Lepší spoření, unikátní vkladomaty i okamžité platby. Co všechno chystá Equa?

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 18. 4. 2019 | 17 komentářů
Pořádnou porcí novinek chce Equa bank dohnat a nejlíp i předehnat konkurenty. Její účet přitom už teď patří k tomu nejlepšímu, co může běžný klient v Česku dostat – když zůstaneme ve skupině bez zbytečných poplatků a složitých podmínek.
Lepší spoření, unikátní vkladomaty i okamžité platby. Co všechno chystá Equa?

Zdroj: Equa bank

Equa bank od začátku května zvýší „bonusovou sazbu“ u Spořicího účtu Hit. Celkový možný úrok tak stoupne z jednoho na 1,2 procenta ročně. I dál se vztahuje jenom na vklady do 200 tisíc korun, zatímco případná část nad tento limit se – tak jako doteď – bude úročit jen 0,2 % (a kdo by tam měl přes 10 milionů, dostane pak už jenom 0,1 %).

Hlavní podmínka pro získání bonusu se nemění: Zaplatit alespoň třikrát měsíčně kartou od Equa bank. Kdo to nezvládne, dostane jenom základní úrok 0,2 %. Už od dubna přibyla druhá možnost: Na vyšší sazbu dosáhne i ten, kdo má v Equa investováno aspoň 50 tisíc korun (k poslednímu dni v daném měsíci). Jde o alternativní podmínky, není tedy nutné splnit obě současně.

A aby to nebylo tak jednoduché: Equa kromě Spořicího účtu Hit dál nabízí i produkt jménem Spořicí účet. Ten je zajímavější naopak pro vyšší vklady: nad 500 tisíc je úročí rovným procentem, nižší částky jen 0,2 %. Oproti Hitu není potřeba platit kartou nebo investovat.

Kdo dá vyšší úrok?

Jedničkou mezi spořicími účty, které jsou snadno dostupné bez podmínek, dál zůstane ten od Hello Bank. Nabízí 1,5 % ročně pro vklady do 300 tisíc korun, případná část nad tento limit se neúročí vůbec. Stejný úrok do stejného limitu dostanete i na běžném účtu aplikace Richee, za níž stojí Banka Creditas.

Equa po květnovém zvýšení úroku těsně předběhne novou Trinity Bank, která má na spořicím účtu 1,18 % – zato bez podmínek i horního limitu.

Další blízcí konkurenci – Air Bank a Creditas – nabízejí rovné procento. U Air Bank je podmínkou aspoň pět plateb kartou, maximálně se úročí 250 tisíc (a dalších 100 tisíc pak můžete se stejným úrokem přidat na běžném účtu). Nad tento limit dostanete jenom 0,2 %. A Creditas dává procento do 750 tisíc, část vkladu nad tento limit úročí dokonce 1,1 %.

Inflace stoupla už na tři procenta. Co dělat s úsporami, když chcete aspoň udržet jejich hodnotu, ideálně je i zhodnotit? Sečetli a podtrhli jsme to za vás.

Jak porazit inflaci? Spořicí účet nestačí, prošli jsme další možnosti

Na půl roku omezená nabídka Raiffeisenbank slibuje tři procenta ročně, ale jenom pro nové klienty a s podmínkou běžného účtu, který není automaticky bez poplatku za vedení. ING Bank láká na dvě procenta – také jenom na půl roku a na nové vklady, standardní sazba účtu ING Konto jinak zůstává 0,5 % (do 300 tisíc korun).

Úrok nad jedno procento má ještě Sberbank – 1,03 % na vklady do 300 tisíc. Jenže podmínkou je mít současně běžný účet nazvaný Fér konto (s výjimkou varianty Mini), který také není automaticky bez poplatku za vedení. 

Akční nabídka od Wüstenrotu pak láká nové klienty na spořicí účet s celkovým úrokem až 1,1 %, když si uložíte aspoň 30 tisíc. Zvýhodnění garantuje do konce roku. Základní sazba pro vklady nad 30 tisíc jinak dosahuje 0,5 %, pro nižší 0,1 %. Dalších 0,5 % lze získat při fixaci vkladu na tři až dvanáct měsíců (minimálně 10 tisíc korun). 

A zmíníme i Expobank, která má na běžném Neo účtu úrok 1,2 %, ale až pro vklady nad 100 tisíc.

I ty nejlepší spořicí účty dál zůstávají jednookými králi mezi slepými. Inflace v posledních měsících míří ke třem procentům, ani Hello bank před ní tedy neochrání. Spořicí účty tak mají smysl jen pro bezpečné uložení peněz, které chcete mít kdykoliv k dispozici.

Equa nově láká i na vyšší úrok u tříměsíčního termínovaného vkladu. V přepočtu tři procenta ročně ale dostane jenom ten, kdo současně stejnou sumu investuje do podílových fondů.

Jednoduché investice v internetovém bankovnictví začala Equa nabízet loni na podzim, dosavadní zájem si pochvaluje. „Během prvních pěti měsíců s námi investovalo 2500 klientů,“ říká Jakub Pavel, ředitel retailového bankovnictví. Celkem tak vložili 161 milionů korun. Víc než třetinu tvoří drobní investoři, kteří využili možnost, že při každé platbě kartou současně nastřádají malou částku do fondu.

