Platebním nálepkám hrozí vyhynutí. Končí s nimi první banka

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 4. 6. 2019 00:05 aktualizováno 4. 6. 2019 11:31 | 10 komentářů
Moneta se rozhodla zrušit platební nálepky. Klesající zájem hlásí i některé další banky. Mnohem víc teď frčí platby přímo mobilem nebo hodinkami.
Platebním nálepkám hrozí vyhynutí. Končí s nimi první banka

Platební nálepky se ukázaly jako slepá cesta, nástup mobilních plateb je převálcoval. Jako první si to přiznala Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank). Nejenom že už je nenabízí novým zájemcům, ale od poloviny roku je „vypne“ i dosavadním uživatelům.

„Dlouhodobě pozorujeme rostoucí zájem o mobilní platby a platby pomocí nositelné elektroniky, jakou jsou Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay a Fitbit Pay, a naopak klesající zájem o platby bezkontaktními platebními nálepkami,“ vysvětluje Lenka Míčková, mluvčí Monety.

Bezkontaktní platební nálepky už banka klientům nově nenabízí. „Od 1. července budeme rušit placení tímto nástrojem,“ říká Míčková.

Platební nálepky spustila Moneta v září roku 2013. Jejich největší popularitu banka zaznamenala během roku 2015, kdy počet vydaných nálepek překročil 30 tisíc – celkem má banka zhruba milion klientů. Tohle číslo překonaly moderní platby přes Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay a Fitbit Pay v pohodě už za první měsíce fungování.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

„Zájem klientů využívajících platby pomocí telefonu a hodinek překonává naše očekávání. Už nyní evidujeme více než 60 tisíc aktivních karet,“ upřesňuje mluvčí. 

Zatím nerušíme, ale...

Platební nálepky mají své místo v některých bankách jako dodatkové platební karty. Jsou menší než klasické platební karty a dají se nalepit třeba na klíčenku nebo na mobil. Oproti přímému placení mobilem mají jednu výhodu: Když se telefon vybije, pořád se s ním dá platit – když je na něm nálepka. Stejně jako karty fungují bezkontaktně, tedy přiložením k terminálu. Lze s nimi i vybírat z bankomatu, pokud je bezkontaktní.

Kromě Monety mají platební nálepky v nabídce také Air Bank, Banka Creditas, Česká spořitelna, ČSOB, Hello bank, mBank a Raiffeisenbank. Žádná z nich je zatím neruší. Například Air Bank a Česká spořitelna ale potvrzují, že zájem o nálepky výrazně klesá.

„Klesající zájem o platební nálepky pozorujeme. Zatím jejich rušení neplánujeme, ale budeme jejich využívání sledovat. Byly jednoduchým způsobem, jak s mobilem platit ještě před příchodem speciálních aplikací pro placení chytrými telefony,“ říká Jana Karasová, mluvčí Air Bank.

Air Bank teď eviduje 34 tisíc vydaných nálepek. Pro srovnání: Celkem má přes 700 tisíc klientů. „Co do četnosti plateb na jedno zařízení je na prvním místě placení mobilem, následuje platební karta a na třetím místě je nálepka,“ upřesňuje Karasová čísla ze statistik Air Bank.

Anketa

Platební nálepku...

Ještě méně vydaných nálepek má Česká spořitelna, největší tuzemská banka podle počtu klientů. Nálepky podle ní jednoznačně „převálcoval“ zájem o platby v chytrých mobilech či hodinkách.

„Ukončovat platební nálepky v tuto chvíli neplánujeme, ale nevylučujeme, že přistoupíme k omezení nabídky v souvislosti s dramatickým růstem uživatelů mobilních plateb. Nálepky má v tuto chvíli aktivováno 25 tisíc našich klientů, ale skutečně s nimi platí jen polovina z nich a toto číslo i nadále klesá,“ říká mluvčí spořitelny Filip Hrubý.

Lepíme dál

Jiná je situace v mBank, přestože také ona už nabízí Apple Pay i Google Pay. „Samozřejmě, že placení mobilem je aktuálně nejsilnějším trendem, nicméně platební nálepky mají stále svou roli. Celková penetrace mezi klienty mBank je v řádu vyšších jednotek procent, ale třeba v případě dětských účtů je to okolo 20 procent,“ říká Pavel Vlček, mluvčí banky.

Celkově se počet uživatelů nálepek mBank vyrovná počtu uživatelů platebních mobilních aplikací a pohybuje se okolo 20 tisíc. „Z hlediska výhledu do konce roku určitě platební nálepky budeme mít stále v nabídce, vysoce pravděpodobně je ale budeme nabízet i nadále,“ dodává Vlček.

