Platba kartou v zahraničí. Kdo dá nejlepší kurz?

Kdo na dovolenou radši než balík hotovosti bere platební kartu, bude se před cestou jistě zajímat o kurzovní lístek. Poradíme, kde převod peněz stojí nejméně a kterou kartu na dovolenou (pokud možno) nebrat.
Platba kartou v zahraničí. Kdo dá nejlepší kurz?

Nechcete si místo staršího textu raději přečíst nové porovnání? Víme, kdo má nejlepší kurz na kartě v roce 2019.

Při svých cestách za hranice Češi dávno nespoléhají jen na hotovost: podle statistik Sdružení pro bankovní karty jsme loni uskutečnili necelých 75 milionů zahraničních transakcí platební kartou (debetní i kreditní). Celková útrata v zahraničních obchodech či e-shopech se vyšplhala na 78,5 miliard korun. Pro srovnání – v roce 2012 dělal počet zahraničních transakcí platební kartou zhruba 21 milionů.

Ačkoli je podle většiny bank platba kartou v zahraničí zdarma, praxe je poněkud odlišná. Banky si sice za zahraniční karetní transakce neúčtují žádné poplatky, tratit ale můžete na měnové konverzi. Podívali jsme se proto na kurzovní lístky bank i nebankovních společností a srovnali, kolik vám napočítají za platbu v eurech a o kolik se jejich kurzy liší oproti kurzu, který vyhlašuje centrální banka.

Propojeno!

Karta se v cizině nehodí jen kvůli placení. Řada karet nabízí také cestovní pojištění. V čem se pojistky k platebním kartám liší a jak se to má s cenami?

Cestovní pojištění k platebním kartám. Kolik stojí a na co dát pozor?

Platba kartou. Pozor na typ konverze

Platební kartu lze za hranicemi většinou využívat stejně jako doma: platit v obchodech, restauracích nebo vybírat z bankomatu. Narazit ale můžete například v Německu, kde část obchodníků přijímá pouze karty německé asociace Central Credit Comitee. S kartou Mastercard nebo Visa u nich tedy nepochodíte.

Pokud plánujete dovolenou v některé z evropských destinací, nemusíte se obávat ani žádných dodatečných poplatků: v rámci EU je nesmí obchodníci za platbou kartou účtovat. Kdo ale letos míří za exotikou, na podobné pravidlo spoléhat nemůže.

Ať už se chystáte kamkoli, vyplatí se dát pozor na službu Dynamic Currency Conversion. Jde o možnost zvolit, zda se transakce zúčtuje v lokální měně, nebo v českých korunách. Výhodnější je přitom první varianta – zúčtování v místních penězích. Kdo zvolí české koruny, uvidí sice přesnou částku, která se mu strhne z účtu, zároveň ale bude tratit na nevýhodném kurzu. Při zúčtování v českých korunách totiž určí kurz převodu provozovatel platebního terminálu, nikoli banka. Takový kurz bývá zpravidla horší.

Chystá se

Nepřehledná pravidla měnové konverze vadí i evropským politikům. Chtějí proto zavést povinnost informovat spotřebitele o její ceně ještě předtím, než platbu provedou. Zlevnit by měly i bankovní eurové převody.

Platby v eurech za pár korun. Evropská komise chce zlevnit přeshraniční transakce

Porovnání: Kolik za 100 eur?

Většina bank využívá pro převod měn vlastní kurzovní lístky. To většinou znamená, že si ke středovému kurzu připočítá pár procent navíc: takzvanou kurzovou marži. Další banky pro převod využívají kurzy karetních společností (Mastercard a Visa), ke kterým si přidávají poplatek za převalutování.

Jde například o Hello bank!, která si k zahraniční platbě přičte poplatek dvě procenta z objemu transakce. mBank bank využívá vlastní kurz (ani ten ovšem nepatří mezi nejvýhodnější) jen v případě eurové transakce provedené kartou Mastercard. Platby v jiných měnách se nejprv převádí na eura podle kurzu Mastercard a teprve poté na české koruny podle kurzovního lístku mBank. Ke každé takové transakci si pak mBank naúčtuje poplatek za převalutování: maximálně dvě procenta z objemu transakce. O něco složitější (a nákladnější) pravidla platí pro držitele platebních karet Visa. Ty mBank převádí podle kurzu karetní společnosti a připočítává si k nim poplatek tři nebo pět procent v závislosti na tom, zda jde o platby v rámci Evropské unie, nebo mimo ni.

