Zlevňují už i účty pro podnikatele

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 3. 11. 2008 | 5 komentářů
Zlevňují už i účty pro podnikatele
Raiffeisenbank a mBank pokračují ve snižování poplatků. Na levné účty se nyní snaží přilákat podnikatele a živnostníky. Ti si mohou k účtu zvolit zdarma i za sníženou cenu služby, které potřebují, a navíc spořit s tříprocentním úrokem.

mBank a Raiffeisenbank zahájily frontální útok na podnikatele. Nově jim nabízejí levné běžné účty. Míří na ty, kteří dávají přednost internetovému bankovnictví. Navíc k běžnému účtu přidávají spořící účet s tříprocentním úrokem.

Raiffeisenbank zabalila svou novinku Podnikatelské eKonto do tří variant – Základ, Extra a Prémium. Vedení tohoto běžného účtu je zdarma pouze u verze Extra a Prémium, kdy klient musí mít u banky vklady minimálně 200 tisíc korun a na účtu potřebný obrat. Základ žádné podmínky nemá, tuto verzi podnikatelského účtu si může zřídit i drobný živnostník a začínající podnikatel. Vedení účtu v základní verzi ale přijde měsíčně na 55 korun.

mBUSSINESS KONTO

„Podnikatelské eKonto je vedeno jako stavebnice, klient si volí pouze ty produkty a služby, které chce skutečně využívat, nejde tedy o žádné předem dané balíčky. Součástí účtu je i spořící účet s úrokem 3 procenta,“ přibližuje přednosti nového produktu mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Novinka mBank – podnikatelský účet mBUSSINESS KONTO, kterým chce banka oslovit hlavně drobné živnostníky, není rovněž žádný balíček. „U mBank podnikatel využije jenom to, co potřebuje a nezaplatí ani korunu navíc,“ říká generální ředitel mBank Jiří Báča. K podnikatelskému účtu přidala mBanka, stejně jako Raiffeisenbank, spořící účet s tříprocentním úročením podnikatelských vkladů. „Úročena je jakákoliv vložená částka a peníze si může podnikatel kdykoliv vybrat,“ přibližuje Báča.

Okruh podnikatelů, které chtějí banky na své novinky přilákat, není stejný. Raiffeisenbank vsadila spíše na podnikatele s historií a vyššími příjmy. Nejvýhodnější podmínky proto dává tato banka těm podnikatelům, kteří u ní mají naspořeno či investováno alespoň půl milionu a pohybem na účtu dosahují za měsíc minimálně obrat 50 tisíc korun. Pokud tyto podmínky splňují, mohou si zdarma u Raiffeisenbank zřídit Podnikatelské eKonto Prémium s desítkou bezplatných služeb.

U nejvýhodnější verze Prémium je zdarma vedení běžného účtu, zřízení až tři účtů v cizí měně, elektronická a embosovaná karta, přímé bankovnictví včetně pravidelného výpisu nebo eKomunikátor, který umožňuje propojit firemní účetnictví s podnikatelským účtem. Bez poplatků jsou ovšem jen první dva měsíční výběry z bankomatů banky, další výběry přijdou na 9,90 korun, stejně jako výběr hotovosti z cizího bankomatu. Další poplatky se platí podle běžného ceníku banky. Odchozí platba stojí například 2,90 Kč.

Anketa

Začnou banky razantněji snižovat poplatky za své služby?

Varianty Extra a Základ od Raiffeisenbank již tak výhodné nejsou. Oproti variantě Prémium u nich zpoplatňuje banka i některé další služby, ceny jsou ale nižší než v základním sazebníku. Například ve verzi Základ, kdy klient nemusí splňovat žádné věrnostní podmínky, se platí i za vedení samotného účtu měsíčně 55 korun, přímé bankovnictví přijde na dalších 50 korun, elektronická karta na 25 korun a embosovaná na 45 korun, za měsíční výpis zaplatí podnikatel 6 korun a případné vedení účtu v zahraniční měně ho vyjde měsíčně na 15 korun.

mBank jde jinou cestou. Nový produkt nastavila banka na míru drobných živnostníků a podnikatelský účet mBUSSINESS KONTO je hlavně pro drobné podnikatele jako jsou pekaři, kadeřnice a další živnostenské profese. „Cíleně se vydáváme opačnou cestou než ostatní banky, které se zajímají v první řadě o velké a střední podniky,“ říká Báča.

