Zakládám společnost s ručením omezeným: Krok za krokem

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 13. 10. 2015 | 2 komentáře
Začínáte s podnikáním? Nejoblíbenější a nejvyužívanější podnikatelskou formou je v Česku eseróčko. Založením společnosti s ručením omezeným vás provedeme krok za krokem.
Zakládám společnost s ručením omezeným: Krok za krokem

Proces zakládání společnosti s ručením omezeným se v posledních letech zjednodušil a zlevnil. Nově stačí, když do firmy vložíte základní kapitál ve výši jedné koruny. Čas ušetří přímý zápis do obchodního rejstříku notářem. Ale pěkně popořadě.

1. Nejdřív k notáři

založení společnosti s ručením omezením budete potřebovat společenskou smlouvu, případně (když má společnost jediného zakladatele) zakladatelskou listinu. Zakladatelský dokument musí být vydaný formou notářského zápisu. Takže v prvním kroku najděte kontakt na notáře v okolí a domluvte si schůzku:

Hledáte pomocnou ruku?

Potřebujete radu nebo pomoc? V našich nových profesních rejstřících najdete odborníka, ke kterému to máte kousek:

Notář s vámi zakladatelský dokument sepíše a dohlédne, aby měl všechny náležitosti. Chystejte se ale už předem. Notáře budou zajímat odpovědi na spoustu otázek – někteří nabízejí elektronické formuláře, kterými si od vás potřebná data vyžádají, ještě než přijdete. Promyslet a nachystat si budete muset následující položky:

  • Název: vaše obchodní firma nesmí mít stejný ani podobný název jako už existující společnost. Název také nesmí působit klamavě. Jestli máte název vymyšlený, ověřte si v obchodním rejstříku, že už ho nepoužívá někdo jiný.
  • Sídlo společnosti: v zakladatelském dokumentu musíte uvést, ve které obci bude společnost sídlit. K zápisu do obchodního rejstříku už budete potřebovat přesnou adresu a písemný souhlas vlastníka nemovitosti s umístěním sídla – jeho podpis musí být úředně ověřený.
  • Předmět podnikání: bude stejný jako na živnostenském oprávnění, bez kterého se, jak si vyložíme níž, taktéž neobejdete.
  • Zakladatelé/společníci: jména, data narození, adresy. Pokud je společníkem právnická osoba, její sídlo.
  • Základní kapitál: Minimální výše vkladu každého společníka se rovná jedné koruně. Ale pozor: půjde o veřejný údaj dostupný v obchodním rejstříku, společnosti s extrémně nízkým základním kapitálem nemusejí být pro partnery úplně důvěryhodné. Vklady můžou být i nepeněžní povahy – můžete vložit také nemovitost nebo movitý majetek.
  • Podíly: od výše vkladu společníků se odvíjejí jejich podíly v obchodní firmě.
  • Správce vkladu: v zakladatelském dokumentu musíte určit, kdo bude před vznikem společnosti spravovat splacené vklady; správcem vkladu může být kdokoliv, včetně zakladatele.
  • Jednatel: jméno, datum narození a adresa. Jednatel řídí společnost a zastupuje ji navenek. Může jím být kdokoliv ze společníků i jiná osoba. Pokud je jednatelů víc, musíte určit, zda každý jedná za společnost samostatně nebo zda jednají společně.

Na základě uvedených informací s vámi notář zakladatelský dokument sepíše. Sepsáním notářského zápisu dochází k založení společnosti. Vzniká ovšem teprve zápisem do obchodního rejstříku, ke kterému se dostaneme níž.

Za sepsání zakladatelského dokumentu zaplatíte notáři přinejmenším čtyři tisíce osm set (včetně DPH) – cena se odvíjí od výše základního kapitálu. Platit budete i za každý další stejnopis nebo opis.

Očima zkušenějších

Chcete se pustit do podnikání? Ono by to přece šlo, máte na to. Jen mít ten správný nápad. Na správném místě. Ve správný čas. Najít díru na trhu. Přečtěte si, kde a jak (by) ji hledali ti, kteří už v podnikání něco dokázali.

