Pozor na nové Maxkarty

Pozor na nové Maxkarty
Poštovní spořitelna od května vydává nové Maxkarty. Jejich bezpečnost je však nižší než u předchůdkyň, soudí klienti. A co na to říkají zástupci banky?

Klienti Poštovní spořitelny (profil, názory), kteří obdrželi po 1. 5. 2004 nové Maxkarty, se nestačí divit. Na většině platebních míst po nich doposud při platbách požadovali zadání PIN, ovšem najednou na mnoha z nich stačí jen podpis. Důvod? Poštovní spořitelna přešla z karet Maestro na VISA Electron (aniž by na to ovšem své klienty upozornila). Zabezpečení nových Maxkaret je tedy v tuto chvíli z pohledu klienta horší. Spousta pokladních se totiž spokojí s jakýmkoliv "čmárancem", alespoň trochu podobným tomu na kartě. Někde vám dokonce kartu vrátí dříve, než se podepíšete a na terminálu klidně odpoví, že podpis souhlasí.
Z pohledu klienta se tedy jedná o podstatné zhoršení služeb Poštovní spořitelny. Když skutečnost klient reklamuje, dozví se toto:

Vyjádření Poštovní spořitelny k možnému zhoršení služeb

K Vaší reklamaci sdělujeme, že  banka přešla od 1. 5. 2004 na vydávání Maxkaret s EMV standardem VISA Electron. EMV standard je schválený asociacemi VISA a MasterCard. Maxkarta je opatřená čipem, který je mnohem bezpečnější než magnetický proužek. Bezpečnost spočívá v použití kryptografie jak na kartě, tak i v platebním terminálu. Zkopírování dat uložených v čipu je velmi obtížné.
      V souvislostí se změnou vstoupily k 1. 5. 2004 v platnost i nové Podmínky pro Maxkarty.
      Všechny terminály, jejichž zřizovatelem je ČSOB, požadují u všech transakcí zadání PIN (tak je nastavena i karta). Bohužel na terminálech jiných bank je nastaveno, že stačí na VISA pouze podpis a nastavení terminálu přebije nastavení karty a transakce projde i bez PINu, což nelze ze strany ČSOB nijak ovlivnit. Postupně by měly i ostatní banky přecházet na EMV standard a tato situace by se měla měnit.
       ČSOB neodpovídá za neposkytnutí služeb či za případné škody způsobené držitelům Maxkaret přímo či nepřímo okolnostmi stojícími mimo kontrolu ČSOB nebo jejích partnerů.
     Děkujeme za Váš zájem o služby naší banky.
 S pozdravem  XXX, reklamace, Poštovní spořitelna"

     
Dáma z oddělení reklamace Poštovní spořitelny zřejmě nechápe podstatu problému. Jak může být klientovi platný bezpečný čip, když magnetický proužek na téže kartě je na spoustě terminálů chráněn pouze podpisem. Svádět to na ostatní banky je směšné – ten, kdo (bez upozornění klientů) přešel z karet Maestro na hůře zabezpečené VISA Electron, byla přece Poštovní spořitelna.

Je tedy nepochybné, že Poštovní spořitelna nabízí za stejné poplatky hůře zabezpečenou elektronickou platební kartu a ani se neobtěžuje o této skutečnosti klienty informovat. Jak vyplývá z odpovědi na reklamaci, spořitelna si je navíc dobře vědoma, že terminály ostatních bank PIN nevyžadují, ani na to však klienty neupozorňuje. Zajímavé je i to, že Poštovní spořitelna (dle sdělení v odpovědi na reklamaci) vydala k 1. 5. 2004 nové Podmínky pro Maxkarty, k nové kartě, vydané v červnu 2004, je však nepřiložila. Nelze to označit jinak než jako typickou českou bankovní aroganci, kdy banka vydá podmínky, ale neobtěžuje se informovat o nich klienty, a to ani při příležitosti vydání nové karty.

Jak hodnotíte přechod Poštovní spořitelny z karet Maestro na Visa Electron? Je ochrana pomocí podpisů bez zadání PIN dostatečná? Co soudíte o faktu, že Poštovní spořitelna nové podmínky při vydání karty klientům nepředala?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 57 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 8. 2004 8:33, Petr Šafránek

Včera jsem byl v Hornbachu - čip ani omylem, manželka kartou Maestro s PINem, já Maxkartou VISA bez PINu. Nemám co dodat, paní ing. Krůtová!

+75
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 7. 2004 22:37, Honza

Mam moc rad ty novy Maxkarty. Hezky a lepsi nez pretim.

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (57 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malá škola zvyšování úroků: hlavně nenápadně!

13. 7. 2004 | Jiří Šedivý

Malá škola zvyšování úroků: hlavně nenápadně!

ČNB nebyla první, kdo na našem trhu zvýšil úrokové sazby. Mnohem rafinovaněji a o tři dny dříve to po indiánsku, tedy nenápadně, provedla Česká spořitelna. Víte, jak se dělají na našem... celý článek

Novinky pod pokličkou Poštovní spořitelny

11. 6. 2004 | Kristýna Havligerová

Novinky pod pokličkou Poštovní spořitelny

Poštovní spořitelna začíná doplňovat svou "nekompletní" nabídku, přichází totiž s vlastním internetbankingem a hybridní platební kartou. Co od těchto novinek mohou klienti očekávat?... celý článek

Investovat už lze i na poště

20. 1. 2004 | Kristýna Havligerová

Investovat už lze i na poště

Poštovní spořitelna přišla před několika dny s novinkou, díky níž můžete investovat do podílových fondů i na poště. Zjistili jsme, co všechno její nabídka obsahuje a také vyzkoušeli,... celý článek

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích II.

3. 12. 2003 | Patrick Zandl

Obchodujeme s akciemi na amerických trzích II.

Vyznáte se v základních taktikách obchodování i v jednotlivých typech obchodních pokynů? Víte, v kterou hodinu nakupovat či prodávat? Odpovědi přináší 2. díl seriálu o akciích.

Čipové karty - sen anebo realita?

9. 7. 2003 | Dušan Hradil | 1 komentář

Čipové karty - sen anebo realita?

O nutnosti přechodu platebních karet na čipovou technologii není pochyb. Stejně tak je jasné, že to bude stát nemalé prostředky a především čas. Zkusme se podívat, kam se české bankovní... celý článek

Partners Financial Services