Chci podnikat a ještě mi nebylo osmnáct

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 23. 11. 2017 | 1 komentář
Máte nápad, know how, vidíte díru na trhu, věříte, že dokážete v byznysu uspět. Jenže nejste plnoletí. Rozjezd podnikání nemusíte odkládat na osmnácté narozeniny. Poradíme, jak na to.
Chci podnikat a ještě mi nebylo osmnáct

Zletilý je člověk, kterému už bylo osmnáct. V okamžiku, kdy se stanete zletilými, získáte svéprávnost, tedy možnost plně právně jednat – což znamená i podnikat.

Jestli chcete rozjet byznys dřív, než budete plnoletí, můžete. Občanský zákoník to od roku 2014 v §33 umožňuje. Klade ale dvě podstatné podmínky: aby mohl nezletilý podnikat, potřebuje souhlas zákonných zástupců, tedy většinou rodičů. Ani to není dost: jejich souhlas ještě musí posvětit soud.

Kdo má šanci

Zákon vychází z toho, že právě zákonní zástupci mladého člověka nejlíp znají a dovedou nejlíp posoudit, jestli je dost zralý, aby se do podnikání se všemi jeho riziky a nástrahami vrhnul, proto nechává hlavní slovo na nich. Pro jistotu ale ještě vyžaduje, aby názor rodičů revidoval soud. Může se samozřejmě stát, že pro vaše podnikání bude mít pochopení jen jeden z rodičů, zatímco druhý bude proti. Ideálně by měli souhlasit oba, soud se ale spokojí i se souhlasem jednoho. Soudce se ale určitě bude ptát, co vede druhého rodiče k tomu, že si podnikání nezletilého potomka nepřeje. A důvody vyhodnotí.

Mladý člověk také bude muset soudu vysvětlit, co ho k časnému zahájení podnikání vede, jaké pro něj má předpoklady a jak si ho představuje – tedy aspoň stručně nastínit svůj byznysplán. Spíš než vaše obchodní vyhlídky ale soud bude hodnotit, jestli máte dost rozumu, abyste si zbytečně nenamleli a nezadělali na dlouholeté potíže. Jakkoli se vám to nemusí líbit, soud má zkrátka za úkol ochránit vás případným zamítnutím před vaší vlastní horlivostí.

Když vám rodiče podnikání povolí, a později si to rozmyslí, nepůjde to šmahem: aby mohli jednou daný souhlas odvolat, budou znovu potřebovat přivolení soudu, který bude posuzovat jejich důvody.

Na cestě nahoru

Mladí a neklidní

Příběhy mladých podnikatelů pravidelně přinášíme v časopise Finmag. Pár ochutnávek jsme v minulosti uveřejnili i na webu:

Kluci z Ostravy nakoupili žehličky, najali ženy přikované k bytu a dětem a začali Pražanům nabízet prádlo žehlené s láskou.

Ironing Ladies: Prádlo žehlené s láskou


Poprvé roztočil jojo, když mu bylo dvanáct. Ve dvaceti se stal mistrem Evropy. A začal se rodit byznysplán…Loni prodali joja za dvacet milionů.

Slušný: Milionové jojo Vaška Kroutila


Narodila se v Saigonu. Do Prahy přiletěla v patnácti. Neuměla jazyk, všichni jí připadali jako exoti a v šatech místních velikostí plavala. Začala si oblečení přešívat, skládat jako lego. Tak vznikla její módní značka La Femme MiMi.

Návrhářka Mimi v galaxii Praha


Na střední začal spolupracovat s Advertures – jednou z prvních tuzemských digitálních agentur. Věkem puberťák, a už se o něm mluvilo jako o špičce mezi českými webovými designéry a grafiky.

Muž, který fotí minulost


Píše šedesátiletá paní, že předčasně ukončila svůj sexuální život, manželovi je o dvacet let víc. Nechce mu být nevěrná. Na erotické pomůcky nikdy nepomyslela. Ale ty od Anny by chtěla moc.

Dívka s vibrátorem

Co zajímá soud

Návrh na povolení podnikání nezletilému podle § 33 občanského zákoníku se podává okresnímu soudu příslušnému podle místa bydliště. Podat ho můžete přímo vy, nebo vaši zákonní zástupci. Každopádně byste měli svou žádost dobře zdůvodnit, vysvětlit, v čem a proč podnikat chcete, a přiložit ověřený písemný souhlas zákonných zástupců. Následně proběhne ústní jednání.

Když soud vašemu návrhu vyhoví, a vyberete si výdělečnou činnost, pro kterou je na základě zvláštního předpisu, tedy živnostenského zákona, stanovený minimální věk podnikatele, bude se tato podmínka automaticky považovat za splněnou, i když vám ve skutečnosti bude míň – přivolení soudu ji nahradí. Budete moct požádat o vydání živnostenského oprávnění, zřídit si bankovní účet, spravovat majetek a finance firmy, pronajímat si nebo zakoupit prostory k provozu své podnikatelské činnosti a dělat další úkony, které s podnikáním souvisejí.

Když u soudu pohoříte, není úplně všechno ztracené. Pořád zůstává možnost podnikat alespoň tak, jak to šlo před tím, než nabyl účinnosti nový občanský zákoník – tedy prostřednictvím odpovědného zástupce, kterým může být někdo z rodičů, plnoletých sourozenců nebo známých.

Důležité je vyzdvihnout, že pro povolení podnikání podle §33 není stanovená žádná spodní věková hranice, záleží na duševní vyspělosti nezletilého.

Kromě výš popsané cesty existuje ještě jedna. V §37 umožňuje občanský zákoník, aby soud nezletilému, přiznal plnou svéprávnost, kterou obvykle nabýváme až v osmnácti. V takovém případě se právní způsobilost nezletilého neomezuje jen na podnikání. Víc je ale i podmínek, jejichž splnění bude soud prověřovat. Takovému člověku musí být minimálně šestnáct let a musí soud přesvědčit, že je schopný si plně obstarávat své záležitosti a sám se živit. S návrhem i v tomhle případě musí souhlasit zákonný zástupce. Když některou z podmínek nesplníte, vyhoví soud návrhu, jen když jsou pro přiznání svéprávnosti vážné důvody. Typickou situací, kdy se k přiznání svéprávnosti přistupuje, je, že se musíte vdávat nebo ženit, protože se ukázalo, že brzy přiletí čáp. Ani svéprávný mladý podnikatel ale nesmí před osmnáctými narozeninami řídit auto nebo pít alkohol.

Přicházejí i povinnosti

Podnikání, to není jen příležitost, ale také spousta povinností. Abyste mohli začít, budete potřebovat živnost:

Podnikatel také musí platit zdravotní pojištění a sociální pojištění, a pravidelně odevzdávat zdravotní pojišťovně a okresní správě sociálního zabezpečení přehledy o příjmech a výdajích:

Nemine ho ani každoroční vyplňování a odevzdávání daňového přiznání. A placení daně z příjmů, pokud tedy nemá jen nízké výdělky a neuplatňuje tolik daňových zvýhodnění a slev, že výsledná daň spadne na nulu.


Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services