S námi máte přehled

Možná máte „účet zdarma“. Možná díky němu neplatíte ani za výběry ze zahraničních bankomatů, nebo je máte za „transparentní“ poplatek. Přesto vám může použití karty v cizině prodražit kurz, který banka používá.

Kolik zaplatíte za eura? Porovnali jsme kurzy na kartách


Neplatit bance za vedení běžného účtu a za základní služby už je dneska v Česku standardem. UniCredit Bank přišla s reklamou, která nabízí něco víc než jenom účet zdarma.

Dáme vám stovku každý měsíc, láká banka. Prozkoumali jsme „odměny místo poplatků“


Štve vás úrok na spořicím účtu? Zkuste podílové fondy. Do jejich přímého prodeje se pouští stále víc bank, nově s ním přichází Air Bank.

Investice na pár kliků. Je to snadné a vyděláte, lákají banky

A rušit nálepky se nechystají také banky, které ještě neumožňují platit přímo mobilem. Jde o Hello bank a Raiffeisenbank. Hello bank nepočítá s tím, že by v krátké době zavedla platby mobilem, takže nálepky chce dál nabízet. „Mobilní platby zatím neposkytujeme, a tak naši klienti stále více a více využívají platební nálepky pro debetní i kreditní karty. V budoucnu tato situace asi nastane, nicméně nepředpokládáme to v nějak krátkodobém horizontu,“ říká mluvčí Gabriela Pithartová.

Hello bank, která má celkem 400 tisíc klientů, vydala od roku 2014 do současnosti zhruba 14 tisíc nálepek k běžnému či úvěrovému účtu. „Aktivních bylo v květnu zhruba 70 procent z nich. Naši klienti je využívají opravdu často,“ dodává Pithartová.

Pokles zájmu o platební nálepky nehlásí ani Raiffeisenbank. „Celkem jsme vydali 85 tisíc kusů nových nálepek, z toho je nyní více než 50 tisíc aktivních. Téměř 20 procent nálepek je použito minimálně jednou za měsíc a skoro 30 procent alespoň jedenkrát za půl roku,“ říká mluvčí banky Petra Kopecká.

S nálepkami jsou spokojeni i v Bance Creditas, kde nabízejí také placení mobilem přes Google Pay. „O ukončení nabídky nálepek zatím neuvažujeme. Stále jsou klienti, kteří nechtějí platit prostřednictvím mobilní aplikace nebo jejich telefon nepodporuje technologii NFC potřebnou pro placení. Situaci budeme samozřejmě průběžně vyhodnocovat,“ říká Lucie Brunclíková, mluvčí Creditas. V této bance aktivně používá nálepky zhruba pět procent klientů.

ČSOB se k jejich případnému rušení nevyjádřila. „Počty platebních nálepek jsou dlouhodobě konstantní, zrovna tak jejich používání,“ odpověděl jenom obecně její mluvčí Patrik Madle.

Slepá cesta

Další banky pak s nimi ani nezačaly. „Bezkontaktní nálepky jsme nikdy nenabízeli, ani jsme jejich zavedení neplánovali. Považovali jsme je za slepou cestu a naopak jsme se soustředili na cílová řešení jako jsou Google Pay a Apple Pay,“ odpovídá Michal Teubner, mluvčí Komerční banky.

Podobně to vidí i v Equa bank. „Nezaznamenali jsme po nich tak vysokou poptávku, abychom je zavedli. Navíc dnes s Google Pay a Apple Pay postrádají smysl,“ říká mluvčí Markéta Dvořáčková.

Nálepky nenabízejí třeba ani Fio banka, UniCredit Bank a Sberbank.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 6. 2019 7:47, Kamil

Mobil mi na placení přijde mnohem méně pohodlný než karta. (Nezastávám se nálepek, nikdy jsem žádnou neměl). Musíte ho mít u sebe - je větší než karta. Musíte ho vyndat - radši si při nákupu strčím do kapsy kartu, kterou u pokladny vytáhnu snáze než mobil. Když vám při manipulaci upadne karta, nic se jí nestane - to se o mobilu říct nedá. A karta nemá ani žádnou baterku, která by se vybila...

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 6. 2019 7:42, Octopus

Mobil staci pouze prilozit k terminalu. Nic se delat nemusi. Pouze nad 500 Kc se musite prihlasit. To ale u nalepky musite asi zadat pin, takze mobil i zde vyhrava. Takze zprovozneni mobilu 0 sec...

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Partners Financial Services