U mBUSSINESS KONTA je zdarma vedení běžného účtu, chipová platební karta, tři výběry z bankomatu v Česku a všechny v zahraničí a elektronický výpis. Další bankovní služby jsou zpoplatněné, cenově jsou ale podle Báči vždy nižší než jaké jsou v průměru ceny u konkurence. Za každou odchozí platbu do jiné banky tak například klient zaplatí 3 koruny, což je ovšem dražší než u eKonta.

Založit si zdarma k podnikatelskému účtu mBUSSINESS KONTO i účet v cizí měně ale mBanka, na rozdíl od Raiffeisenbank, zatím neumožňuje. Podle vyjádření Jiřího Báči s tím počítají až v příštím roce. mBank se netají tím, že chce dále zahýbat bankovním trhem. Její ambicí je vést do tří let podnikatelské účty zhruba desetině z milionu drobných živnostníků.

Nové podnikatelské účty

Zřízení a vedení účtu Podmínky pro založeníDalší služby zdarma
Raiffeisenbank:
eKonto Základ55 Kč/měsícžádnézměna programu na eKonto, zrušení účtu, dva výběry měsíčně z bankomatu
eKonto Extrazdarmasoučet příchozích plateb min. 40 tisíc Kč za měsíc nebo součet měsíčních plateb min.20 tisíc Kč plus úspory v bance min. 200 tisíc Kčvedení účtu v jedné cizí měně, měsíční výpis, elektronická karta, přímé bankovnictví, dva výběry měsíčně z bankomatu, změna programu na eKonto, zrušení účtu
eKonto Prémiumzdarmasoučet měsíčních plateb min. 50 tisíc Kč plus úspory nebo investice v bance min. 500 tisíc Kčvedení účtu až ve třech cizích měnách,elektronická a embosovaná karta, měsíční výpis, přímé bankovnictví, dva výběry měsíčně z bankomatu, eKomunikátor, změna programu na eKonto, zrušení účtu
mBank:
mBUSSINESS KONTOzdarmazdarmapřímé bankovnictví, chipová platební karta, tři výběry doma a všechny v zahraničí, všechny příchozí platby, odchozí platby v rámci banky, elektronické výpisy
Zdroj:jednotlivé banky

Která banka má podle vás nejlepší podnikatelský účet? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

podnikatelský účet

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sedm rad pro sjednání nejlevnějšího běžného účtu

12. 9. 2008 | Eva Sovová, Věra Tůmová | 4 komentáře

Sedm rad pro sjednání nejlevnějšího běžného účtu

Poplatky u bankovních účtů rozčilují nejednoho klienta. Řada z nich kvůli tomu zvažuje změnu účtu. Při výběru nejvhodnějšího účtu se ale vyplatí na některé parametry rovnou v bance... celý článek

Vyznat se v sazebnících některých bank je téměř nemožné

18. 8. 2008 | Patrik Nacher | 7 komentářů

Vyznat se v sazebnících některých bank je téměř nemožné

Běžný klient se v bankovních sazebnících vyzná jen sotva. Těžko si tak může spočítat náklady na účet a porovnat je s konkurencí. Vyplynulo to z průzkumu redakce Peníze.cz a serveru... celý článek

Nejlevnější účet pro internet: mBank, eKonto a Fio válcují konkurenci

14. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 24 komentářů

Nejlevnější účet pro internet: mBank, eKonto a Fio válcují konkurenci

Pro klienty, kteří nepotřebují bankovní pobočky, sestavila redakce Peníze.cz a server www.bankovnipoplatky.com žebříček nejlevnějších účtů pro elektronické bankovnictví. V průměru běžný... celý článek

Nejlevnější účty: vítězství mBank a propadák České spořitelny

12. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 61 komentářů

Nejlevnější účty: vítězství mBank a propadák České spořitelny

Výzkum serverů Peníze.cz a www.bankovnipoplatky.com spočítal nejlevnější bankovní účty pro běžné bankovní klienty. Žebříčku vládne mBank spolu s dalšími menšími bankami. Bankovní giganti... celý článek

Partners Financial Services