Eura už pošlete jako koruny. Banky zruší vysoký poplatek

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 26. 8. 2019 | 12 komentářů
Revoluce v posílání eur z účtu na účet se blíží. Na jaře jsme psali o prvních bankách, které zrušily příplatek za takzvané SEPA platby. Další se musí přidat do poloviny prosince. Odváží se dřív?
Eura už pošlete jako koruny. Banky zruší vysoký poplatek

Když potřebujete z Česka poslat zálohu na dovolenou v rakouském penzionu nebo třeba zaplatit pokutu za špatné parkování během zahraničního nákupu, může se vám to prodražit i o 250 korun na poplatcích. Nezávisle na tom, že do ciziny převádíte jenom pár eur.

Stejnou transakci jste přitom už letos mohli mít zadarmo. Jako první nabídla takzvané europlatby od začátku letošního roku bez poplatku mBank, v dubnu se k ní přidala Fio banka. Zadarmo převedou eura také majitelé Neo účtu od Expobank. A pokud si připlatí stokorunu za lepší variantu běžného účtu, tak i u Air Bank.

Vysoké ceny eurových plateb ve zbývajících bankách skončí ještě letos stejně, jako zmizely roamingové poplatky za telefonování. Evropská unie loni rozhodla, že poplatky za zahraniční platby v eurech v rámci EU nesmí překročit cenu tuzemských transakcí v národní měně.

K velkému třesku dojde před Vánoci – unijní nařízení začne i v Česku automaticky platit od letošního 15. prosince.

Cenový strop už několik let omezuje cenu plateb uvnitř eurozóny, tedy mezi státy platícími eurem. Nově se rozšíří na spotřebitele i podniky ve zbývajících členských zemích (a několika dalších, jak si upřesníme za chvíli).

Vysoké poplatky nejsou specialitou českých bank. Evropská komise uvádí, že poplatky za obyčejný převod v některých členských státech mimo eurozónu mohou být astronomické – za převod pouhých deseti eur si připlatíte až 24 eur. Komise to považuje za překážku pro jednotný trh, typicky při nákupu zboží a služeb.

Anketa

Jak často posíláte nebo dostáváte eura?

Nejpozději od poloviny prosince tedy musí i ostatní banky zlevnit europlatby na cenu tuzemských. Když – podobně jako mBank nebo Fio – nabízejí domácí platby zadarmo, mají mít bez poplatku i ty zahraniční.

Ostatní banky nespěchají

Od jara, kdy jsme o chystané platební revoluci psali naposled, se bohužel žádná další banka nepřidala a nepotěšila klienty během letní sezóny. A jak teď ukázala srpnová anketa webu Peníze.cz, se zlevněním nespěchají ani teď. Nejrychlejší ze zbylých bank se přidají zřejmě od začátku listopadu, jiné ale budou účtovat vyšší poplatky až do posledního dne, který jim Evropská unie dovoluje.

Neoficiální vysvětlení je prakticky všude stejné: Zlevněním bychom se připravily o zisk. Nejde ani tak o běžné (retailové) klienty, ale o podnikatele či firmy, u nichž je počet eurových plateb výrazně vyšší – stejně jako případná ztráta banky. Unijní nařízení se týká nejenom spotřebitelů, ale i podnikatelů – přestože bankám nic nebrání, aby v létě snížily ceny zatím jen pro drobné klienty a teprve v prosinci i pro zbývající.

ČSOB před pár dny oznámila, že ceny takzvaných SEPA plateb sníží od začátku listopadu na pět korun. Dosavadní poplatky, které patří k nejvyšším na trhu (250 korun za odchozí platbu a 150 korun za příchozí) plánuje zachovat do konce října.

Právě pět korun je u ČSOB základní cenou pro odchozí tuzemské platby, přestože v praxi je má řada klientů zadarmo v rámci balíčku. Drobným klientům nabízí ČSOB Plus konto, obsahující neomezený počet tuzemských převodů. Zmíněné konto sice podle ceníku přijde na 69 korun měsíčně, bez poplatku na něj ale dosáhne každý, kdo si na účet pošle aspoň 10 tisíc korun měsíčně (některé skupiny klientů i méně).

