Martin Mikulášek: Jak sestavit portfolio z podílových fondů

Michal Šolin | rubrika: Rozhovor | 18. 11. 2010 | 3 komentáře
Martin Mikulášek: Jak sestavit portfolio z podílových fondů
Široce diverzifikované portfolio z podílových fondů samozřejmě sestavit lze, zásadní je však to, komu jsou peníze svěřovány. Jaké jsou parametry výběru fondu a na co si dát pozor? Rozhodně by pro mě hlavním kritériem při výběru nebyly poplatky, levný totiž nemusí být kvalitní, říká Martin Mikulášek, ředitel podpory prodeje investiční skupiny IKS KB.

Jaké možnosti má investor, když si chce sestavit portfolio čistě z podílových fondů?
Martin Mikulášek (MM): Nabídka na trhu je nepřeberná, český investor má dnes v podstatě stejné možnosti zhodnocení vložených prostředků jako zahraniční investor. Optimální a diverzifikované portfolio z podílových fondů samozřejmě udělat jde, ale čeští investoři jsou dost konzervativní, tudíž do svého portfolia vybírají pouze málo rizikové instrumenty. Podíl akciových fondů, který je v zahraničí největší, je u nás nejmenší. Z naší nabídky jsme zaznamenali velký zájem o konzervativní smíšené fondy s převahou dluhopisů a malou vahou akcií.

Podle jakých parametrů by se tedy měl investor řídit? Na co si dát pozor?
MM: Primárně by se měl investor zajímat, komu své peníze svěřuje, zda je daný subjekt na trhu známý a má dobré jméno, jestli je informačně otevřený a má za sebou nějakou historii. U subjektu, který tyto parametry nesplňuje, bych byl na vážkách. Sekundárně by si měl investor stanovit, co od té své odložené spotřeby očekává, například vysoké zhodnocení, zajištění na stáří, krátkodobé uložení peněz a podobně, a pak samozřejmě jaké riziko je ochoten nést. Na základě stanovení těchto kritérií lze pak přistoupit k samotnému výběru podílového fondu, volbě investiční strategie. Opomíjeno by nemělo být ani srovnání s trhem, tj. daří-li se fondu překonávat trh, na kterém vyhledává investiční příležitosti.

Proč nejsou v Česku na rozdíl od USA více rozšířené tzv. "no-load funds"?
MM: Nejsem odborník na americký trh, ale důvod je podle mě jednoduchý. V Česku zakládaly podílové fondy investiční společnosti, které byly zpravidla součástí velkých bank, a ty se stávaly jejími distributory. Investiční společnosti mají také u nás naprosto jiné postavení než ve Spojených státech. Nejsou zde rozšířeny v takové míře obchodní platformy, kde by se daly fondy distribuovat zdarma.

Jak velkou roli by měly hrát při výběru fondu poplatky?
MM: Levný nemusí být kvalitní. Z mého pohledu by při výběru fondu rozhodně poplatek nebyl tím prvním, na co bych se díval. Samozřejmě porovnáte-li poplatky jednotlivých investičních společností a jejich fondů s různým zaměřením, žádné nebudou nějak výrazně vybočovat. Poplatek představuje pro investora náklad na investici a promítne se do výkonnosti. Pokud by nějaký fond byl zatížen velkým poplatkem a jeho výkonnost by byla pod průměrem v porovnání s konkurencí, nebyl by tento fond na trhu úspěšný.

Investování do fondů je pro fyzické osoby atraktivní díky tzv. daňovému testu, kdy se po 6 měsících výnosy z investic již nedaní. To se však podle návrhu vlády může změnit. Jak to ovlivní fondový byznys a co si o tomto "úsporném opatření" vlády myslíte?
MM: Pokud investor zvažuje, kam vložit prostředky, rozhodně daňový test neřadí mezi hlavní kritéria výběru. Nezdanění výnosů po 6 měsících pro něj představuje takovou třešničku na dortu. Cílem investora je vydělat na kapitálových trzích. Takže ať to dopade, jak to dopadne, myslím si, že to veřejnost neodradí od investování do podílových fondů. Koneckonců ve vyspělých západních zemích tuto výhodu také nemají a podílové fondy jsou tam řádově oblíbenější než v Česku. Umím si však představit, že pokud by daňový test byl například prodloužen na 12 měsíců, mohlo by to ovlivnit krátkodobé investory do peněžního trhu.

Platí stále, že se fondy lépe prodávají, pokud mají dobrou historickou výkonnost? Jak s tímto "marketingovým parametrem" pracujete?
MM: Historická výkonnost fondu je ukazatel, na základě níž se český investor velmi často rozhoduje, zda do fondu investovat. Ne vždy si ovšem uvědomuje, že toto číslo ukazuje minulost, ale on přitom kupuje budoucnost. Ve svých kampaních s historickou výkonností pracujeme, ale vždy férovým způsobem. Ukazujeme historickou výkonnost za delší investiční horizont. Pokud investor tento parametr sleduje, tak by se měl zajímat o horizont 5 let a více, ten o něčem může určitým způsobem vypovídat. Ono je hezké, když fond například reportuje, že v jednom roce vydělal řekněme 15 %; když k tomu však nedodá, že v předchozích letech ztrácel, snaží se tím evidentně "ohýbat realitu". Bohužel nezkušení investoři na krátkodobou výkonnost slyší.

Zbytek si přečtete na investicniweb.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hledáte vhodné investice? Začněte od poplatků.

24. 8. 2010 | Martin Exner | 1 komentář

Hledáte vhodné investice? Začněte od poplatků.

Ve světě financí platí přísloví dvakrát měř, jednou řež, víc než kdekoliv jinde. Týká se to i výběru vhodného podílového fondu. Budoucí vývoj na burze sice uhodnete jen stěží, ale kolik... celý článek

Jak snadno porovnat korunové podílové fondy

8. 2. 2010 | František Mašek

Jak snadno porovnat korunové podílové fondy

Výsledky mnoha korunových podílových fondů je možné navzájem snadno porovnat – když začínají, prodává se jejich podílový list většinou za korunu. Časem tak snadno poznáte, který je... celý článek

Při investování nesledujte jen výnos

11. 1. 2010 | redakce Peníze.CZ

Při investování nesledujte jen výnos

Vysoký stabilní příjem z investic bývá zpravidla vyvážen vyšší kolísavostí hodnoty takové investice. Proto by investoři měli sledovat nejen výši slibovaného pravidelného příjmu, ale... celý článek

Benchmark: hlídací pes manažerů podílových fondů

8. 9. 2009 | Petr Čermák

Benchmark: hlídací pes manažerů podílových fondů

Benchmark je slovo, které rádi používají analytici, když provádí nějaké srovnání. Benchmark ale může být informační zdroj i pro investora, který chce vědět, zda má fond kvalitního manažera... celý článek

Jak si vybrat „správný“ peněžní fond

22. 6. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Jak si vybrat „správný“ peněžní fond

Peněžní fondy investují velkou část prostředků do dluhopisů, jejichž cena se vyvíjí od úrokových sazeb. Proto jsou tyto fondy citlivé na jejich pohyb. Ukazatele, které měří nejen tuto... celý článek

Partners Financial Services