K moři s kartou, šekem nebo hotovostí?

K moři s kartou, šekem nebo hotovostí?
Chystáte-li se na dovolenou do zahraničí, promyslete si, čím budete platit. Cashem? Šekem? Kartou? Každý způsob má své výhody a nevýhody, proto je lepší nespoléhat pouze na jeden, ale zvolit jejich kombinaci.

V předchozím díle našeho seriálu jsme si řekli, že na dovolenou můžete vyrazit, i když třeba v hotovosti nemáte téměř nic. Jak je to ale se samotným placením v zahraničí? Je rozumné vydat se do ciziny bez bankovek a mincí? Pravděpodobně bude záležet na konkrétní zemi, kterou navštívíte.
Pokud cestujete například do USA, o "hotové" dolary se příliš starat nemusíte. Ačkoli u nás tzv. cashback (tedy peníze vybrané přes pokladnu prodejny pomocí platební karty) nefunguje, všechny větší obchody (Walmart apod.) nebo převážná většina čerpacích stanic vám v Americe jako bankomat poslouží. A to i s použitím standardní mezinárodní embosované platební karty, přičemž česká banka ani obchod-bankomat vám za takovouto transakci nic navrch účtovat nebudou. Prakticky to totiž vypadá tak, že si koupíte např. žvýkačky v hodnotě jednoho dolaru za 100 dolarů. Odnesete si tedy balíček žvýkaček a 99 dolarů v hotovosti. Více se o fungování cashbacku dočtete v článku Do obchodů už i pro peníze.  
Všude ale platí pravidlo, že mít určitou likvidní pohotovost se vyplácí.

Výběr z bankomatu v zahraničí není to pravé

Mezinárodní platební karta skýtá mnoho ulehčení i nástrah. Při platbách v obchodech, hotelích, restauracích vám karta peníze ušetří. Jak to? S takovouto platbou není spojen žádný poplatek. Některé banky navíc pro přepočet kurzů měn používají devizový kurz, který je výhodnější než valutový, to ovšem není pravidlem. Dále v sobě některé karty obsahují cestovní pojištění, takže vám před odjezdem odpadne starost s jeho zařizováním. Kompletní přehled těchto pojistek, jejich pojistné limity a aktuální ceny naleznete zde. Nadstandardní služby a širší akceptovatelnost mívají embosované karty. Pokud tedy vlastníte jak embosovanou tak elektronickou kartu, volte v tomto případě raději "embosku". Rozdílům se však budeme věnovat dále.

Co ale mluví proti kartám? Možnost jejího snadného zneužití. Pokud kartu spustíte z očí, pak může být zle. Více se dočtete zde. Neváhejte tedy svoji kartu pojistit proti jejímu zneužití, pokud to vaše banka nabízí.

Důležitým momentem, kdy kartu kromě přímého placení používáte, je výběr hotovosti z bankomatu. Ten je však v zahraničí spojen s vysokými poplatky. Jeden výběr vás tak běžně bude stát stokorunu a půl až procento navíc z vybírané částky. Proto je výhodnější vybrat najednou větší sumu než víckrát menší částky. Například každých vybraných 100 eur vám spolkne skoro 4 eura, každých 60 eur kolem 3 a půl eura a každých 30 euro něco přes 3 eura. S novinkou přišla letos Volksbank, která nabízí tak zvanou Holiday kartu, s níž vás jeden výběr z jakéhokoli zahraničního bankomatu bude stát jen 29 Kč.

Kolik zaplatíte při použití karty v zahraničí

Banka

Poplatek za výběr
z bankomatu

Poplatek za výběr
ekvivalentu 10 000 Kč1

Cash advance

Emergency
cash2

Emergency
card2

Česká spořitelna
(profil, názory)

100 + 0,5 %
25 + 0,5 %3

150 / 75 3

100 + 0,5 %
25 + 0,5 %3

1 500

2 500

ČSOB
(profil, názory)

80 + 0,5 %

130

180 + 0,5 %

3 000

4 000

GE Money Bank
(profil, názory)

100 + 0,5 %

150

1 %, min 200

3 000

4 000

 

Komerční banka
(profil, názory)

1 %, min. 100

100

1,7 %, min. 200

3 500

4 000

Raiffeisenbank
(profil, názory)

1 %, min. 100

100

1,25 %, min. 200

4 000 pro debetní  
1 000 pro kreditiní

6 000 pro debetní
3 000 pro kreditní

Volksbank CZ
(profil, názory)

