Velký přehled bankovních účtů zdarma

Ondřej Tůma | rubrika: Analýza | 13. 9. 2017 | 15 komentářů
Která banka nabízí nejlepší běžný účet bez zbytečných poplatků? A u koho je potřeba splnit předem stanovené podmínky, aby bylo vedení účtu skutečně zadarmo?
Velký přehled bankovních účtů zdarma

Vyslovit před patnácti lety před bankéřem sousloví běžný účet zdarma zavánělo rizikem, že budete žalováni za ublížení na zdraví. Takový bankéř by si z nevěřícného kroucení hlavou mohl taky bloknout páteř. A vidíte – dneska účet bez poplatků skoro patří do povinné bankovní výbavy, v nabídce ho má skoro každý. Časem povolila i většina držáků, kteří zpoplatnění služeb jako třeba vedení účtu, výběr z bankomatu nebo odchozí platba dlouho zarytě hájili.

Průkopníkem bezplatných bankovních účtů byla v Česku mBank. Ta se od roku 2007 snaží dokázat, že jde dobře vydělávat, i když nebude klientům za základní využívání bankovního konta nic účtovat. O tři roky později se po získání bankovní licence přidala kampelička Fio a hned následující rok se s „nízkonákladovými“ bankami roztrhl pytel. Equa bank, ZUNO a Air Bank kromě účtů zdarma nabídly i spořicí účty s nadstandardním úrokem.

Lidi na tuhle nabídku slyšeli. Zavedené banky jen překvapeně, jak nové konkurenci přibývají klienti. Úroky spořicích účtů sice po pár letech splaskly, běžné účty zdarma zůstaly. A zřejmě není cesty zpět. „Velké banky se bojí konkurence nízkonákladových bank a bezpoplatkové účty nemůžou jednoduše zrušit. Malé a nyní už i střední nízkonákladové banky by zvýšením poplatků u běžných transakcí ztratily tvář, a ohrozily by tak svoji klientskou základnu,“ vysvětluje šéfredaktor portálu Finparáda.cz Zdeněk Bubák. 

Stejně vydělávají

I když bankám klesají příjmy z poplatků, daří se jim velmi dobře vydělávat. Šest největších bank na našem trhu mělo v letošním prvním pololetí čistý zisk 32,7 miliardy korun. To je skoro o osm procent víc než za stejné období loni.

V aktuálním vydání časopisu Finmag si můžete přečíst rozsáhlou analýzu českého bankovního trhu. Je znepokojivé, že naše banky každoročně odvádějí svým zahraničním matkám miliardové dividendy? Má smysl zavádět bankovní daň? Co stojí za dobrou kondicí tuzemských bank? Jsou naše bankovní domy inovativní? Objednejte si FINMAG na papíře nebo do čtečky a všechno se dozvíte.

Nechcete s sebou tahat hotovost?

Najděte si bankomat

Hledáte bankomat své banky? Vybíráte banku a chcete vědět, jestli má bankomat blízko místa, kde bydlíte, i blízko místa, kde pracujete? Zavítejte na stránku www.peníze.cz/banky – na profilu každé banky najdete i mapu s rozmístěním jejích bankomatů a vyhledávání bankomatů podle adresy.

Co si hlídat

Zdarma ale většinou mívá nějaké limity, nikde nebudete mít zdarma úplně všecko v neomezeném množství. Pokud ale budete dobře číst a potom také dodržovat podmínky, pak vás opravdu účet bude stát nula korun. Zkrátka u většiny bank si vedení účtu zdarma včetně bezplatného využívání základních služeb (příchozí a odchozí platby, inkasa, trvalé platby) musíte zasloužit. Jednou z nejčastějších podmínek bývá „aktivní využívání účtu“. Neznamená to pokaždé totéž, někdy tím banka myslí, že vám na účet měsíčně musí přijít určitá suma peněz, jindy musíte provést určitý počet plateb kartou a podobně.

Dávejte pozor také na poplatky za výběr z cizích bankomatů nebo za použití bankomatu v zahraničí.

