Výsledky penzijního připojištění: hodnota úspor klesá

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 17. 5. 2018 | 23 komentářů
Penzijní společnosti zveřejnily, jaké zhodnocení připíšou fondy starého penzijka za loňský rok. Výsledky klienty rozhodně nepotěší.
Výsledky penzijního připojištění: hodnota úspor klesá

Žádné překvapení se nekoná. Klienti penzijních společností, kteří si ukládají úspory do fondů penzijního připojištění, spláčou nad výdělkem. Jejich peníze se v minulém roce znehodnotily. Žádný z transformovaných fondů „starého penzijka“, do kterého už nejde od konce roku 2012 vstoupit, totiž nepřekročil svým zhodnocením ani hranici jednoho procenta, zatímco inflace…

Inflace nenasyta

Penzijní společnosti už pár let varují, že zhodnocení v penzijním připojištění postupně klesne kvůli nízkým úrokovým sazbám takřka ke dnu. Výsledky za rok 2017 potvrzují, že nešlo o falešné varování. Transformované fondy za loňský rok v průměru připsaly zhodnocení jen 0,56 procenta. To je zhruba o dvě desetinky míň než o rok dřív. Tehdy byla ale inflace 0,7 procenta, loni už podle Českého statistického úřadu stoupla na 2,5 procenta, což je pro klienty mnohem bolestivější.

Ke konci loňského roku si přitom do penzijního připojištění odkládalo peníze na důchod necelých 3,7 milionu Čechů, kteří si v něm dohromady naspořili zhruba 384 miliard korun.

Inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů – nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy a další – hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Nové a lepší?

Ani v doplňkovém penzijním spoření to loni žádná sláva nebyla. Ale jedenáct fondů z osmadvaceti překonalo aspoň inflaci. Přečtěte si, jak loni vydělávaly účastnické fondy nového penzijka.

Doplňkové penzijní spoření: výsledky 2017

Kdo je nejlepší

Jednookým králem mezi slepými byla v loňském roce Penzijní společnost České pojišťovny, která klientům penzijního připojištění připsala zhodnocení 0,84 procenta. Na druhém místě skončila AXA penzijní společnost (0,76 procenta) a bronz patří NN Penzijní společnosti (0,69 procenta).

„Nižší zhodnocení transformovaných fondů je cena za skutečnost, že klienti mají dle zákona garantován každoroční kladný výnos. Klientům, kteří očekávají od svého spoření na penzi větší výnosy, doporučuji přestup do doplňkového penzijního spoření,“ řekl k loňským výsledkům penzijka generální ředitel Penzijní společnosti České pojišťovny Marcel Homolka.

Výsledky fondů penzijního připojištění (%)

 

2017

2016

2015

2014

2013

Allianz penzijní společnost

0,41

1,03

1,38

1,64

1,6

AXA penzijní společnost

0,76

1,025

1,1

1,46

2,29

Conseq penzijní společnost

0,16

0,47

0,4

0,7

2,17

Česká spořitelna – penzijní společnost

0,51

0,68

0,85

1,42

1,3

ČSOB Penzijní společnost

0,63

0,7

1,2

1,4

1,7

KB Penzijní společnost

0,49

0,66

1,16

1,35

1,44

NN Penzijní společnost

0,69

0,66

0,88

1,13

1,41

Penzijní společnost České pojišťovny

0,84

0,94

1,4

1,7

2,1

Inflace

2,5

0,7

0,3

0,4

1,4

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Šance pro nové penzijko

Od roku 2013 se místo penzijního připojištění součástí důchodového systému stal nový státem podporovaný finanční produkt – doplňkové penzijní spoření. To svým profilem mnohem víc odpovídá potřebám dlouhodobého zhodnocování peněz na důchod než ultrakonzervativní penzijního připojištění. Už ale ničím nepřipomíná klasické spoření, jde o investiční produkt, který se svým založením ještě víc podobá podílovým fondům.

S možností vyššího zisku ale roste i riziko. Fondy důchodového spoření na rozdíl od fondů penzijního připojištění nezaručují, že se investice nedostane také do minusu. Kromě možnosti výsluhové penze (vybrání poloviny našetřených peněz po patnácti letech spoření, které je možné v penzijním připojištění) se tak musíte rozloučit i s jistotou „černé nuly“.