75 + 0,5 % pro debetní
1 % pro kreditní
29 pro Holiday karta

125

180 + 1 %

3 000

4 000

Živnostenská banka
(profil, názory)

105 + 0,5 %

155

105 + 0,5 %

skutečné náklady banky

Vysvětlivky:
1 poplatek za výběr částky odpovídající 10 000 Kč z bankomatu v zahraničí
2 pouze pro embosované karty
3 při výběrech z bankomatů patřících bankám skupiny Erste Bank Group v Rakousku, Slovensku, Chorvatsku a Maďarsku
Poznámka: veškeré údaje jsou v % z vybírané částky, resp. v Kč.

Ne vždy musíte jít pro peníze do bankomatu. V bankách označených logem kreditní asociace dostanete hotovost na přepážce, a to pomocí platební karty. Většinou se však jedná pouze o embosované karty, které na rozdíl od elektronických nevyžadují elektronický terminál. Za tuto službu, tak zvaný cash advance, zaplatíte přinejmenším tentýž poplatek, jako byste použili bankomat.

Emeregency cash a card, aneb drahá pohotovost

Co však nastane v případě, že jste vyrazili do zahraničí vyzbrojeni převážně kartou, na hotovost a šek jste příliš nedbali, a kartu ztratíte? Nechá vás banka na holičkách? Ano i ne. Jestliže vlastníte embosovanou kartu, náhradní hotovost (emeregency cash) a náhradní kartu (emeregency card) dostanete většinou během jednoho až tří dní, a to za tučný poplatek tisíců Kč. Vlaštovkou přinášející změnu je Živnostenská banka, která si neúčtuje žádnou paušální částku, ale vypočítává skutečné náklady (například zaslání karty prostřednictvím služby DHL na vámi určené místo). Máte elektronickou kartu? Pak na možnost vydání náhrady zpravidla zapomeňte. Podrobný popis uvádíme v tabulce.

Letní dovolená za hranicemi

Víte, jak se pojistit? Čím a jak platit v zahraničí? Kde vzít peníze na dovolenou? Kdo pomůže vašemu v zahraničí havarovanému autu?
Odpovědi naleznete v tématickém seriálu Letní dovolená za hranicemi!
Najdete zde aktuální kurzy měn, základní geografické údaje o zemích celého světa a spoustu dalších praktických rad.

Na ztrátu karty byste měli ihned upozornit vaši banku, která následně kartu zablokuje nebo ji uvede na tak zvaný stoplist. Před odjezdem si nezapomeňte zjistit telefonní číslo a skutečnost, zda je vaše karta pojištěna proti ztrátě či odcizení. Více se o tom dočtete zde.
Ještě jedna nepříjemnost může doprovázet používání karet - uvíznutí karty v bankomatu. V případě, že jste zadali opakovaně nesprávný PIN anebo z důvodu technické poruchy, vám bankomat nemusí vydat kartu zpět. Nejlepší řešení je kontaktovat přímo danou pobočku, která vám po ověření důvodu jejího spolknutí, kartu vrátí zpět. Ale pozor, na její opětovné vydání můžete čekat i tři dny. Navíc v případě, že se bankomat nenachází v blízkosti pobočky a vy ji nenajdete, kartu už neuvidíte. Zahraniční banka ji znehodnotí.

Ztratíte-li šek, nebudete bez peněz dlouho

Šek stejně jako karta může sloužit k placení nebo k výběru hotovosti. A stejně jako v případě karty je výběr hotovosti drahý. Proč tedy si šek vůbec brát? Zatím je to stále nejbezpečnější způsob ochrany vašich peněz. Alespoň co se porovnání s kartou a hotovostí týče. Bez znalosti vašeho podpisu šek nebude proplacen. Navíc v případě jeho odcizení nebo ztráty vám budou nové šeky vydány zpravidla do 24 hodin a to bez poplatku. Stačí nahlásit sériová čísla starých šeků na zvláštní linku a šeky budou uvedeny na stoplist. Odpadá starost, že by vám zloděj vybral konto, o své peníze nepřijdete jako v případě hotovosti.

