Multibanking, nové účty a online investování

Monika Veselíková | rubrika: Co se děje | 1. 11. 2018
Jaké novinky nachystaly během října tuzemské banky a stavební spořitelny? Peníze.cz přinášejí první díl každoměsíčního tradičního přehledu.
Multibanking, nové účty a online investování

Patrně nejzásadnější novinka uplynulého měsíce je spojení Air Bank, MONETA Money Bank a českého a slovenského Home Creditu. Nově vzniklá banka, která se představí nejspíš v polovičce příštího roku, bude fungovat pod značkou Air Bank. Klientům přinese přístup k třetí nejrozsáhlejší pobočkové síti a tisícovce bankomatů.

Zbývající tuzemské banky se podobně jako v minulých měsících zaměřily hlavně na multibanking – správu několika účtů různých bank z jednoho rozhraní – a rozdávání bonusů za nové běžné účty:

  • Řeč je například o Komerční bance, která do svého internetového a mobilního bankovnictví napojila účty České spořitelny a Air Bank. Klienti, kteří mají vedle Komerčky účet u jedné z těchto bank, tak můžou z jednoho rozhraní kontrolovat zůstatek a transakční historii. Postupně přibude také funkce aktivního zadávání plateb.
  • Vedle vylepšení online bankovnictví připravila Komerční banka také změny v ceníku. Ten je o polovinu kratší, protože odpadly některé poplatky. Například poplatek za změnu PINu v bankomatu, zjištění zůstatku nebo výběr hotovosti. Nový sazebník najdete zde. Současně banka nabízí v rámci programu Garance kvality bezplatnou zkoušku několika služeb po dobu šesti měsíců.
  • Držitelé platebních karet MONETA Money Bank si ke kartě nově sjednají pojištění internetových rizik. Pojištění kryje rizika spojená s nákupy na internetu: například situace, kdy nedorazí zaplacené zboží nebo dorazí poškozené nebo když dojde ke zneužití vašich platebních údajů.
  • MONETA nezahálela, ani pokud jde o multibanking. Službu lze nově využívat i na mobilních zařízeních s operačním systémem iOS, podmínkou je další účet u jedné z těchto bank: Air Bank, Creditas, České spořitelny nebo Fio banky. Majitelé telefonů s operačním systémem Android mají přístup k multibankingu už od května. V jejich případě k Air Bank, České spořitelně, ČSOB a mBank nově přibyla také Creditas a Fio banka.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

  • UniCredit Bank nabízí každému, kdo si sjedná běžný účet U Konto a zároveň ho bude aktivně využívat (obrat minimálně 12 000 korun měsíčně), odměnu sto korun. Stovku mu banka na účet připíše každý měsíc po dobu jednoho roku. Klienti, kteří stihnou přechod od jiné banky do posledního prosince, získají navíc jednorázovou odměnu 500 korun.
  • Expobank představila nový bankovní účet NEO. Ten klientům nabízí možnost investovat do bitcoinu, začínajících firem prostřednictvím crowdfundingové platformy Fundlift nebo třeba zlatých a stříbrných mincí či medailí a investičních cihel a slitků z České mincovny.
  • Kdo si u mBank do konce roku otevře běžný účet mKonto, získá bonus až 1200 korun. Musí ale splnit podmínku aktivního využívání účtu: provést každý měsíc alespoň pět transakcí kartou a měsíčně si nechat na účet poslat přinejmenším 7500 korun. Konečná výše odměny se pak vypočte podle objemu těchto transakcí: za každou platbu kartou (maximálně ale za pět transakcí v jednom měsíci) banka připíše 20 korun a za splnění minimální výše příchozích plateb 100 korun měsíčně. Bonusy lze sbírat půl roku od založení účtu.
  • Banka Creditas před časem spustila multibankovní aplikaci Richee, ke které nyní přibyl stejnojmenný běžný účet. Jeho hlavní výhodou je (vedle nulových poplatků za vedení, odchozí a příchozí platby) úročení zůstatku do 50 tisíc korun sazbou 1,5 procenta.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Pokud jde o spoření a investice, byl říjen ve znamení bonusů a prémií stavebních spořitelen a vyšších úroků na termínovaných vkladech.

  • NEY spořitelní družstvo zvedlo úrokové sazby termínovaných vkladů pro všechna období. Vklad termínovaný na tři roky tak nabídne úrok 2,4 procenta, termínovaný vklad na pět let 2,6 procenta a vklady na deset let se úročí sazbou 2,8 procenta.
  • Úročení termínovaných korunových vkladů zvýšila také Sberbank. Roční vklad nabídne sazbu 0,7 procenta, dvouletý jedno procento a tříletý sazbu 1,2 procenta ročně. Polepší si i klienti s FÉR spořením plus, kteří mají zároveň sjednaný běžný účet FÉR konto Aktiv či Optimal. Jejich úložky do 300 tisíc korun bude banka úročit sazbou 1,03 procenta (původně 0,83 procenta).
  • Výhodnější spoření nabídne také Wüstenrot. Úročení termínovaných vkladů pro fyzické osoby vzrostlo o tři až šest desetin procenta. Například u vkladů termínovaných na tři roky dělá nový úrok 1,4 procenta (původně 0,8 procenta).
  • Raiffeisen stavební spořitelna prodloužila akci pro děti a mladé do 25 let. Každá nově uzavřená dětská smlouva nabídne zhodnocení s úrokem 1,5 procenta. Zvýhodněná sazba má platit minimálně po dobu vázací lhůty, tedy prvních šest let trvání smlouvy.
  • S prémií pro děti přišla i Buřinka. Při uzavření smlouvy pro dítě do patnácti let odpustí poplatek za uzavření smlouvy, nanejvýš ale 1500 korun. Pro využití akce je potřeba sjednat stavebko nejpozději do konce roku.
  • Poplatek za uzavření smlouvy (nejen pro děti) odpustí také Modrá pyramida. I tady ale platí strop – 2000 korun. Pro získání prémie je potřeba vložit na stavebko minimálně dva tisíce korun během prvních čtyř měsíců trvání smlouvy. Standardně se pak zůstatek úročí sazbou půl procenta. Dalších 0,5 procenta lze získat, jestliže bude součet vkladů klienta v každém ukončeném kalendářním roce minimálně půl procenta z cílové částky. Do vkladů se ovšem nepočítá státní podpora ani úroky.
  • Equa bank spustila službu online investování. Pro snazší nastavení investice mají klienti na výběr ze čtyř přednastavených investičních přístupů, které se liší mírou očekávaného výnosu a rizika. Investovat lze do korunových fondů od renomovaných a důvěryhodných správcovských společností. Zároveň banka nabízí automatické investice při každé platbě kartou. Kdo chce, může si nastavit, jak často a jaké částky (například 10, 20 nebo 50 korun) chce střádat při každém použití platební karty. Jakmile nastřádaná sto korun, peníze se investují. Až do konce roku se za nákup investičních fondů neplatí vstupní poplatky, zdarma je i zřízení, vedení a zrušení investičního účtu nebo správa a úschova cenných papírů.
  • Fio banka nabízí vlastní podílové fondy. Investovat lze už od tří set korun měsíčně, za nákup podílových fondů se neplatí žádné vstupní poplatky. Zdarma je také zřízení a vedení investičního účtu, stejně jako používání aplikace e-Broker, přes kterou lze investiční fondy nakupovat a prodávat. Aktuálně nabízené fondy si můžete prohlédnout na speciálním webu www.fiofondy.cz.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services