Najděte si bankomat

Abyste nemuseli tahat hotovost

Hledáte bankomat své banky? Vybíráte banku a chcete vědět, jestli má bankomat blízko místa, kde bydlíte, i blízko místa, kde pracujete? Na Peníze.cz si snadno najdete umístění kteréhokoli bankomatu jakékoli banky. Nebo prostě nejbližšího bankomatu, jak je libo:

Vyhledávání bankomatů

Právě klienti mBank, Hello bank! a MONETA Money Bank tratí na měnové konverzi nejvíce. U zbytku našeho žebříčku se kurzová marže při převodu eur pohybuje v rozmezí 2,3 až 2,8 procenta. Výrazně lepší kurz oproti ostatním nabízí banka Creditas: přirážka za platbu v eurech ve sledovaném období dělala pouze 1,1 procenta.

Zdaleka nejlevněji ovšem zahraniční platby vychází v případě Twisto karty, kterou loni na podzim představila služba pro odložené platby Twisto. Twisto karta funguje podobně jako karta kreditní: všechny platby (v kamenných obchodech i na internetu), které klient v průběhu daného měsíce uskuteční, jdou na účet Twista. Další měsíc je pak potřeba účty vyrovnat, kdo neprošvihne určitou lhůtu (bezúročné období), neplatí nic navíc.

Pokud jde o zahraniční platby, Twisto pro převod využívá kurz společnosti Mastercard. Klientům, kteří si aktivují účet Premium (do konce června bez poplatku, později za 99 korun měsíčně) přitom nepočítá žádnou kurzovou přirážku. Výhodou může být i to, že karta není napojená na váš bankovní účet. Při platbách v zahraničí tak odpadá obava ze zneužití karty.

 

1 euro

100 eur

Kurzová přirážka*

Twisto

25,81 Kč

2581 Kč

0,07 %

Creditas

26,078 Kč

2607,80 Kč

1,10 %

Air Bank

26,413 Kč

2641,30 Kč

2,35 %

Expobank

26,414 Kč

2641,40 Kč

2,36 %

Fio banka

26,416 Kč

2641,60 Kč

2,37 %

Equa bank

26,419 Kč

2641,90 Kč

2,38 %

Komerční banka

26,431 Kč

2643,10 Kč

2,42 %

Česká spořitelna

26,455 Kč

2645,50 Kč

2,51 %

ČSOB

26,468 Kč

2646,80 Kč

2,56 %

Era/Poštovní spořitelna

26,468 Kč

2646,80 Kč

2,56 %

Sberbank

26,515 Kč

2651,50 Kč

2,73 %

UniCredit Bank

26,517 Kč

2651,70 Kč

2,74 %

Home Credit

26,529 Kč

2652,70 Kč

2,77 %

Raiffeisenbank

26,530 Kč

2653,00 Kč

2,78 %

mBank**

26,582 Kč

2658,20 Kč

2,98 %

MONETA Money Bank

26,602 Kč

2660,20 Kč

3,05 %

Hello bank!

26,306 Kč + 2 %

2683,60 Kč

3,89 %

kurzy platné k 1. 6. 2018

* oproti kurzu ČNB 1 euro = 25,79 Kč

**kurz pro platbu v eurech kartou Mastercard

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+160
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 6. 2018 4:51, Janek

ještě by mě zajímalo jak by to vyšlo s Revolut?

+62
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 6. 2018 21:40, Tomáš Hozák

Zdravím, moc nechápu, jak server penize.cz může vyprodukovat takový článek, ale spousta těch kurzů je špatná. Například ČSOB používá k přepočtu zahraničních plateb středový devizový kurz, ten byl dne 1.6. ve výši 25,824, tzn. tímto se ČSOB umísťuje na druhém místě.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Partners Financial Services