Poplatky za nákup a proplacení šeků v hotovosti
Prodejní místo Úhrada při nákupu / proplacení
Česká spořitelna 0,5 %, min 50 Kč / 1 %, min. 50 Kč
ČSOB 1 % / 2%
GE Money Bank 1 %, min. 500 Kč, max. 3 000 Kč / 1 %, min. 700 Kč, max. 4 000 Kč
Komerční banka 1 %, min. 50 Kč, max. 2 000 Kč/ 2 %, min. 50 Kč, max. 3 000 Kč
Raiffeisenbank 1 % / 2 %, min. 50 Kč
Volksbank CZ 1 %, min. 150 Kč / 1 %, min. 150 Kč (resp. 300 Kč v rámci cizí banky)
Živnostenská banka 1 %, min. 50 Kč, max. 2 000 Kč / 1 %, min. 200 Kč, max. 2 000 Kč

Poznámka: procenta se vztahují k hodnotě nakupovaných šeků

 

 

 

 

 

 

 


Šeky koupíte ve většině bank, velkých směnárnách nebo v šekových společnostech jako jsou American Expres a Thomas Cook. Pořízení vás bude stát kolem 1 % z hodnoty šeku. Je lépe žádat o šeky s nižší nominální hodnotou, protože při placení s nimi by vám obchodníci mohli odmítnout vrátit zbytek peněz. Kdybyste chtěli šek vyměnit za hotovost, opět zajděte do výše jmenovaných institucí, ale připravte se na poplatek 1 až 2 %.

Hotovost nad zlato?

Už na začátku jsme upozornili, že určitá suma v peněžence je k nezaplacení. Ne všude jsou totiž karta nebo šek přijímány. Velké množství peněz se ale takto držet nevyplatí. Pro nákup hotovosti vás bude zajímat valutový kurz v bankách, nebo směnárnách (druhé jmenované mají většinou lepší kurz a navíc bez poplatku).

Který způsob placení v zahraničí tedy zvolit? Chcete-li být nezávislí s možností platit všude, převáží u vás hotovost. Dáváte-li si pozor, abyste o své peníze nepřišli, šáhnete pravděpodobně po šeku. Omezíte-li se převážně na platbu kartou, získáte nejlevnější variantu. Nejlepší volba je kombinace všech tří uvedených způsobů. Rozhodujte se ale podle vlastních preferencí a podmínek země, kam se vydáte.

Čím budete letos platit na dovolené? Budete s sebou brát i šeky? Ztratili jste nebo vám byla v zahraničí odcizena karta, hotovost, šek? Napište nám, jak jste

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Cestovní pojištění právě pro tu vaši dovolenou

31. 5. 2005 | Simona Ely Plischke

Cestovní pojištění právě pro tu vaši dovolenou

Červen klepe na dveře, a tak jsme pro vás připravili další tématický speciál "Letní dovolená za hranicemi". Jeho úvodní článek vám pomůže vybrat si to správné pojištění. Máme pro vás... celý článek

Dovolenou za vlastní či na dluh?

9. 12. 2004 | Dušan Hradil

Dovolenou za vlastní či na dluh?

Splátkové společnosti se snaží proniknout i na trh zájezdů. Jejich nabídky jsou zajímavé, umožní vám vyřídit všechno na místě a dokonce nemusíte zaplatit ani korunu navíc nad cenu zájezdu.... celý článek

Jak se platí na zahraničním sněhu

30. 11. 2004 | Dušan Hradil

Jak se platí na zahraničním sněhu

I na zimní dovolené musíte nějak platit, a tak je dobré si před odjezdem promyslet, zda přibalíte platební kartu, cestovní šek nebo hotovost. Pokud se chcete vyhnout problémům a zbytečným... celý článek

Život na dluh: lákavý, ale nebezpečný

23. 3. 2004 | Kristýna Havligerová

Život na dluh: lákavý, ale nebezpečný

Půjčovat si na nákup zboží je dnes zcela standardním jevem. Stále více spotřebitelů si sjednává spotřební úvěry, kupuje zboží na splátky, koupi bytů hradí hypotékou a auta kupuje na... celý článek

Účelové versus neúčelové úvěry

20. 2. 2004 | Kristýna Havligerová

Účelové versus neúčelové úvěry

Zamýšlíte vzít si úvěr v bance a nevíte, zda zvolit variantu účelovou, nebo neúčelovou? Jaký je mezi těmito možnostmi rozdíl? Proč u účelových bývá nižší úroková sazba? Který z úvěrů... celý článek

Partners Financial Services