2. Pak živnostenský úřad

Další cesta povede na živnostenský úřad – a můžete si vybrat libovolný v republice – kde vyřídíte živnostenské oprávnění. Záleží, v jakém oboru chcete podnikat. Takzvanou volnou živnost (a těch je většina) stačí ohlásit a doložit, že jako odpovědný zástupce společnosti splňujete základní podmínky:

  • věk 18 let
  • způsobilost k právním úkonům
  • bezúhonnost (čistý výpis z trestního rejstříku)

V případě živnosti vázané nebo živnosti řemeslné musíte ještě doložit příslušnou kvalifikaci. 

Správní poplatek za vydání živnostenského oprávnění dělá tisícikorunu.

3. A do banky

Následně byste měli zamířit do banky, kde na jméno společnosti zřídíte bankovní účet a složíte na něj základní kapitál v dohodnuté výši.

Anketa

Je u nás jednoduché založit firmu a začít podnikat?

4. Zápis do obchodního rejstříku: máte dvě možnosti

Posledním krokem ke vzniku společnosti s ručením omezeným je její zápis do obchodního rejstříku. Možnosti postupu jsou dvě. Můžete postupovat postaru a podat návrh na zápis k rejstříkovému soudu sami:

Soudní poplatek v takovém případě dělá šest tisíc korun, soud rozhodne o zápisu do pěti dnů.

Nebo můžete o přímý zápis do obchodního rejstříku požádat notáře, který vám sepsal zakladatelský dokument. Učiní tak na základě výpisu ze živnostenského rejstříku a potvrzení banky. Notář může společnost do obchodního rejstříku zapsat ihned – obvykle tak učiní do druhého pracovního dne. Kromě času ušetříte i peníze: při přímém zápisu notářem dělá soudní poplatek jen dva tisíce sedm set korun.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Jak najít díru na trhu?

28. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Očima expertů: Jak najít díru na trhu?

Designérka erotických pomůcek, tvůrce dostupné 3D tiskárny, zakladatel jednoho z největších českých e-shopů a další úspěšní podnikatelé. Byli v pravý čas na pravém místě. Připraveni,... celý článek

Končíme s podnikáním! Jak zrušit nebo pozastavit živnost: Pár dobrých rad

18. 8. 2015 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Končíme s podnikáním! Jak zrušit nebo pozastavit živnost: Pár dobrých rad

V podnikání to nešlape, jak jste si představovali. Potřebujete pauzu. Chcete změnit obor. Vrátit se do zaměstnání. Nebo se odebrat do penze. Důvodů pro ukončení živnosti je nespočet.... celý článek

Očima podnikatelů a živnostníků: Jak změní EET vaše podnikání?

31. 7. 2015 | Ondřej Tůma | 27 komentářů

Očima podnikatelů a živnostníků: Jak změní EET vaše podnikání?

Tentokrát se v naší anketě neptáme odborníků na ekonomiku a finance, ale podnikatelů – malých i velkých. Právě jich se zavedení elektronické evidence tržeb dotkne nejvíc. Andrej Babiš... celý článek

Nesmyslná válka mezi živnostníky a zaměstnanci musí přestat

30. 6. 2015 | Michal Kašpárek | 17 komentářů

Nesmyslná válka mezi živnostníky a zaměstnanci musí přestat

Třídní boj mezi lidmi s podobnými příjmy, obavami a politickými zájmy je český unikát. Odboráři i zastánci živnostníků v něm zbytečně vynakládají energii a škodí sami sobě.

Byznysplán: Prádlo žehlené s láskou

15. 4. 2015 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Byznysplán: Prádlo žehlené s láskou

Kluci z Ostravy nakoupili žehličky, najali ženy přikované k bytu a dětem a začali Pražanům nabízet prádlo žehlené s láskou.

Partners Financial Services