Účastnické fondy doplňkového penzijního spoření na konci loňského roku evidovaly zhruba tři čtvrtě milionu klientů, což je ve srovnání se starým penzijkem (3,7 milionu klientů) stále výrazně méně. Prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop ale věří, že se počet přestupů do doplňkového penzijního spoření začne zvyšovat. „Tento trend už můžeme pomalu sledovat. Zatímco v roce 2016 přestoupilo zhruba 17 tisíc lidí, loni už to bylo 40 tisíc. Zvláště třicátníci a čtyřicátníci si začínají uvědomovat, že pokud nechají svoji penzijní společnost investovat jen do státních dluhopisů, těžko se jejich úspory mohou nějak výrazněji zhodnocovat,“ řekl Poklop portálu Peníze.cz.

Penzijní společnost

počet klientů ke konci roku 2017

penzijní připojištění

doplňkové penzijní spoření

Allianz penzijní společnost

418 000

38 705

AXA penzijní společnost

305 666

31 163

Conseq penzijní společnost

82 304

22 339

Česká spořitelna – penzijní společnost

674 449

240 319

ČSOB Penzijní společnost

513 913

117 009

KB Penzijní společnost

416 000

116 134

NN Penzijní společnost

310 565 

21 307

Penzijní společnost České pojišťovny

970 000

176 356

Vychytejte to

Penzijko staré, nebo nové?

Přemlouvat vás nebudeme, ale pokud nechcete jenom těžit státní příspěvky a příspěvky zaměstnavatele a pokud vám do důchodu ještě nějaká ta dekáda chybí, zvažte přesedlání.

Penzijko: Jak měnit staré za nové

Exodus nebude

Podle Lukáše Škopka z finančněporadenské společnosti Partners se ale nedá očekávat masivní úprk klientů do doplňkového penzijního spoření: „Účastnické fondy na našem trhu fungují přes pět let a některé z nich mají podstatně vyšší zhodnocení, než je průměr transformovaných fondů, a přesto se žádný masivní přesun klientů nekonal. Nepředpokládám proto, že vyhlášené zhodnocení za rok 2017 vyvolá velký zájem klientů o převod smlouvy. Nutno ale zmínit, že přechod na nové podmínky je výhodný pouze pro mladší klienty s tím, že klienti musí být tolerantní k případným výkyvům hodnoty jejich smlouvy.“

Zároveň připomíná, že se v praxi nesetkává s výrazným zájmem penzijních společností o převod klientů z původního penzijního připojištění na nové doplňkové penzijní spoření. Jedním z důvodů by prý mohla být skutečnost, že klienti můžou v rámci nového penzijka podstatně jednodušeji odejít se svou smlouvou a penězi ke konkurenci.

Anketa

Jak spořím na stáří

„Penzijní společnosti spíš řeší, jak motivovat zprostředkovatele ke sjednávání nových smluv. Původně dobře míněná regulace poplatků i nákladů za sjednání totiž nedopadla ideálně. Část prodejců kvůli nižší provizi klientům důchodové spoření prostě nenabízí. Raději doporučují investice do podílových fondů nebo investiční životní pojištění, které je v porovnání s penzijním spořením podstatně horší nástroj pro vytváření dlouhodobé finanční rezervy a rozhodně se pro účel spoření na důchod nedá doporučit. A to ani když celou smlouvu platí zaměstnavatel v rámci programu zaměstnaneckých benefitů,“ upozorňuje Lukáš Škopek.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 5. 2018 9:43, TVK

Nestojí. Časem státní příspěvek pozbývá na svém významu, jeho podíl na výnosu výrazně klesá, takže při vyšší hodnotě úspor Vám třeba dnes ani státní příspěvek nepomůže, aby Vaše penzijní připojištění v transformovaných fondech alespoň dorovnalo inflaci.

Nejzajímavější je příspěvek zaměstnavatele, který může tvořit i několik tisíc % a při výběru před řádným termínem a zdaněním jde o peníze, které byste jinak neměl.

Zobrazit celé vlákno

+14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Kolik vydělalo penzijní připojištění? Na inflaci nestačí, ukazuje porovnání fondů

27. 2. 2024 | Petr Kučera | 6 komentářů

Kolik vydělalo penzijní připojištění? Na inflaci nestačí, ukazuje porovnání fondů

Fondy starého penzijka si loni nevedly špatně: v průměru připsaly 2,26 %, nejvýkonnější fond téměř šest procent. Jejich reálné zhodnocení je však dlouhodobě záporné: od roku 2013 by... celý článek

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Penzijní spoření má za sebou extrémní rok, hlásí fondy

V takzvaném třetím pilíři důchodového systému, tedy v penzijních fondech se státním příspěvkem, si ke konci roku 2023 spořilo a investovalo celkem 4 225 016 lidí, což je o 165 158 méně... celý článek

Partners Financial Services