Proč jsou vlastně převody eur tak drahé? „Zahraniční platby obvykle probíhají na zcela jiné technologické platformě než platby domácí, toto speciální řešení však vyžaduje srovnatelné provozní a investiční náklady, ačkoli objem realizovaných plateb je nesrovnatelně menší. Dalším důvodem vyšších cen jsou platby, které tuzemské banky musí platit za zprostředkování těchto plateb zahraničním korespondenčním bankám,“ vysvětluje mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Co nám banky nachystaly

Podzim přinese vedle změn v ceníku také nové služby: Google, Apple a Garmin Pay nebo třeba možnost začít s investicemi bez návštěvy pobočky.

ČSOB zlevní europlatby, zdraží telefonní bankovnictví. Přidá platby mobilem a investice


Vysoká fluktuace zaměstnanců, tvrdé škrty, zavírání nerentabilních poboček a snaha udržet ziskovost za každou cenu. Personální situaci ve většině tuzemských bank můžeme popsat jednoduchými hesly.

Hodně práce za málo peněz. Banky neudrží zaměstnance, hledají nové


Online platby kartou mají být od poloviny září ještě bezpečnější a jednodušší. Kdo ale nemá mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, bude to mít složitější než doteď. 

Změny v placení na internetu: SMS už nestačí


Air Bank, Česká spořitelna a Creditas letos spustily platební revoluci. Peníze, které pošlete z jedné banky do jiné, nově dorazí na účet okamžitě. Většina dalších konkurentů se ale točí v začarovaném kruhu.

Okamžité platby? Ještě si počkejte, vzkazují banky


Skoro tři pětiny uživatelů internetu chtějí komunikovat s úřady online s využitím svého digitálního bankovnictví. Brzo by se jim to mohlo splnit.

Na úřad přes banku. SONIA to dokáže snadno a zadarmo

Evropská komise věří, že banky poplatky za tuzemské platby nezvýší, stejně jako to neudělaly před lety v eurozóně. Odmítá také argumenty, že se jim zvýší náklady – infrastruktura pro SEPA platby je podle ní dostatečná.

Česká spořitelna zatím termín zlevnění europlateb oficiálně neupřesnila, podle informací webu Peníze.cz k němu dojde zřejmě také od listopadu. Už v létě zrušila poplatek u studentských a dětských účtů.

„Pravděpodobně během podzimu“ počítá se snížením poplatku za SEPA převody Air Bank. „Konkrétní datum této změny v našem ceníku ještě nepadlo,“ odpovídá mluvčí Jana Karasová.

V polovině listopadu by se měli dočkat klienti Hello bank. „Změnu sazebníku máme naplánovanou na polovinu listopadu a bude zahrnovat také nulový poplatek za SEPA platby,“ potvrzuje mluvčí Gabriela Pithartová.

S blíže neurčeným předstihem počítá Trinity Bank. „V současné době dokončujeme návrh změny snížení poplatků za SEPA úhrady, o kterém bude v následujících týdnech rozhodovat vedení společnosti. Úpravu ceníku tak můžeme očekávat dříve, než daná legislativa vstoupí v účinnost,“ říká mluvčí Eva Čerešňáková.

Moneta Money Bank sjednotí ceny europlateb s tuzemskými od 1. prosince, potvrzuje mluvčí Zuzana Filipová. Tuzemské převody jsou teď u nejpoužívanějších účtů bez poplatku – na rozdíl od ČSOB nejenom v praxi, ale i v sazebníku.

„O chvíli dřív“, než to nařizuje EU, zruší příplatky Equa Bank.

UniCredit zatím o termínu nerozhodla, podle neoficiálních informací sníží poplatky také od prosince. Rozhodnutí zatím nepadlo ani v Raiffeisenbank.

Nespěchá ani Komerční banka. „Tuto otázku interně diskutujeme a vyhodnocujeme různé přístupy. Samozřejmě monitorujeme i trh, sledujeme, jak se na tuto povinnost chystají reagovat konkurenční banky. Řešíme nejen plošnou úpravu ceny pro všechny klienty, ale snažíme se řešit s předstihem potřeby klientů i individuálně. Zatím předpokládáme, že cena za SEPA platby bude snížena na úroveň odpovídající tuzemským platbám v prosinci,“ říká její mluvčí Pavel Zúbek.

