Kolik vydělalo vaše penzijní připojištění? Známe výsledky fondů

Jiří Hovorka | rubrika: Analýza | 10. 5. 2019 | 34 komentářů
Ani jeden ze „starých“ fondů loni neporazil inflaci. Jenom jediný se dostal aspoň nad hranici jednoho procenta. Přesto poprvé v posledních pěti letech výnosy rostly.
Kolik vydělalo vaše penzijní připojištění? Známe výsledky fondů

„Staré“ penzijní fondy, v nichž s podporou státu spoří na důchod nejvíc lidí, loni podruhé v řadě ani v jednom případě nepřipsaly zhodnocení, které by stačilo na inflaci. Ta v posledních letech stoupla nad dvě procenta.

Jenom jediný z těchto (takzvaných transformovaných) fondů se za rok 2018 dostal nad úroveň jednoho procenta, a to ten od Penzijní společnosti České pojišťovny – s výnosem 1,1 procenta. Výnosy sedmi dalších se pohybují v rozmezí 0,51 až 0,92 procenta.

U sedmi z osmi fondů už známe definitivní výsledky za loňský rok. U zbývajícího fondu (Conseq) zatím pracujeme s odhadem, který je ale obvykle hodně přesný. Oficiální výsledky oznámí v pondělí. 

Ve „starých“ fondech má úspory zhruba 3,5 milionu lidí, kteří mají smlouvu o penzijním připojištění. To šlo uzavřít naposledy v listopadu roku 2012, zatímco od ledna 2013 lze vstupovat jen do nových fondů, takzvaných účastnických fondů doplňkového penzijního spoření – rozdíl si připomeneme ke konci článku.

Průměrná míra inflace za rok 2018 dosáhla 2,1 procenta. Úspory se tak lidem zhodnotí až potom, co připočtou státní příspěvek. Ten se (u průměrné úložky kolem 700 korun měsíčně) stará o roční zhodnocení kolem tří procent.

Výnosy transformovaných fondů v roce 2018

Penzijní společnostZhodnocení za rok 2018
Inflace2,10 %
České pojišťovny1,10 %
Axa0,92 %
ČSOB0,76 %
Allianz0,68 %
NN0,61 %
Conseq*0,58 %
České spořitelny0,51 %
Komerční banky0,51 %
* jde o předběžný odhad, oficiální číslo zveřejní v pondělí 13. května

Pomalý odraz ze dna

Inflaci žádný z transformovaných fondů neporazil ani v roce 2017. Tehdy skončilo období rekordně nízkého růstu cen – zatímco v letech 2014 až 2016 se inflace pohybovala v rozmezí 0,3 až 0,7 procenta, předloni už vyskočila na 2,5 procenta.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Transformované fondy také postupně snižovaly svou výkonnost, když musely obměňovat starší dluhopisy s vyšším zhodnocením za nové s nižšími výnosy. Tyto fondy ukládají svěřené peníze právě do státních dluhopisů nebo bankovních vkladů, protože nemůžou příliš riskovat.

Aspoň trochu dobrou zprávou je, že tento postupný pokles loni skončil. Zatímco od roku 2014 do roku 2017 se průměrné zhodnocení transformovaných fondů postupně snížilo z 1,35 na 0,56 procenta, loni se poprvé v poslední pětiletce pohnulo směrem vzhůru – na 0,71 procenta. Růst je to pomalý, ale podobně pomalu rostou (přes vyšší inflaci a sazby ČNB) i třeba úroky u hypoték.

A mírný růst má pokračovat i letos. Na inflaci to ale pořád stačit nebude. „Inflace se letos bude pohybovat zřetelně nad dvěma procenty, což sice vyprovokovalo centrální banku ke zvýšení základní sazby na dvě procenta a tím umožnilo transformovaným fondům o trochu lépe investovat, ale zase se zvýšil cíl, kam by výkonnost fondů měla mířit. Zhodnocení se proto letos zlepší, ale opět nedosáhne na inflaci,“ říká Martin Mašát, ekonom společnosti Partners.

„Ani v dalších letech se nedá očekávat, že by transformované fondy svojí výkonností aspoň kompenzovaly inflaci, která se bude pohybovat kolem dvou procent,“ dodává Mašát.

