Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 24. 1. 2008 | 18 komentářů
Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr
Podnikáte několik měsíců, nebo jste na samém začátku a chcete si na rozjezd firmy půjčit peníze? I začínající podnikatel bez historie má šanci. S žádostí o 3 miliony jsme uspěli u čtyř družstevních záložen a tří bank.

Půjčit si peníze na rozjezd podnikání již není takový problém. Dosáhnout je možné na půjčku v řádu desítek tisíc, několika set tisíc až několika milionů korun. Zjišťovali jsme jakou má šanci získat úvěr IT podnikatel (OSVČ ), jehož firma funguje 18 měsíců, na rozšíření firmy potřebuje půjčit 3 miliony Kč a jako zástavu má byt v hodnotě kolem 2,5 milionu korun. S žádostí jsme uspěli u čtyř kampeliček a tří bank, úročení se pohybovalo v rozmezí od 7 do 12 procent.

Co předložit, aby podnikatel zjistil, zda má šanci získat úvěr

  • kontaktní údaje
  • výši požadovaného úvěru
  • stručný popis podnikatelského záměru
  • navrhované zajištění úvěru
  • aktuální finanční výkazy
  • historické výkazy

Kampeličky jsou k potenciálním klientům vstřícnější než bankovní domy. Záložny neposuzují žádosti podle předepsaných tabulek jako banky, ale projekt žadatele, na který si chce půjčit, zhodnotí vždy individuálně. Úvěr u družstevní záložny tak mohou získat i ti, kteří neuspěli s žádostí u banky například proto, že jejich příjmy považovaly banky za neprůkazné, nebo jim odmítly půjčit kvůli dřívějším úvěrům.

Půjčit si od některé kampeličky znamená stát se jejím členem. Jde však jen o administrativní úkon a zaplacení členského poplatku ve výši několika set korun. Čím déle je podnikatel členem družstevní záložny, má větší naději získat lepší úročení úvěru a příznivější úvěrové podmínky, například nemusí ručit až do výše 100 procent dluhu. Výše úrokové sazby také závisí na délce splácení dluhu. Všechny záložny mají v nabídce krátkodobé, střednědobé i dlouhodobé půjčky. Splatnosti jsou přitom v jednotlivých kampeličkách různé a pohybují se v rozpětí od jednoho měsíce (Peněžní dům) až do dvaceti let (WPB Capital).

Každou žádost posuzují v kampeličkách úvěroví odborníci, kteří žadateli navrhnou, za jakých podmínek mu peníze půjčí (úrok, poplatky, požadavek na zajištění, délka splácení). Zda žadatel půjčku získá, se dozví zpravidla do dvou týdnů. Poplatky za poskytnutí úvěru jsou u jednotlivých kampeliček rozdílné. Například Peněžní dům účtuje administrativní poplatek ve výši jednoho procenta z poskytnutého úvěru, WPB Capital, FIO a Moravský Peněžní Ústav stanovují poplatky individuálně.

Drobní podnikatelé a živnostníci si nejčastěji u kampeliček půjčují od jednoho až do pěti milionů korun. Záložna Fio, spořitelní družstvo Peněžní dům, WPB Capital a Moravský Peněžní Ústav kladně vyřizují i žádosti o úvěry v částkách okolo 20 milionů. U spořitelního družstva Peněžní dům mohou drobní podnikatelé dostat také nízké půjčky od 30 tisíc korun. Úvěr do 50 tisíc korun může živnostník získat u Peněžního domu již do dvou dnů.

Kde má začínající IT podnikatel šanci získat třímilionový úvěr
Družstevní záložny:úrokové sazby
Družstevní záložna FIO7,8 - 11,15 %
Moravský Peněžní Ústav11 - 12 %
WPB Capitalokolo 9 %
Peněžní dům8,7 - 9,5 %
Banky:úrokové sazby
Raiffeisenbank6,7 - 8,55 %
GE Money Bank7,68 %
Česká spořitelnaokolo 7 %
Zdroj: jednotlivé banky a záložny
Pozn. úrokové sazby jsou orientační (zpřesnění vyžaduje detailnější posouzení jeho projektu)

Úrokové sazby vybraných čtyř družstevních záložen se v průměru pohybují mezi 9 až 10 procenty. V některých případech se ale dají získat i zvýhodněné úvěry s nižší sazbou. Například FIO poskytuje výhodné půjčky s úrokem 7,8 procenta na akvizici a odkup podniků z konkurzů, IT firmám nebo zemědělcům. Spořitelní družstvo Peněžní dům má v nabídce rychloúvěr s pevnou roční úrokovou sazbou 6 procent.

U nižších krátkodobých půjček je potřeba mít ručitele, vyšší úvěr musí být jištěn zpravidla nemovitostí (do 80 až 100 % hodnoty úvěru). Záložna FIO a WPB Capital umožnují klientům kombinaci zajištění. Například u FIO může podnikatel ručit nemovitostí, ručitelem, ale i méně obvyklou zárukou, jako je družstevní byt, cenné papíry, nebo dopravní technika po skončení leasingu.

Ani některé bankovní domy se už nechovají k podnikatelům bez historie macešsky. U České spořitelny může začínající živnostník a drobný podnikatel získat provozní úvěr 5Plus až do výše 5 milionů, se splatností maximálně na šest let a úrokovou sazbou, která se nyní pohybuje okolo 7 procent.

