Majetek v podílových fondech poprvé překonal půl bilionu korun

pk | rubrika: Aktuality | 15. 5. 2019

Investice domácností a institucí do domácích a zahraničních fondů kolektivního investování nabízených v České republice dosáhly ke konci prvního čtvrtletí výše 511,10 miliard korun. Oznámila to Asociace pro kapitálový trh (AKAT).

„Od začátku letošního roku narostl majetek ve fondech kolektivního investování o více než 38 miliard korun, čímž poprvé překonal hranici půl bilionu korun,“ říká výkonná ředitelka asociace Jana Brodani.

Celkem 70 procent majetku drží fyzické osoby, 30 procent pak právnické osoby. Nejvíc peněz připadá na smíšené fondy (180,8 mld. Kč), dluhopisové (127,2 mld. Kč) a akciové (111,8 mld. Kč).

Mezi pět největších zprostředkovatelů domácích a zahraničních fondů kolektivního investování v České republice patří Česká spořitelna (135 mld. Kč), ČSOB Asset Management jako distributor (82,6 mld. Kč), Komerční banka (62,1 mld. Kč), Conseq Investment Management (40,9 mld. Kč) a ČSOB Asset Management (39,2 mld. Kč).

Investice do podílových fondů

Majetek investovaný do podílových fondů.

„Vývoj v prvním kvartále nadále potvrzuje postupné dlouhodobé navyšování podílu investic do podílových fondů na celkovém majetku domácností. Ačkoliv se světová ekonomika zjevně nachází již za vrcholem konjuktury, optimismus evidentně stále přetrvává, o čemž svědčí i pozitivní vývoj na kapitálových trzích. Potěšující je i přetrvávající trend nárůstu podílu pravidelných investic na nových prostředcích,“ říká předseda AKAT Martin Řezáč.

Celkový objem majetku svěřený správcům aktiv v České republice nebo jejich prostřednictvím správcům aktiv v zahraničí dosáhl ke konci března 1,429 bilionu korun.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

investice, podílové fondy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 1 komentář

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services