Kde mají nejlepší účet zdarma? Projděte si velké srovnání

Jiří Hovorka | rubrika: Analýza | 17. 4. 2019 | 21 komentářů
Prošli jsme aktuální nabídku bank a porovnali účty bez poplatků. Na některé si dejte pozor, protože se tak jenom tváří. Zajímali jsme se také, které bezplatné účty už dokážou i mobilní platby a další novinky.
Kde mají nejlepší účet zdarma? Projděte si velké srovnání

Za bankovní poplatky můžete ušetřit stovky až tisíce korun ročně. Tedy jestli opravdu nepotřebujete služby, které jinde ve stejné kvalitě nenajdete zadarmo. 

Účet bez poplatků“ dneska nabízí už většina bank. Některé ale ve skutečnosti nejsou tak úplně zadarmo, když je chcete opravdu používat. Třeba Komerční banka nebo nová Trinity Bank sice nabízí konto bez poplatku za vedení, ale platíte v nich za každou odchozí platbu.

Porovnali jsme, které účty můžete mít zadarmo jednoduše, a u kterých naopak musíte splnit nějaké podmínky – jinak se vám můžou dost prodražit. Nejčastěji banky požadují určitou sumu, která musí během měsíce dorazit na účet, případně určitý počet odchozích transakcí. Nejpřísnější je Česká spořitelna, kde musíte splnit obě tyto podmínky a navíc využívat i nějakou další službu (investici, půjčku, pojištění nebo spoření). 

Kompletní přehled bezplatných nebo nízkonákladových účtů přinášíme na následujících záložkách. Když už ne cenou, v čem jiném se od sebe liší? Seřadili jsme je v abecedním pořadí podle názvu bank, na konci najdete i cenové porovnání. A prozkoumali jsme také, které účty zůstanou skutečně bezplatné, když k základním službám přidáme třeba výběr z konkurenčních bankomatů nebo platbu v eurech (zkratka SEPA označuje převody do 50 000 eur v rámci EU a dalších států Evropského hospodářského prostoru).

Ještě dodejme, že když v následujícím přehledu mluvíme o příchozích a odchozích platbách, myslíme tím vždycky transakce zadané v internetovém bankovnictví nebo v mobilní aplikaci. Platby zadané na pobočce nebo přes operátora na telefonu jsou vždy zpoplatněné, a to nejčastěji v řádech nižších desítek korun. Stejně tak počítáme s tím, že si necháváte posílat výpisy elektronicky. Jsou zdarma, zatímco ty papírové vyjdou rovněž na nižší desítky korun. 

Air Bank
Banka Creditas
Česká spořitelna
ČSOB

Air Bank - úrok jako bonus

Běžný účet ve variantě nazvané Malý tarif nabízí Air Bank bez poplatku za vedení. Zdarma jsou i všechny příchozí a odchozí platby, trvalé příkazy, inkasa a bezkontaktní platební karta Mastercard. Bezplatně platit můžete i mobilem. Pro telefony s Androidem má banka vlastní aplikaci My Air, pro „jablíčkáře“ pak Apple Pay.

Bez poplatku jsou také všechny výběry z bankomatů Air Bank. Při výběru z bankomatů konkurenčních bank zaplatíte 25 korun – stejná cena platí i pro všechny bankomaty v EU. Další možností je výběr na terminálech Sazky za poplatek 10 korun. Výběr v zemi mimo EU přijde na 100 korun.

Specialitou běžného účtu v Air Bank je možnost získat vyšší úročení – teď rovné jedno procento. Stačí aspoň pětkrát za měsíc zaplatit kartou u obchodníků. Zmíněný úrok se vztahuje na vklady 100 tisíc korun.

Takzvaná SEPA platba (odchozí i příchozí) přijde u Malého tarifu na 25 korun.

Air Bank je také jednou ze tří, kde už fungují okamžité platby. U Malého tarifu stojí korunu.

Z internetového bankovnictví nebo mobilní aplikace Air Bank můžete sledovat i účty, které máte u konkurence. Zatím jde o Českou spořitelnu, Equa bank, Komerční banku, Monetu a Raiffeisenbank. 

