Platby v eurech za pár korun. Evropská komise chce zlevnit přeshraniční transakce

Klienti bank mimo eurozónu platí podle Evropské komise astronomické poplatky za přeshraniční platby. Navrhuje proto, aby si banky za platby v eurech účtovaly stejně, jako za domácí transakce. Přehlednější mají být i výběry z bankomatu a platby kartou v cizí měně.
Platby v eurech za pár korun. Evropská komise chce zlevnit přeshraniční transakce

„Všichni Evropané budou moci převádět peníze v eurech do jiné země Evropské unie za cenu, kterou platí za domácí transakce. Také přepočet při platbě kartou v zemi, kde platí jiná měna, bude pro spotřebitele naprosto transparentní,“ popsal záměr Evropské komise Valdis Dombrovskis, místopředseda komise pro finanční stabilitu, finanční služby a unii kapitálových trhů. Návrh budou nyní projednávat členské státy a Evropský parlament.

Euro nebo koruna? Nastejno

Pokud opatření projde, výrazně se sníží poplatky za platby v eurech: dojde ke smazání rozdílu mezi platbou v domácí měně a eurovou platbou. Návrh cílí na podniky a spotřebitele mimo eurozónu, kteří tak podle odhadů komise ušetří až miliardu eur. V zemích, které společnou měnu zavedly, platí obdobné nařízení už od roku 2001. Jinde jsou klienti odkázáni na takzvané SEPA platby. Výjimkou není ani Česko.

Propojeno!

Chystáte se do zahraničí a nevíte, jestli se spolehnout na platební kartu nebo vézt balík v hotovosti? Zaručená rada neexistuje. Vždycky je ale dobré vědět, na co si dát pozor, ať už se rozhodnete pro placení kartou, výměnu peněz, nebo kombinaci obojího.

Platit na dovolené hotově, nebo kartou?

SEPA (Single Payment Area) představuje jednotnou platební oblast pro platby v eurech, které se posílají v rámci Evropské unie. SEPA platby přitom mají být levnější než platby v jiných cizích měnách. V praxi si za ně tuzemské banky mnohdy účtují poplatky v řádu stokorun (nejvyšší poplatek dělá 250 korun). Navíc jsou vedle odchozích SEPA plateb zpoplatněné i platby příchozí. Jinak řečeno: za platbu v eurech platí odesílatel i příjemce. Ani poplatky za příchozí SEPA platby se přitom nedrží zrovna při zemi – tuzemské banky si za ně účtují až 150 korun.

Podobné sumy se platí i v dalších členských státech mimo eurozónu. Nejhůř jsou na tom v Bulharsku, kde se poplatek za přeshraniční platbu šplhá v přepočtu na 634 korun. Takové poplatky považuje Evropská komise za astronomické, a proto navrhuje, aby se odchozí i příchozí platby v eurech zpoplatňovaly stejně jako běžné platby v domácí měně.

Od zrušení vysokých poplatků si pak evropští politici mimo jiné slibují větší chuť spotřebitelů a podniků utrácet v zahraničí. „Obrovské poplatky jsou na jednotném trhu překážkou. Výrazně omezují přeshraniční aktivitu (nákupy zboží a služeb ze zemí s jinou měnou) domácností a podniků, zejména malých a středních. Přeshraniční platby jsou přitom z hlediska integrace ekonomiky EU zcela zásadní – hrají důležitou roli ve sbližování občanů a podniků Evropské unie. Omezení a neúměrné poplatky za přeshraniční platby brání dokončení jednotného trhu,“ stojí ve zprávě Evropské komise.

Kolik se solí?

V tabulce si můžete prohlédnout, na kolik přijdou převody (částek ve výší 10 až 1000) v eurech ze zemí mimo eurozónu do jiného členského státu Evropské unie.

Členský stát

Minimální poplatek

Maximální poplatek

Bulharsko

15 eur

24,03 eura

Chorvatsko

4,05 eura

10,8 eura

Česko

7,48 eura

9,59 eura

Dánsko

2,69 eura

6,72 eura

Maďarsko

4,62 eura

12,38 eura

Polsko

1,19 eura

1,90 eura

Rumunsko

9,86 eura

14,90 eura

Spojené království

4,55 eura

11,37 eura

Zdroj: studie společnosti Deloitte pro Evropskou komisi z roku 2017; poplatky zveřejněné 3–7 největšími bankami v každém z členských států

Přehlednější měnová konverze

Kromě levnějších eurotransferů chce Evropská komise prosadit také přehlednější měnovou konverzi. Jednoduše řečeno: spotřebitelé, kteří na zahraničních cestách vybírají z bankomatů nebo platí kartou u obchodníků, získají větší přehled o tom, podle jakého kurzu se jejich transakce přepočítá.

Najděte si bankomat

Abyste nemuseli tahat hotovost

Hledáte bankomat své banky? Vybíráte banku a chcete vědět, jestli má bankomat blízko místa, kde bydlíte, i blízko místa, kde pracujete? Na Peníze.cz si snadno najdete umístění kteréhokoli bankomatu jakékoli banky. Nebo prostě nejbližšího bankomatu, jak je libo:

Vyhledávání bankomatů

„Jelikož spotřebitelé nemají dostatek informací, aby se mohli rozhodnout, která forma přepočtu je pro ně nejlepší, jsou často nekalým způsobem navedeni na dražší variantu,“ upozorňuje Evropská komise. Chce proto zavést povinnost informovat spotřebitele o ceně měnové konverze ještě předtím, než platbu provedou. Díky tomu bude možné porovnat cenu různých způsobů přepočtu a vybrat si nejvýhodnější.

Aktuálně totiž bankomaty a platební terminály nabízejí službu Dynamic Currency Conversion. V praxi to znamená, že vám platební terminál nabídne, zda chcete útratu zaplatit v místní měně nebo v českých korunách. Platba v korunách se přitom často jeví minimálně jako přehlednější – na terminálu vidíte, kolik se strhne v českých korunách. Jenže kurz přepočtu v tomto případě neurčuje vaše banka, ale provozovatel terminálu. Ten zpravidla nabízí horší kurz než banky, a za celou transakci tak zaplatíte víc, než je nutné.

Transparentnějších podmínek dynamických konverzí chce Evropská komise docílit pomocí regulační technické normy. Konkrétní noty nyní připravuje Evropský orgán pro bankovnictví.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 4. 2018 20:28, Rada

Pro Alex: A proč se nerozhlédnete a nevyužijete služeb jiné banky, která neúčtuje 150 Kč? Místo psaní komentářů vy stačilo více se starat a ne se nechat oškubávat bankou. V rychlosti mne napadá FIO, kde je to úplně zdarma nebo Equa, kde tuším chtějí Kč. Navíc účet i karta pro výběr peněz zdarma... Je ale třeba se podívat na směnné kurzy (proto třeba bude nevhodná mBank). Myslím, že i Airbank, ale tam už jsou jisté háčky a podmínky pro vedení účtu zdarma. Jistě budou i další možnosti.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 4. 2018 18:33, Tarzan

Ještě zrušit inflaci a bude to super.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Nová Partners Banka má po prvním měsíci 22 tisíc klientů

8. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Nová Partners Banka má po prvním měsíci 22 tisíc klientů

Partners Banka získala za první měsíc ostrého provozu přes 22 tisíc klientů. Uložili si u ní více než 4,1 miliardy korun.

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Partners Financial Services