Výnosy transformovaných fondů v posledních pěti letech

Penzijní společnostPrůměr za posledních pět let20182017201620152014
Inflace1,20 %2,10 %2,50 %0,70 %0,30 %0,40 %
České pojišťovny1,20 %1,10 %0,84 %0,94 %1,40 %1,70 %
Axa1,05 %0,92 %0,76 %1,03 %1,10 %1,46 %
Allianz1,03 %0,68 %0,41 %1,03 %1,38 %1,64 %
ČSOB0,94 %0,76 %0,63 %0,70 %1,20 %1,40 %
Komerční banky0,83 %0,51 %0,49 %0,66 %1,16 %1,35 %
České spořitelny0,79 %0,51 %0,51 %0,68 %0,85 %1,42 %
NN0,79 %0,61 %0,69 %0,66 %0,88 %1,13 %
Conseq0,46 %0,58 %0,16 %0,47 %0,40 %0,70 %
Průměrné zhodnocení v daném roce---0,71 %0,56 %0,77 %1,05 %1,35 %

Špatný rok i pro nové fondy

Rok 2018 se vůbec nepovedl ani novým (účastnickým) fondům. U nich za to může především propad cen akcií na konci roku 2018. Jak ukázalo naše dřívější porovnání, jen dva z 28 loni neskončily v minusu.

Spoříte na důchod?

Po dvou letech půstu se fondy doplňkového penzijního spoření nadechují k růstu. Projděte si, jak zhodnotily vklady během letošního prvního čtvrtletí.

Nové penzijní fondy konečně zase rostou. Kolik vám vydělaly?


Lidé chápou třetí pilíř jenom jako prostředek k získání státní podpory, říká šéfka nové důchodové komise Danuše Nerudová. Chce, aby si lidé ve fondech spořili víc.

Změny ve spoření na penzi: Povinně pro všechny a s příspěvkem od firmy?

Protože ale akciové trhy na začátku letošního roku rychle otočily a rostou, jsou i účastnické fondy zase v lepší formě. Porovnání za první čtvrtletí roku 2019 ukazuje, že jsou všechny – až na jeden – v plusu. A hned čtyři fondy připsaly zhodnocení víc jak deset procent. Jde o základní princip investic do akcií: vždycky budou kolísat.

„Desetiprocentní pokles cen akcií, respektive dynamických účastnických fondů v posledním čtvrtletí roku 2018, byl smazán raketovým růstem cen akcií v prvním čtvrtletí letošního roku. V současnosti jsou ceny akcií už výš než před zmíněnou korekcí,“ říká Mašát.

V rizikovějších fondech by ale neměl mít úspory ten, kdo už je těsně před důchodem. Na to myslí „autopilot“, který musí ve fondech povinně fungovat ze zákona: S blížícím se důchodem zajišťuje, že postupně končí investice do rizikovějších akcií a sází se na bezpečné dluhopisy s nižším možným výnosem.

„S ohledem na vývoj úrokových sazeb a velmi konzervativní strukturu portfolia očekáváme v transformovaném fondu pro nejbližší roky zhodnocení nepřevyšující míru inflace. Mladším klientům, kteří mají před sebou ještě deset a více let spoření, proto doporučujeme zvážit přestup do účastnických fondů, kde si mohou zvolit dynamičtější investiční strategie s vyšším potenciálem výnosu,“ říká Petr Brousil, mluvčí Penzijní společnosti České pojišťovny.

Na které vsadíte?

Připomeňme, že transformované fondy jsou smlouvy o bývalém penzijním připojištění, které šlo podepsat do konce roku 2012. Většina lidí v nich zůstává a nepřestupuje do nových účastnických fondů. V transformovaných fondech na konci roku 2018 spořilo 3,47 milionu lidí, v účastnických fondech 966 tisíc.

Anketa

Do jakého penzijního fondu investujete nejvíce?