Equa bank
Fio banka
Hello bank
Komerční banka

Equa bank – zdarma bez podmínek

Velmi jednoduché podmínky má Equa bank - účet je vždy bez poplatků. Zdarma je vedení účtu, bezkontaktní karta Mastercard, všechny příchozí a odchozí platby, trvalé příkazy, inkasa. Zdarma jsou i všechny výběry z jakéhokoli bankomatu v Česku. V zahraničí navíc vybírají klienti Equa bank z bankomatů jen za devět korun.

Za odchozí SEPA platbu se platí 99 korun, příchozí je za 9 korun.

Platit mobilem lze v Equa bank zatím jen s Google Pay.

Kontrolovat vlastní účty v jiných bankách zatím v přímém bankovnictví Equa bank nejde.

mBank
Moneta Money Bank
Raiffeisenbank

mBank – z bankomatů vybírejte alespoň 1500 korun

V mBank máte vždy zdarma vedení účtu, všechny příchozí a odchozí platby, trvalé příkazy, inkasa, bezkontaktní karta nebo kontokorent. Zdarma je i neomezený počet výběrů z jakéhokoli bankomatu v Česku, stejně jako v zahraničí – obojí ale jenom za podmínky, že vyberete aspoň 1500 korun. Nižší výběry přijdou na 29 korun.

Také SEPA platby jsou v mBank – jako v jediné bance v našem přehledu – bez poplatků, a to příchozí i odchozí.

Banka láká také na Apple Pay a Google Pay.

Ovládání účtů v jiných bankách ale zatím nenabízí.

Sberbank
Trinity Bank
UniCredit Bank

Sberbank – tři varianty

Za určitých podmínek jsou zdarma hned tři varianty běžného účtu. Sberbank má ale nevýhodu, že jako jedna z posledních v Česku stále nedává bezkontaktní karty. Podle mluvčí Radky Černé je začne nabízet během letošního roku.

Nejvýkonnější verze účtu nazvaná Optimal přijde standardně na 199 korun měsíčně. Poplatek vymažete při alespoň pěti odchozích platbách (počítají se i platby kartou) nebo pokud máte ve Sberbank uloženo aspoň milion korun. Balíček nabízí všechny základní služby: neomezený počet výběrů z bankomatů všech bank v Česku, neomezené odchozí i příchozí platby, trvalé příkazy a inkasa. Součástí je spořicí účet se sazbou 1,03 procenta na vklady do 300 tisíc korun. Banka láká i na kontokorent se zvýhodněnou sazbou 14,99 procenta.

Druhá varianta nazvaná Aktiv vyjde v základu na 99 korun měsíčně, zdarma je při při alespoň pěti odchozích platbách (počítají se i platby kartou). Oproti nejvýkonnějšímu balíčku nenabízí zvýhodněný kontokorent. Výběry jsou zdarma jen z bankomatů Sberbank a skupiny ČSOB (ta pro Sberbank vydává karty). Výběry u konkurence vyjdou na 37 korun.

Třetí varianta – Mini – je sice vždycky bez poplatku za vedení, ale zdarma jsou pak už jenom všechny příchozí platby. Odchozí platby jsou zdarma jenom v rámci Sberbank, do jiné banky vyjde každá na pět korun. Výběr z bankomatu Sberbank přijde také na pět korun, z bankomatu skupiny ČSOB na deset korun a z bankomatů dalších bank na 37 korun.

Výběr z bankomatů v zahraničí vyjde na 75 korun plus 0,5 procenta z vybírané částky, jen u balíčku Optimal jsou i výběry v cizině zdarma. Za odchozí SEPA platbu si banka ve všech variantách účtu strhne 250 korun, za příchozí 150 korun.

Platby mobilem banka zatím nenabízí, ovládání účtů z jiných bank také ne.

Čtyři praktické příklady

Jak se všechny popsané nabídky seřadí, když vezmeme aktivního klienta, který je zvyklý účet plně ovládat přes internet? Našemu průměrnému uživateli proteče účtem 25 tisíc korun měsíčně, zadá 15 odchozích plateb, třicetkrát zaplatí kartou (za celkem 12 tisíc korun) a vybírá jen z bankomatu vlastní banky – třikrát za měsíc. Má navíc od své banky hypotéku. (Z porovnání vypadla Trinity Bank, která nemá platební karty.)

