Ztráta nebo krádež platební karty či nálepky. Co dělat

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 10. 4. 2018
Co dělat, když ztratíte kreditku, debetní kartu nebo některý z modernějších platebních prostředků, jako jsou bezkontaktní nálepky? Shrnujeme základní rady. Spoluúčast při zneužití bezkontaktních karet je od letoška nižší.
Ztráta nebo krádež platební karty či nálepky. Co dělat

Ukradli vám peněženku s debetní kartou nebo kreditkou? Zloději dobře vědí, že je to závod s časem. Snažte se je předběhnout a všechny platební karty a nálepky co nejrychleji zablokovat. Stručně shrneme, jak na to, kolik dáte za novou kartu a kdo nese odpovědnost za škody.

Přijdete o míň peněz než dřív

Od chvíle, kdy ztrátu nebo krádež karty oznámíte bance, nese už za všechna její zneužití zodpovědnost banka, ztráty dalších peněz se nemusíte bát. V době před nahlášením ztráty musíte počítat se spoluúčastí. Její maximální výše u neautorizovaných plateb (tedy plateb bez zadání PIN kódu) se letos snížila díky novému zákonu o platebním styku. Dřív byla výše spoluúčasti 150 eur, nově jde „jen“ o padesát eur, tedy zhruba 1250 korun, bez ohledu na počet zneužití karty a rozsah škod.

Propojeno!

Bez hotovosti

První platební karty se u nás objevily na konci osmdesátých let minulého století. Dnes jich je v Česku přes 11 milionů. K bezhotovostnímu placení ale slouží i platební nálepky, mobil nebo hodinky.

Bez hotovosti: kartou, nálepkou, mobilem

Podmínkou je, že se nejedná o podvod ze strany majitele karty nebo si škodu nezpůsobil vlastní nedbalostí - typicky neměl PIN napsaný na kartě nebo založený v peněžence. Za autorizované platby, které proběhnou před ohlášením ztráty karty, banka odpovědnost nenese.

U bezkontaktních plateb kartou, nálepkou nebo mobilem, uskutečněných ještě před nahlášením ztráty nebo odcizení, se přístup bank ke škodám liší. Některé využívají zákonné možnosti a od klientů vyžadují spoluúčast v plné výši povolené zákonem, jiné v případě zneužití neautorizovanou platbou klientovi peníze vrátí, další posuzují individuálně případ od případu.

Blokace. Jak na to

Ukradli vám platební kartu? Ztratili jste ji? Všechny banky mají pro tyto případy speciální infolinku, která je v provozu nonstop. Telefonní číslo si uložte do mobilu, ať nemarníte čas. Operátorovi nadiktujete jméno, příjmení a datum narození (rodné číslo) a banka kartu neprodleně zablokuje. A stejně tak další platební prostředky, které využíváte – například bezkontaktní nálepky. Jakmile kartu nebo nálepku jednou zablokujete, její platnost už není možné obnovit, budete si muset nechat vydat novou.

Propojeno!

Ztráta nebo krádež dokladů

Nemusíte přijít jen o platební karty. Občanka, řidičák, kartička pojištěnce nebo rodný list. Jak a kde řešit ztrátu dokladů? Přečtěte si náš manuál se základními radami.

Doklady fuč. Co kde hlásit a kolik za nové

Některé banky ale nabízejí i alternativní cesty. Například u ČSOB a České spořitelny můžete kartu zablokovat sami, aniž jste volali na infolinku – uděláte to jednoduše v internetovém bankovnictví nebo v mobilní aplikaci.

U České spořitelny si můžete v mobilním bankovnictví snížit denní limit čerpání na nulu nebo kartu blokovat – změna nastává okamžitě. Jestli si nejste jistí, jestli se karta ještě neobjeví, vyberete blokaci bez objednání nové karty – tu později můžete sami zrušit prostřednictvím autorizační esemesky. Zvrátit je možné i blokaci s objednávkou nové karty, budete ale muset vyrazit na pobočku nebo do banky zavolat a zadat potvrzovací kód, který vám po zadání blokace přišel do mailu.

Také klienti ČSOB můžou kartu v InternetBankingu nebo v Smartbankingu dočasně blokovat a později znovu aktivovat sami. Banka ale upozorňuje, že dočasná blokace klienta nezbavuje odpovědnosti za provedené transakce. Pokud máte pochybnosti, jestli jste kartu jenom někam založili, nebo opravdu ztratili, je jistější trvalá blokace, po které už nenesete odpovědnost za případné neautorizované transakce.

Blokovat kartu v internetovém nebo mobilním bankovnictví lze například i u Air bank, Fio banky nebo MONETA Money Bank, V internetovém bankovnictví trvale zablokujete kartu také třeba u mBank nebo Equa bank.

Možnosti blokace se u jednotlivých bank liší, nikdy se ale nespletete, když vytočíte číslo infolinky určené pro případ ztráty a krádeže karet. Správná čísla infolinek jednotlivých bank vidíte v boxu níž.

Kam volat, když přijdete o kartu

Air Bank +420 547 134 134
Citibank   +420 233 061 122
Česká spořitelna+420 800 207 207
ČSOB+420 495 800 111
Equa Bank+420 222 010 222
Expobank +420 267 197 197
Fio Banka  +420 224 346 777
Komerční banka    +420 955 512 230
mBank +420 222 111 999
Moneta Money Bank+420 224 443 636
Poštovní spořitelna (ERA) +420 495 800 121
Raiffeisenbank +420 800 900 900
Sberbank  +420 495 800 111
UniCredit Bank +420 800 14 00 14 (+420 221 210 012)

 

Propojeno!

Cestovní pojištění k platebním kartám

K debetní nebo kreditní kartě si můžete jako doplněk sjednat i cestovní pojistku. V čem se pojistky k platebním kartám liší, koho se pojištění týká a jak se to má s cenami? Co nabízí vaše karta? Poradí náš přehled.

Cestovní pojistka ke kartě. Co stojí a co hlídat

Současně s blokací původní karty můžete banku požádat o vydání nové, poplatek se obvykle pohybuje v řádu stokorun, samotná blokace je zdarma. Novou kartu většinou dostanete během několika pracovních dní, banka ji pošle na vámi zvolenou adresu.

Kartu si můžete pojistit

Škody způsobené zneužitím platební karty (nálepky), včetně spoluúčasti u bezkontaktních transakcí, je možné pokrýt z pojištění platební karty (nálepky), které obvykle zahrnuje i pojištění osobních věcí, třeba peněženky, mobilu a tabletu, které vám odcizí současně s kartou, a kryje i výdaje spojené například s vydáním nových dokladů a výrobou nových klíčů. Ceny nejlevnějších pojistek platebních karet začínají zhruba od sto dvaceti korun na rok, s rozsahem krytí a výší limitů pojistného plnění samozřejmě rostou. V nabídce má pojištění karty naprostá většina bank.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Partners Financial Services