V nabídce drobných investic tím Equa získala náskok před Air Bank, která je sice od loňska chystá, ale termín spuštění zatím neupřesnila.

Nové pobočky a chytré vkladomaty

Equa letos otevřela dvě nové pobočky – v lednu v pražském OC Metropole Zličín, v únoru v Kolíně. V červenci má přibýt Znojmo, ve druhé polovině roku Česká Lípa a Příbram. „Možná jich bude ještě o jednu víc,“ naznačuje bez bližších podrobností Ondřej Hák, ředitel produktů a rozvoje obchodu retailového bankovnictví. V současnosti má Equa 38 poboček a několik kiosků.

Otevřený vkladomat pro Equa bank.

Od začátku jde o pobočky bez hotovosti, takže v nich nelze vybírat ani ukládat peníze. Equa nemá vlastní bankomaty, ale umožňuje bezplatné výběry u všech ostatních v Česku, a to bez omezení. Kdo naopak potřebuje vložit hotovost, může to (trochu komplikovaně) udělat u České pošty – což sice přijde na víc než 40 korun, ale Equa mu pak proplatí jeden vklad v měsíci.

Právě proto, aby nemusela platit poště a konkurenčním bankám, teď Equa nakoupila vlastní vkladomaty. „První zprovozníme v průběhu května na centrále v Karlíně,“ upřesňuje Hák. Dalších patnáct kusů pak instaluje během července na nejvytíženějších pobočkách a „geograficky rozmístěných napříč republikou“.

Půjde o moderní recyklační vkladomaty, které dokážou stejné bankovky přijímat a současně i vydávat. Většina ostatních v Česku podle Jakuba Pavla funguje tak, že vložené bankovky se hromadí v jednom zásobníku, který pak musí obsluha vyměnit a osobně zkontrolovat, zatímco pro výběry se používá jiný zásobník.

Equa využije technologii, která umí vložené bankovky sama ověřit, takže je pak může rovnou zase vydávat. Už před dvěma lety oznámila – jako první v Česku – instalaci „recyklačních vkladomatů“ mBank. Equa teď v nich ale jako jediná z bank dokáže přijímat nejenom koruny, ale i eura nebo dolary.

Jakub Pavel ujišťuje, že Equa i po instalaci vkladomatů zachová bezplatné výběry ze všech bankomatů v Česku.

Mobilních plateb už je víc než z počítače

Na další inovace si musí klienti ještě počkat. Okamžité platby, tedy tuzemské převody v řádu vteřin (i přes noc a o víkendech), spustí Equa letos v létě. Potvrdila, že za ně nebude vybírat poplatek, lidé je tedy pošlou zadarmo stejně jako dosavadní běžné platby. Novinku už zprovoznily Air Bank, Česká spořitelna a Creditas, další se připojí během roku.

Vnitřnosti vkladomatu v Equa bank.

Až „na konci roku“ plánuje Equa spustit službu Apple Pay pro přímé platby mobilem. Variantu pro Android nazvanou Google Pay nabízí od letošního ledna.

Mobilní bankovnictví letos rozšíří o zahraniční platby, „push notifikace“ o pohybech na účtu, online statistiky příjmů a výdajů, potvrzování plateb přes aplikaci namísto SMS nebo možnost online chatu s klientským centrem. Equa do aplikace přidá i online přehled o investicích a sestavování vlastních adresářů příjemců plateb. Další novinkou bude možnost sjednání cestovního pojištění v aplikaci.

„Každý druhý z našich nových klientů si rovnou zprovozní aplikaci a obsluhuje účty z mobilu,“ upřesňuje Jakub Pavel. Letos poprvé odchází přes mobil víc plateb než z počítače. Uživatelé aplikace jsou tedy aktivnější, přestože je jich celkově méně (zhruba 140 tisíc) než uživatelů internetového bankovnictví.

Ke konci letošního prvního čtvrtletí měla Equa celkově 381 tisíc klientů – o 18 procent víc než před rokem. „Víc než 70 procent tvoří aktivní klienti,“ dodává Pavel. Když Equa v roce 2011 startovala, přebírala od tehdejší Banco Popolare 10 tisíc klientů. Před pěti lety – ke konci roku 2013 – jich měla 75 tisíc.

Kde mají nejlepší účet zdarma?

Prošli jsme aktuální nabídku bank a porovnali účty bez poplatků. Na některé si dejte pozor, protože se tak jenom tváří. Zajímali jsme se také, které bezplatné účty už dokážou i mobilní platby a další novinky.

Víme, jak ušetřit stovky korun ročně. Projděte si velké porovnání účtů!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+60
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 4. 2019 7:52, Pedro

Ještě kdyby si nestrhávali peníze za platbu přímo ze Spořícího Účtu Hit. Takhle si člověk pořád musí hlídat, aby peníze nejdřív převedl na běžný účet a teprv poté provedl platbu, což je opruz navíc.

+15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services