Transformované fondy totiž kromě jiného nabízejí takzvanou garanci kladné nuly, na kterou Češi slyší: Penzijní společnosti v těchto fondech musí každý rok připsat aspoň nulové zhodnocení, nikdy se tak nemůžou dostat (nominálně) do záporu. Na druhou stranu tato povinnost výrazně omezuje investiční možnosti transformovaných fondů – a právě proto nepřipisují bez pomoci státu ani tolik, kolik nejlepší spořicí účty. Je to cena za jistotu.

Podle Mašáta je příliš vysoká. „Pro dlouhodobé střadatele jednoznačně platí, že by měli své peníze přesunout z konzervativních fondů do dynamických fondů novějšího doplňkového penzijního spoření, protože výnosy bezpečných investic jsou dlouhodobě nízko díky extrémně uvolněné politice centrálních bank,“ říká.

Rozhodnout se musí každý sám. Zůstat v transformovaném fondu znamená, že i po započtení státního příspěvku zhruba udržíte hodnotu svých peněz a máte jistotu, že o ně nepřijdete. V účastnických fondech s dynamičtější strategií byste měli vydělat. Zaručené to ale není. Musíte si vsadit. Pokud dáte na jistotu, neměli byste se divit, že výnosy zůstanou dál pod inflací.

Srovnání: Staré vs. nové fondy

Do konce roku 2012 jste si mohli sjednat penzijní připojištění. Důchodová reforma prosazená vládou Petra Nečase od roku 2013 přinesla změnu: z dosavadního penzijního připojištění se staly transformované fondy – normálně dál fungují, ale už do nich nemůžou vstupovat noví zájemci. Od roku 2013 si lze sjednat doplňkové penzijní spoření – účastnické fondy. 

Tady jsou nejpodstatnější rozdíly mezi oběma typy fondů: 

  • Zatímco v transformovaných fondech musí penzijní společnost garantovat každý rok nezáporný výsledek, u účastnických fondů takovou povinnost nemá. Může tak investovat i s odvážnější strategií, na druhou stranu s rizikem ztráty.
  • U nových fondů neexistuje takzvaná výsluhová penze, umožňující z transformovaných fondů vybrat po patnácti letech spoření polovinu peněz. Na druhou stranu například předdůchody lze čerpat jen z nových účastnických fondů.
  • Liší se i maximální poplatky, které zákon umožňuje penzijním společnostem účtovat. U transformovaných fondů je to 0,8 procenta ročně ze spravovaných peněz a 10 procent ze zisku, tedy z ročního zhodnocení. U účastnických fondů je to 0,4 procenta ze spravovaných peněz u povinného konzervativního fondu a rovné jedno procento u všech dalších fondů plus 10 procent ze zisku u povinného konzervativního fondu a 15 procent u všech ostatních.
  • Naopak se neliší třeba výše státního příspěvku nebo možnost daňových odečtů. A od roku 2016 jsou i stejné podmínky pro věk nutný pro výplatu naspořených peněz: i v účastnických fondech je to 60 let a už ne hranice důchodového věku, jak tomu bylo původně od roku 2013 (u některých starších penzijních plánů pro transformované fondy může být věk pro výplatu stanoven i pod hranicí 60 let).

Staré a nové „penzijko“ tvoří takzvaný třetí pilíř důchodového systému (prvním pilířem je pro všechny povinný státní systém, v němž pracující lidé v „produktivním věku“ odvádějí část výdělků současným důchodcům; druhý pilíř pak zavedla zmíněná reforma vlády Petra Nečase, ale následující vláda Bohuslava Sobotky ho hned zrušila).

Přidejte si nás na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+50
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 5. 2019 21:12, David

Státní příspěvek je naprosto neefektivní, jeho význam se s délkou spoření a množstvím naspořených peněz marginalizuje.

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Kolik vydělalo penzijní připojištění? Na inflaci nestačí, ukazuje porovnání fondů

27. 2. 2024 | Petr Kučera | 6 komentářů

Kolik vydělalo penzijní připojištění? Na inflaci nestačí, ukazuje porovnání fondů

Fondy starého penzijka si loni nevedly špatně: v průměru připsaly 2,26 %, nejvýkonnější fond téměř šest procent. Jejich reálné zhodnocení je však dlouhodobě záporné: od roku 2013 by... celý článek

Partners Financial Services