barbora Buřínská | 12 komentářů

Hledáme práci: Jak se chovat na pohovoru

Váš životopis zaujal a vy jste byli pozváni k pohovoru. První důležitý krok na cestě do nové práce máte za sebou. Druhý a neméně důležitý krok je právě úspěch u pohovoru. Zvyšujeme... celý článek

Chcete změnit práci? Poradíme, kde hledat a jak napsat životopis

9. 10. 2012 | Barbora Buřínská | 6 komentářů

Chcete změnit práci? Poradíme, kde hledat a jak napsat životopis

Když hledáte práci, jedno je jisté: prvním krokem k úspěchu je dobře sepsaný životopis. A pokud k němu přidáte i kvalitní motivační dopis, máte nakročeno minimálně k přijímacímu pohovoru. celý článek

Tři chytré tipy, které můžou vaši kariéru převrátit naruby

7. 9. 2012 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Tři chytré tipy, které můžou vaši kariéru převrátit naruby

Napadlo vás někdy udělat si vedle seznamu úkolů i seznam zákazů? Nebo někoho šikovnějšího poprosit, aby vám vysvětlil, jak si můžete ušetřit čas u počítače? Nenapadlo? Tak všeho nechte... celý článek

Pasti pracovního trhu: práce z domu, placená školení, vstupní poplatky. Nenaleťte!

14. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Pasti pracovního trhu: práce z domu, placená školení, vstupní poplatky. Nenaleťte!

Lepení pytlíků, skládání kuličkových per, firmy, které zahlcují pracovní portály nabídkou tisíce a jedné pracovní pozice, a společnosti, které vám zaručeně najdou práci snů. To všechno... celý článek

Partners Financial Services