Srovnejte si to s námi

Takový klient dosáhne na bezplatný účet skutečně v drtivé většině bank. Výjimku tvoří Komerční banka a Mini účet od Sberbank – obě si totiž strhávají peníze za odchozí platby. V Komerční bance by náš klient za 15 odchozích plateb zaplatil 90 korun (je pro něj pak lepší, když si v KB zřídí variantu MůjÚčet Plus, u kterého zaplatí 39 korun za vedení a už neplatí za odchozí platby). Na Mini účtu ve Sberbank 75 korun, kde by si navíc připlatil ještě 15 korun za výběry z bankomatu.

Co se stane, když k výše nastaveným parametrům přidáme ještě jeden výběr z bankomatu konkurenční banky v Česku? Zdarma už účet nebude ani v Monetě (20 korun za výběr), Air Bank (25 korun), České spořitelně a ČSOB (v obou 40 korun). V Komerční bance přičteme dalších 39 korun za výběr (i v tomto případě se už vyplatí varianta Plus, která v ceně balíčku obsahuje i dva výběry z bankomatů konkurence) a ve Sberbank u variant účtů Aktiv a Mini 37 korun.

Pokud bychom škrtli hypotéku, připlatí si náš klient 50 korun v České spořitelně. Nesplnil by totiž podmínku pro poloviční slevu na poplatku za vedení účtu.

A když do výpočtu zařadíme i jednu odchozí platbu v eurech, zůstane zdarma jediná banka – mBank. Během pár dnů se k ní přidá Fio – změnu ceníku ohlásilo pár hodin po zveřejnění našeho přehledu. Žebříček (po připočtení odchozí SEPA platby k modelovému klientovi ze začátku našeho porovnání) „účtů zdarma“ pak vypadá takto:

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

  • mBank - 0 Kč

  • Fio banka - 0 Kč (po změně ceníku od 23. dubna; do té doby je to 20 Kč za SEPA platbu)

  • Air Bank - 50 Kč (výběr u konkurence 25 Kč + SEPA 25 Kč)

  • Creditas - 50 Kč (SEPA)

  • Hello bank - 80  Kč (SEPA)

  • Equa bank - 99 Kč (SEPA)

  • Raiffeisenbank - 220 Kč (SEPA)

  • Moneta Money Bank - 240 Kč (výběr u konkurence 20 Kč + SEPA 220 Kč)

  • Sberbank (účet Optimal) – 250 Kč (SEPA)

  • UniCredit Bank – 250 Kč (SEPA)

  • Česká spořitelna - 260 Kč (výběr u konkurence 40 Kč + SEPA 220 Kč)

  • Sberbank (účet Aktiv) – 287 Kč (výběr u konkurence 37 Kč + SEPA 250 Kč)

  • ČSOB - 290 Kč (výběr u konkurence 40 Kč + SEPA 250 Kč)

  • Komerční banka – 324 Kč (výběr u konkurence 39 Kč + odchozí platby 90 Kč + SEPA 195 Kč; v případě MůjÚčet Plus by poplatek dělal 234 Kč - 39 Kč za vedení účtu + 195 Kč SEPA)

  • Sberbank (účet Mini) – 377 Kč (tři výběry z bankomatu Sberbank 15 Kč + výběr u konkurence 37 Kč + odchozí platby 75 Kč + SEPA 250 Kč)

A jestli třeba často jezdíte do zahraničí, měli byste si do vlastního srovnání přidat ještě třeba kurzy, které banky nabízejí při platbě kartou v cizí měně. Některé účty lákají i na cestovní pojištění. 

 Přidejte si nás na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 8. 2019 12:44, Jarda

Equa je pro mne jednička.Jsem u nich několik let a zatím plná spokojenost.

Zobrazit celé vlákno

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 7. 2019 20:48, Helena

Mám účet u spořitelny 30 let. Za tu dobu se banka hodně proměnila. Mám účet, kreditku, pojistku a hypotéku. Na účet mi musí přijít 7 tis. měsíčně a 1x zaplatit kartou, jedno kterou a účet je zdarma i pro partneraq. Používám internetové bankovnictvi a Google Pay. A už rok mi platí odměnu 50,- Kč měsíčně.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services