U GE Money Bank může uspět živnostník podnikající alespoň půl roku. Půjčku ve výši 3 miliony se splatností 15 let banka nyní úročí sazbou 7,68 procenta s fixací úrokové sazby na 1 rok.

Raiffeisenbank vychází vstříc drobným podnikatelům s roční historií, kterým poskytuje rychlé půjčky a podnikatelský kontokorent. Půjčuje maximálně 3 miliony se splatností 1 až 15 let. Úroková sazba u podnikatelské rychlé půjčky začíná na 6,7 procenta a kontokorent na 8,55 procenta. Jak velkou čásku banka půjčí, může živnostník zjistit na počkání zhruba do třiceti minut. Na přepážce musí předložit jen daňové přiznání za poslední období a vyplněnou žádost. Jako záruka pak běžně postačí jen bianko směnka.

Zajímavou nabídku podnikatelských úvěrů slibuje také mBank, na bližší informace si však podnikatelé musí počkat do letošního dubna až června, kdy chce tato banka představit chystané novinky.

Kolik a za jakých podmínek si může začínající podnikatel půjčit u některých kampeliček

Družstevní záložna FIO
Moravský Peněžní Ústav
WPB Capital
Peněžní dům
Výše úvěru: standard od 3 do 40 milionů Kč ; individuálně možné sjednat od 1 do 60 milionů Kč
Úrok: aktuální referenční sazba 11,15% (individuálně: plus nebo minus dle posouzení žádosti); nižší referenční sazba 7,8% u zvýhodněných úvěrů (na akvizici a odkupy podniků z konkurzů, IT firmám, zemědělcům)
Získání úvěru: do dvou týdnů
Poplatek: smluvní (za zpracování úvěrového případu), vedení úvěrového účtu zdarma, platební styk zdarma
Zajištění: možnost kombinací z různých záruk
Splatnost: 1 až 6 let

Kolik a za jakých podmínek si může začínající podnikatel půjčit u některých bank

Raiffeisenbank
GE Money Bank
Česká spořitelna
Výše úvěru: do 3 milionů Kč (Podnikatelská rychlá půjčka, Podnikatelský kontokorent)
Úrok: od 6,7 % (Podnikatelská rychlá půjčka); od 8,55% (Podnikatelský kontokorent)
Získání úvěru: na počkání (žádost posouzena do 30 minut)
Poplatek: Podnikatelská rychlá půjčka - zpracování žádosti zdarma, po schválení 0,5% z poskytnuté částky (minimálně 5 000 Kč) plus měsíční poplatek 300 Kč/měsíc u úvěru do 1 milionu Kč a 200 Kč/měsíc u úvěru nad 1 milion Kč. Podnikatelský kontokorent - zpracování žádosti zdarma, po schválení měsíční poplatek 300 Kč/měsíc u kontokorentu do 1 milionu Kč a 200 Kč/měsíc u kontokorentu nad 1 milion Kč.
Zajištění: bianko směnka
Splatnost: 1 až 15 let

Komu byste jako drobný podnikatel dali při žádosti o úvěr přednost - bance, nebo družstevní záložně?

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 1. 2008 7:46, Jaroslav Blažek

Nemáte v žádném případě pravdu.Byl sem v obou bankách a poslali mě k šípku!!!!!!!!!!!! Jako OSVČ sem od září 2007. Co vy na to?

+69
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

22. 1. 2008 | Eva Sovová

I proti přerušení podnikání se dá pojistit

Spouštíme novou rubriku, v níž budeme hodnotit produktové novinky na trhu. V první recenzi jsme se zaměřili na produkt pojišťovny Uniqa chránící živnostníky, kteří musí na čas kvůli... celý článek

Zoufalí dlužníci se mohou obrátit na novou poradnu

21. 1. 2008 | Eva Sovová | 21 komentářů

Zoufalí dlužníci se mohou obrátit na novou poradnu

Zbavit se čestně dluhů není v Česku stále jednoduché. Insolvenční zákon, který by měl dlužníkům pomáhat, na ně připravil past. Dlužník musí podat bezchybný návrh, jinak jej soud vrátí.... celý článek

Spořicí účty kampeliček konkurují bankám

14. 1. 2008 | Eva Sovová | 9 komentářů

Spořicí účty kampeliček konkurují bankám

Spořicí účty u družstevních záložen vynášejí na úrocích víc než v mnohých bankách. Výběr peněz ale omezují kampeličky výpovědními lhůtami od 14 dnů do 24 měsíců. Navíc se klient musí... celý článek

Kampeličky: Češi jim zase začínají věřit

20. 12. 2007 | Eva Sovová | 3 komentáře

Kampeličky: Češi jim zase začínají věřit

Kampeličkám se v poslední době daří. Zvyšuje se počet jejich členů a rostou také vklady. V záložnách mají nyní lidé uloženo přes 6,5 miliardy korun. Lákají je především levné produkty... celý článek

Vydělat se dá nejen na geniálních nápadech

4. 12. 2007 | Vladimír Štreit | 5 komentářů

Vydělat se dá nejen na geniálních nápadech

Kdo chce začít podnikat, musí si na začátku stanovit jasnou podnikatelskou vizi, měřitelný cíl a sepsat uskutečnitelný podnikatelský plán. Pokud tyto základní stavební kameny má, může... celý článek

Partners Financial Services