V prvním pololetí vzniklo nejméně firem za poslední tři roky

jih | rubrika: Aktuality | 18. 7. 2019

První pololetí roku 2019 bylo nejslabší za poslední tři roky na počet nově vzniklých firem. Zaregistrováno bylo 15 457 nových firem. Ukazují to data poradenské společnosti Bisnode.

„Podnikatelský apetit znatelně slábne. V prvním pololetí podnikatelé založili o 697 firem (o 4,3 %) méně než v roce 2018 a o 1947 (11,2 %) méně než v rekordním roce 2017. Propad v registracích nových společností s ručením omezeným i akciových společností jsme zaznamenali i mezi prvním a druhým kvartálem roku 2019,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Jednou z příčin je podle ní obezřetnost podnikatelů před budoucím vývojem tuzemské i globální ekonomiky. I přes pokles z rekordních čísel posledních dvou let ale platí, že počet nově vznikajících firem je vyšší než tomu bylo třeba ještě před pěti lety. Za celý rok 2014 bylo založeno necelých 25 tisíc firem.

Aktuálně je v České republice registrováno celkem 499 811 firem, z toho 473 335 společností s ručením omezeným a 26 476 akciových společností. Přesto, že za prvních šest měsíců letošního roku vzniklo 15 457 nových firem, celkový počet registrovaných subjektů se zvýšil pouze o 7493. Ve sledovaném období tedy bylo vymazáno z obchodního rejstříku 7964 firem.

Tip: Rozšíření EET neuteče skoro nikdo. Projděte si, co schválili poslanci

„Na dvě vzniklé společnosti připadá téměř jedna zaniklá. Podnikatelská základna se pročišťuje, z trhu odchází firmy, které nevyvíjely žádné aktivity nebo neobstály v konkurenčním boji,“ říká Štěpánová.

Dodala, že od roku 2012 každoročně přibývá firem, které byly vymazány z obchodního rejstříku. Loni se jednalo o rekordních 12 692 firem, a tato meta bude s velkou pravděpodobností letos pokořena.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Partners Financial Services