Zapomeňte na PIN. Supermarkety spouští nový typ karet

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 21. 8. 2011 | 4 komentáře
Zapomeňte na PIN. Supermarkety spouští nový typ karet
Mezi prvními obchody, které začnou běžně přijímat bezkontaktní platební karty, budou hypermarkety Interspar a supermarkety Spar.

„Bezkontaktní technologii zprovozníme během října na všech pokladnách, tedy ve 33 hypermarketech a pěti supermarketech. Potřebné terminály dodá Česká spořitelna,“ řekla on-line deníku Aktuálně.cz mediální zástupkyně společnosti Spar ČOS Martina Kloudová.

Podzimní start revoluční novinky, která má zrychlit drobné platby do 500 korun, avizovala Česká spořitelna už letos v březnu. Dosud však neupřesnila, kdy a kde ji zprovozní.

Spořitelna zároveň začne svým klientům vydávat nové karty, vybavené potřebnou technologií. Právě ty budou k rychlejším nákupům nutné. Vedle nových zájemců je lidé dostanou i při pravidelné výměně starších karet.

Jako první v Česku začala „bezkontaktní karty“ vydávat už v červnu Citibank, použitelné ale zatím jsou jen v zahraničí – bezkontaktně lze platit například v některých slovenských, polských či německých obchodech.

Citibank také společně s Komerční bankou a operátorem O2 spustila v červenci pilotní provoz jiné novinky – bezkontaktního placení mobilním telefonem. Zatím však jde jen o testování, omezené na zhruba 400 vybraných zákazníků ve čtyřech hypermarketech Globus. Ostrý provoz má začít až v příštím roce.

Propojeno

Propojeno!

Telefony nám slouží jako přehrávače MP3, foťáky a navigace – zvládnou ale taky roli peněženek? Poslední novinky ukazují, že ano. Jen se neví, jestli budete mobilem u pokladny mávat, fotit nebo se na něm legitimovat svou podobenkou. Ne, neděláme si legraci.

Do hospody klidně bez peněz. Zaplatíte mobilem, říká Michal Kašpárek na Peníze.cz.

Obchodů bude víc

Síť Spar/Interspar zřejmě nebude jediná, která už během října začne běžně přijímat bezkontaktní platby kartou. Je však první, kdo dosud uvedl konkrétní termín i rozsah.

„Novinku budeme spouštět s více obchodníky, nechceme je však bez jejich souhlasu jmenovat. O tuto technologii registrujeme poměrně značný zájem,“ říká bez bližších podrobností Helena Matuszná z tiskového oddělení České spořitelny.

Podle březnových plánů má jít především o obchody, kde se masově vyskytují menší platby a které současně mají celorepublikovou působnost.

Nejoblíbenější řetězec

Obchodní řetězce
Nejoblíbenější řetězec vybírali čtenáři Peníze.cz v anketě u článku Petry Dlouhé Proč Češi milují své tyrany a nakupují v Lidlu. Jak to dopadlo? Však se podívejte.

„Půjde hlavně o hypermarkety a supermarkety, případně také o lékárny, drogerie, restaurace či kavárny. Do konce letošního roku chceme zprovoznit zhruba do tisícovky terminálů,“ řekl v březnu Miloslav Křečan, ředitel kartového centra České spořitelny.

Také druhá největší banka, ČSOB, chce začít klientům vydávat bezkontaktní karty ještě letos. „Konkrétní termín zatím není stanoven,“ říká mluvčí Pavla Hávová. Ve čtvrtém čtvrtletí plánuje ČSOB i zahájení pilotního provozu u vybraných obchodníků – vedle supermarketů má jít hlavně o čerpací stanice, placení za dopravu, drogerie, lékárny či rychlé občerstvení.

Největší maloobchodní řetězce zatím ohledně termínu spuštění ostrého provozu odpovídají spíše vyhýbavě. „Zajímáme se o celou řadu inovací pro své zákazníky, mezi ně patří též platba bezkontaktními kartami. Kdy a jak budou zavedeny také na našich prodejnách, nelze v současné době ještě konkretizovat,“ říká třeba mluvčí Kauflandu Michael Šperl.

V první vlně nebude například řetězec Albert. „Do konce letošního roku tuto technologii zavést naplánujeme, uvažujeme o ni do budoucnosti, zatím bez konkrétních termínů,“ říká jeho mluvčí Judita Urbánková. Letos ji nezprovozní ani řetězec Billa.

Také McDonald’s letos tuto novinku v Česku nespustí, terminály od UniCredit Bank na ni budou připraveny až v příštím roce.

Jen do 500 korun

Pro zákazníky má být placení rychlejší a má je motivovat k placení kartou i za drobné nákupy. Stejně jako u standardních plateb kartou nebudou řetězce účtovat žádný příplatek – za transakce si banka vybere poplatky přímo od obchodníka, ne od nakupujících.

Bezkontaktní kartu stačí jen přiložit k terminálu, není ji tedy nutné zasouvat ani zadávat PIN. Její použití však bude omezeno jen na platby do 500 korun při každém nákupu, u dražších plateb zůstane zadání PIN povinné. Omezen má být také počet transakcí, které půjde uskutečnit bez tohoto ověření.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč jíme odpad a je nám to jedno?

3. 8. 2011 | Ondřej Tůma | 46 komentářů

Proč jíme odpad a je nám to jedno?

V obchodních řetězcích se prodávají potraviny pochybné kvality. Podle řady odborníků jsme odpadkovým košem Západu. Českému spotřebiteli to ale – zdá se – nevadí. Hlavně že je to v akci…... celý článek

Česká spořitelna: Platit zahraniční kartou? Zakazuje se!

22. 6. 2011 | Petra Dlouhá | 40 komentářů

Česká spořitelna: Platit zahraniční kartou? Zakazuje se!

„Majitelům zahraničních platebních karet vstup zakázán.“ To by si měla na dveře vyvěsit řada českých e-shopů. „Vděčí“ za to podivnému bezpečnostnímu opatření České spořitelny. Ale pozor... celý článek

Do hospody klidně bez peněz. Zaplatíte mobilem

8. 4. 2011 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Do hospody klidně bez peněz. Zaplatíte mobilem

Telefony nám slouží jako přehrávače MP3, foťáky a navigace – zvládnou ale taky roli peněženek? Poslední novinky ukazují, že ano. Jen se neví, jestli budete mobilem u pokladny mávat,... celý článek

Proč Češi milují své tyrany a nakupují v Lidlu?

6. 4. 2011 | Petra Dlouhá | 113 komentářů

Proč Češi milují své tyrany a nakupují v Lidlu?

Milý Lidle. Zabil jsi 102 stromů, abychom na Tebe lépe viděli. Prodával jsi sýr s listerií, zabil dva Němce a čtyři Rakušany. Zřítila se Ti střecha, což málem zabilo i nás. Zotročoval... celý článek

Cestovní pojištění k platební kartě – kdy se hodí a kdy ne

9. 3. 2011 | Klára Šponerová

Cestovní pojištění k platební kartě – kdy se hodí a kdy ne

S prestižní platební kartou (například Diners Club či nějakou tou zlatou) máte většinou cestovní pojištění v základním balíčku služeb. S kartou základní ho nezřídka musíte dokoupit.... celý článek

Partners Financial Services