Prosinec zmiňuje i Banka Creditas. O zlevnění „v zákonném termínu“ – tedy zřejmě až k 15. prosinci – mluví Sberbank. Až od poloviny prosince sníží cenu Oberbank. 

Někde už zadarmo, jinde pořád za 250 Kč

Současné ceny za SEPA platby jsme porovnali v následující tabulce. Ukazuje, že „tradiční banky“ jsou obecně dražší než ty novější, a že odchozí platby bývají dražší než ty příchozí. Počítali jsme transakci zadanou v elektronickém bankovnictví. „Papírový" příkaz na pobočce bývá dražší.

Aktuální poplatky pro drobné klienty

BankaOdchozí SEPA platbaPříchozí SEPA platba
mBank0 Kč0 Kč
Fio banka0 Kč0 Kč
Expobank (Neo účet) *0 Kč *0 Kč *
Air Bank **25 Kč nebo 0 Kč **25 Kč nebo 0 Kč **
Banka Creditas50 Kč15 Kč
Hello bank80 Kč0 Kč
Trinity Bank89 Kč49 Kč
Equa bank99 Kč9 Kč
Waldviertler Sparkasse100 Kč100 Kč
J&T Banka150 Kč100 Kč
Komerční banka195 Kč145 Kč
Česká spořitelna220 Kč100 Kč
Moneta Money Bank220 Kč100 Kč
Raiffeisenbank 220 Kč ***200 Kč ***
ČSOB/Poštovní spořitelna250 Kč150 Kč
Oberbank250 Kč200 Kč
Sberbank250 Kč150 Kč
UniCredit Bank250 Kč200 Kč
* zdarma jsou SEPA platby k Neo účtu, který už Expobank nabízí bez poplatku za vedení; u konta nazvaného Běžný účet stojí odchozí SEPA 0,7 % z převáděné částky, min. 350 Kč a max. 1900 Kč, příchozí stojí 200 Kč do částky 12 500 eur, nad tuto částku za stejnou cenu jako odchozí; ** s Malým tarifem (bez poplatku za vedení) jsou SEPA platby za 25 Kč; s Velkým tarifem (paušál 100 Kč měsíčně) jsou SEPA platby zdarma; *** jde o základní cenu, která beze zbytku platí u eKonta Smart; u „výkonnějšího“ (a dražšího) eKonta Komplet je jedna příchozí či odchozí SEPA platba v měsíci zdarma; u „nejvýkonnějšího“ (a nejdražšího) eKonta Exclusive jsou příchozí SEPA platby v ceně balíčku

Všechny popsané změny se týkají jenom SEPA plateb, což jsou převody do 50 tisíc eur v rámci Jednotné oblasti pro platby v eurech (SEPA je zkratka pro Single Euro Payments Area). Vedle členských států EU sem patří země Evropského hospodářského prostoru a některé další, třeba Švýcarsko, Norsko, Island nebo Lichtenštejnsko. Jednodušší je popsat, které státy do systému SEPA zatím nepatří: Srbsko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Makedonie, Albánie, Kosovo, Ukrajina, Bělorusko, Rusko, Moldavsko nebo Turecko.

U převodů víc než 50 tisíc eur, nebo za převody eur mimo zmíněné státy, ale můžou vysoké poplatky zůstat. Stejně jako u převodů jiných měn, typicky platby v dolarech mezi Českem a USA.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 8. 2019 2:40, Roman

Ja jsem vsechny ucty zrusil u postovni sporitelny a jiz 2 roky jsem u Fio banky a jsem velmi spokojen.jiz neplatim 280 kc mesicni poplatky a ani 250 kc zaposlani eur do zahranici.internetove bankovnictvi je prehledne ajsem rad.

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 8. 2019 7:00, L.

No a co byste říkal, kdybyste šel k nějaké opravdu moderní bance a ne k Fio, které je 100 let za opicema :-D

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services