Zcela bez podmínek si běžný účet bez poplatků sjednáte jen v bankách Creditas a Equa. U Fio banky a mBank můžete snadno odmazat zpoplatněné výběry z cizích bankomatů využíváním platební karty u obchodníků nebo výběrem určité sumy peněz. U Air bank se poplatku za výběr z cizího bankomatu nezbavíte. U největších bank (Česká spořitelna, Komerční banka, ČSOB, Raiffeisenbank či Moneta Money Bank) zase musíte počítat s tím, že poplatek za vedení účtu vymažete pouze v případě, že vám na konto každý měsíc dorazí předem stanovená částka, což se dá ve většině případů vyřešit tím, že si na účet necháte posílat výplatu. Některé služby vám ale i tak můžou zůstat zpoplatněné.

Někdy budete muset trochu přemýšlet a plánovat, není to ale žádná matematická olympiáda a i obyčejný smrtelník může brzy přejít na autopilota – pravidla bývají jednoduchá a rychle přejdou do krve.

Přehled běžných bankovních účtů zdarma

Air Bank
Creditas
Česká spořitelna
ČSOB

Pokud si v Air bank sjednáte běžný účet s Malým tarifem, budete mít jeho vedení zdarma. Nebudete platit za odchozí ani příchozí platby, inkasa a trvalé příkazy. K účtu je bezkontaktní platební karta MasterCard. S tou můžete vybírat zadarmo z bankomatů Air bank, po republice jich je přes 240. Výběry z cizích bankomatů jsou zpoplatněny 25 korunami, a tento poplatek není možné nijak vymazat. Za poplatek ve výši 10 korun můžete vybírat na pobočkách Sazky. Za výběr z bankomatu v zahraničí zaplatíte 25 korun v Evropské unii a 100 korun mimo EU.

Něco navíc

Atraktivní na běžném účtu Air bank je to, že se na něm peníze do sta tisíc korun můžou zhodnocovat úrokem jedno procento. Stačí měsíčně alespoň pětkrát zaplatit kartou v obchodě.

Equa bank
Fio banka
Komerční banka

Běžný účet od Equa bank patří k nejjednodušším na našem trhu. Bez jakýchkoli háčků a podmínek jsou zdarma všechny základní služby. Bez poplatku jsou tedy všechny odchozí i příchozí platby, inkasa a trvalé příkazy. Bezkontaktní kartou MasterCard můžete vybírat zadarmo ze všech bankomatů v Česku. Výběry v zahraničí jsou za pěkných devět korun.

Něco navíc

K běžnému účtu v Equa bank si navíc můžete sjednat u telefonního operátora Nordic Telecom neomezený tarif (bezplatně všechny hovory a SMS plus 700 MB dat) za 479 korun měsíčně.

mBank
Moneta Money Bank
Poštovní spořitelna

Další nízkonákladový účet s jednoduchými podmínkami nabízí nízkonákladový veterán mBank. U mKonta neplatíte za vedení, odchozí a příchozí platby ani za inkasa a trvalé příkazy nebo kontokorent. K účtu je bezkontaktní platební karta Visa nebo MasterCard. Za tu se sice účtuje měsíční poplatek 29 korun, pokud ale člověk kartou v daném měsíci utratí alespoň 1500 korun, nebo má u banky sjednaný úvěrový produkt, bude mu poplatek odpuštěn. S kartou je možné zadarmo vybírat ze všech bankomatů v Česku a zahraničí, výběr ale musí přesahovat 1500 korun. Pokud není splněna tato podmínka, účtuje si banka poplatek 29 korun.

Raiffeisenbank
Sberbank
UniCredit Bank

eKonto Smart můžete mít v Raiffeisenbank zdarma v případě, že vám na něj měsíčně přijde alespoň patnáct tisíc korun a zároveň provedete minimálně tři odchozí transakce nebo platby kartou. Pokud tuto podmínku nesplníte, počítejte s poplatkem 99 korun. Zadarmo jsou všechny odchozí a příchozí platby, inkasa i trvalé příkazy. K účtu je bezkontaktní platební karta MasterCard, se kterou můžete bez poplatků vybírat ze všech bankomatů v Česku. Použití bankomatu v cizině vás vyjde na 100 korun + 0,5 procenta z vybírané částky. Za čtyřicet korun si můžete přikoupit balíček neomezených výběrů z bankomatů v zahraničí.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+75
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 9. 2017 10:40, Honza z Boudova

Mám účet u Equa Bank a je nejlepší a super, doporučuji - nejsem agent banky

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 9. 2017 3:47, ROMAN

Pán redaktor špatně studoval banky

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Partners Financial Services