Stačí rohlík a můžete si vybrat peníze. Výhodnější cashback už funguje i v Albertu

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 12. 4. 2019 | 3 komentáře
Pravidla pro výběr hotovosti v obchodech jsou od loňského července jednodušší. Některé řetězce je zavádějí se zpožděním, zájem u pokladen přesto výrazně stoupl.
Stačí rohlík a můžete si vybrat peníze. Výhodnější cashback už funguje i v Albertu

Na zjednodušení pravidel pro službu cashback se dohodly banky a kartové asociace už od poloviny loňského roku. Lidé díky tomu dostali možnost vybrat si u pokladny až 3000 korun (místo dřívějšího limitu 1500 korun). Nově má také stačit nákup v jakékoliv hodnotě, třeba jenom za korunu − zatímco dříve musel člověk nechat v obchodě alespoň 300 korun.  

Snadnější výběr už zavedly například řetězce Globus či Penny Market, síť drogerií Teta nebo čerpací stanice EuroOil. Některé obchody ale zatím na volnější pravidla nepřestoupily a dál fungují se starými limity. Se zpožděním teď spouští novinku dvě velké sítě: Albert začal podle nových pravidel fungovat začátkem tohoto měsíce, prodejny Žabka budou brzy následovat.

Banky připravily své systémy na změnu už k loňskému červenci. Záleželo tedy jenom na obchodnících, kdy cashback podle výhodnějších podmínek začnou skutečně nabízet. Zpoždění nejčastěji vysvětlují technickými záležitostmi, například potřebou přenastavit pokladní systémy. Obchodníci prý také musí na nové podmínky proškolit personál.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

„Zpoždění bylo způsobeno technickými problémy, které neumožnily nové nastavení. Nyní už je ale vše odstraněno. Chystáme společnou kampaň na propagaci této služby spolu s jejím poskytovatelem a v krátké době přejdeme na nová pravidla,“ říká mluvčí Žabky Václav Koukolíček. 

Obchodníkům se ale do změny příliš nechtělo. Nelíbilo se jim třeba, že o ní rozhodli zástupci kartových společností bez předchozích konzultací. Zavedení nových pravidel veřejně kritizovali hlavně zástupci malých prodejen. Podle jejich Asociace českého tradičního obchodu nemají obchody suplovat bankomaty a přepážky bank.

Menší obchodníci se bojí, že lidé začnou cashback víc využívat v místech, kde jejich banka nemá bankomat. Výběr z cizího bankomatu je totiž obvykle za (vyšší) poplatek. Oproti tomu cashback je většinou bez poplatku (výjimkou jsou některé kreditní karty), takže lidem teď stačí, když si koupí třeba jediný rohlík, a můžou si vybrat hotovost z pokladny v prodejně. Jenže práce s hotovostí je pro obchodníka drahá.

Jedinou výhodou cashbacku podle malých obchodníků přitom bylo, že zákazník, který chce peníze vybrat, musel v prodejně utratit alespoň 300 korun. To je i důvod, proč na nové podmínky stále nepřešly některé prodejny družstevního řetězce COOP, které se zaměřují na venkov.

Anketa

Cashback?

Záleží jenom na obchodnících, jestli cashback nabízejí, nebo ne, připomíná výkonný ředitel Sdružení pro bankovní karty Roman Kotlán. Služba navíc není pro držitele karet nároková, přestože ji daný obchodník jinak nabízí.

„Když pokladní v obchodním místě nemá požadovanou hotovost k dispozici, tak ji klient nemůže nárokovat,“ říká Kotlán. Obchodníci tak můžou poskytnutí služby odmítnout nebo se s klientem třeba domluvit, že mu vydají menší částku.

Stejně tak banky a kartové společnosti obchodníkům (po dohodě s nimi) tolerovaly zpoždění v zavedení nových pravidel.

Cashback v Česku funguje od roku 2006, zůstal ale okrajovou službou, kterou lidé příliš často nevyužívají. „Zákazníci stále více oceňují komfort placení bezkontaktní kartou, proto mají menší potřebu držet hotovost, což se odráží také ve využívání cashbacku,“ říká Jiří Mareček, mluvčí prodejen Albert. 

I to byl důvod, proč kartové společnosti loni zjednodušily pravidla, aby službu oživily. A první čísla ukazují, že se jim to povedlo. Podle statistiky Sdružení pro bankovní karty loni lidé vybrali hotovost v prodejnách ve víc jak 800 tisících případů, což je o 60 procent víc než o rok dříve. Objem narostl dokonce na dvojnásobek, konkrétně na 1,2 miliardy korun. Za zvýšeným zájmem je zřejmě i fakt, že se o službě díky loňské změně pravidel častěji zmiňovala i média.

Najděte si bankomat

Abyste nemuseli tahat hotovost

(nebo kupovat rohlík)

Hledáte bankomat své banky? Vybíráte banku a chcete vědět, jestli má bankomat blízko místa, kde bydlíte, i blízko místa, kde pracujete? Na Peníze.cz si snadno najdete umístění kteréhokoli bankomatu jakékoli banky. Nebo prostě nejbližšího bankomatu, jak je libo:

Vyhledávání bankomatů

Ta čísla sice na první pohled vypadají pěkně, ale dost vyblednou, když je porovnáme s jinými. S kartami některé z tuzemských bank lidé loni uskutečnili přes miliardu různých plateb v celkovém objemu přibližně 700 miliard korun. Z bankomatů pak vybrali dalších 776 miliard. Na cashback tak připadá jenom zhruba 0,1 procenta peněz, které loni Češi „v terénu“ vybrali.

Další velké řetězce jako Lidl, Kaufland nebo Tesco službu vůbec nenabízejí a ani se na to nechystají. Kartové společnosti přesto věří, že cashback má budoucnost. 

„O rušení v žádném případě nepřemýšlíme. Naopak bude mít tato služba velkou podporu. Vidíme v ní přidanou hodnotu pro zákazníky, kteří platí kartou, a pokud potřebují mít k dispozici i hotovost, tak tímto způsobem ušetří čas s hledáním bankomatu a vybíráním,“ říká Martin Dolejš, ředitel obchodu a rozvoje ve společnosti Mastercard.

A službu nechtějí rušit ani obchodníci, kteří ji nabízejí. „O tomto kroku neuvažujeme, naopak vidíme zajímavý nárůst těchto transakcí na trhu," říká mluvčí Žabky Václav Koukolíček. Podle informací webu Peníze.cz teď nehrozí konec ani v COOPu.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Partners Financial Services