Osobní bankrot 2018. Pravidla a kalkulačka oddlužení

Máme pro vás přehled pravidel osobního bankrotu pro rok 2018, rady, jak návrh na oddlužení podat, a kalkulačku, která spočítá, kolik vám měsíčně zbyde na živobytí.
Osobní bankrot 2018. Pravidla a kalkulačka oddlužení

Oddlužení trvá pět let – během té doby vám na život zůstává jen nutné minimum, pak se ale zbytek závazků smaže a začínáte s čistým štítem. Osobní bankrot navíc zastavuje exekuci; dluhy se přestávají exekučně vymáhat a nové dělat nesmíte.

Soud schválí vyhlášení osobního bankrotu (oddlužení) tomu, kdo prokáže, že zvládne během pěti let vyrovnat aspoň třetinu dluhů, má závazky nejmíň ke dvěma věřitelům a je v prodlení víc než třicet dní.

U osob samostatně výdělečně činných je to složitější – soud vyhlášení osobního bankrotu povolí, když souhlasí věřitelé, jejichž pohledávky vznikly v podnikatelské činnosti dlužníka. I bez souhlasu věřitelů může podnikatel na oddlužení dosáhnout, když jde o pohledávky, které se nepovedlo uspokojit v dřívějším insolvenčním řízení, ve kterém soud zrušil konkurz pro nedostatečný majetek dlužníka.

Jak podat návrh na oddlužení

Žádání o oddlužení má od loňska nová pravidla. Dřív směli dlužníci návrh na oddlužení soudu podávat sami, nebo ho sepsat prakticky s kýmkoli. Často narazili na podvodníky, kteří si za vyhotovení návrhu účtovali nepřiměřené částky a návrhy podávali i za lidi, kteří na osobní bankrot neměli šanci dosáhnout.

Dnes už může dlužník podat návrh na oddlužení sám jen v případě, že má právnické vzdělání magisterského stupně nebo složil zkoušku pro insolvenční správce. Ostatní se musejí obrátit na advokáta, notáře, insolvenčního správce nebo soudního exekutora, který návrh na oddlužení za úplatu zpracuje a podá krajskému soudu. Nesmí jít ale o exekutora, který proti vám vede exekuci.

Návrhy na oddlužení smějí za dlužníky zpracovávat také neziskové organizace s akreditací od Ministerstva spravedlnosti, na rozdíl od výše jmenovaných ale musejí službu poskytovat zdarma.

Seznam akreditovaných právnických osob najdete na webu ministerstva. Na základě přechodného ustanovení smějí do poloviny letošního roku poskytovat oddlužovací poradenství bezplatně také neziskovky, které akreditaci nemají, ale dluhovým poradenstvím se zabývaly už před účinností novely (tedy před prvním červencem 2017).

S sebou

Návrh na oddlužení musí obsahovat

  • označení dlužníka a osob oprávněných za něho jednat,
  • údaje o očekávaných příjmech dlužníka v následujících pěti letech,
  • údaje o příjmech dlužníka za poslední tři roky,
  • návrh způsobu oddlužení nebo sdělení, že dlužník takový návrh nevznáší,
  • seznam majetku a seznam závazků, popřípadě prohlášení o změnách, ke kterým v mezidobí došlo v porovnání se seznamy, které dlužník v insolvenčním řízení už dřív předložil,
  • listiny dokládající údaje o příjmech dlužníka za poslední tři roky,
  • písemný souhlas nezajištěného věřitele, který se s dlužníkem dohodl, že hodnota plnění, které při oddlužení obdrží, bude nižší než 30 procent jeho pohledávky.

Návrh na povolení oddlužení se podává ke krajskému soudu, podle místa bydliště. Je třeba v něm vysvětlit, jak k úpadku došlo, a vyjmenovat všechny závazky a dluhy.

Manželé můžou žádat o oddlužení společně. Osobní bankrot teoreticky může vyhlásit jen jeden, v praxi to ale dělá problémy. Jestli za dluhy odpovídáte oba a vznikly v době manželství, je lepší podat návrh dohromady, předejdete tak dalším soudům a exekucím proti druhému z vás.

V návrhu na oddlužení uvedete, jakou cestu oddlužení preferujete: splátkový kalendář, nebo zpeněžení majetku. Buď přijdete o většinu příjmů na příštích pět let, nebo o veškerý majetek. Každopádně musíte vyrovnat alespoň třetinu dluhů.

Soud návrh zamítne, když:

  • nabyde dojmu, že máte nepoctivý záměr,
  • plnění, které by při oddlužení dostali nezajištění věřitelé, bude nižší než třicet procent jejich pohledávek (ledaže s nižším plněním sami souhlasí),
  • průběžné výsledky řízení ukazují, že máte k plnění povinností v insolvenčním řízení lehkomyslný nebo nedbalý přístup.

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

Kolik za návrh zaplatíte

Odměna za zpracování návrhu na povolení osobního bankrotu pro advokáta, notáře, insolvenčního správce nebo soudního exekutora, nesmí být vyšší než 4000 korun bez DPH, případně 6000 korun bez DPH, pokud jde o společné oddlužení manželů.

Odměna se neplatí předem, ale až po zahájení insolvenčního řízení: odborník, který vám návrh zpracoval, svoji „pohledávku“ uplatní ve lhůtě třiceti dnů stejně jako ostatní věřitelé. Když soud návrh na oddlužení zamítne, zároveň dlužníkovi nařídí, aby uhradil odměnu za sepsání a podání návrhu.

Když je návrh podaný

Soud by měl během několika hodin ověřit, jestli je návrh podaný správně, a vydat vyhlášku o insolvenčním řízení, kterou uveřejní v insolvenčním rejstříku a na úřední desce soudu. V té chvíli se rozbíhá insolvenční řízení, takže se zastavuje exekuce, exekutoři i věřitelé musejí přestat pohledávky vymáhat mimo insolvenční řízení. Když nakonec soud návrh na oddlužení zamítne, vymáhání se znovu rozbíhá.

Po zahájení  insolvenčního řízení se můžou věřitelé přihlašovat s pohledávkami, mají na to třicet dnů od chvíle, kdy soud kývne na insolvenční návrh a rozhodne o úpadku dlužníka.

Nakonec proběhne schůze věřitelů, kde hlasují, jakou cestou má oddlužení probíhat. Když na schůzi žádný věřitel nepřijde nebo se nevyjádří, rozhoduje o způsobu oddlužení soud. Mnohem častější je splátkový kalendář.

Splácíte pět let

Celý průběh oddlužení a splácení hlídá insolvenční správce určený soudem. Insolvenčního správce dlužník musí platit. Soud vám může v úvodu oddlužení nařídit, abyste správci zaplatili zálohu – maximálně padesát tisíc, většinou ale záloha bývá podstatně nižší, soud zohledňuje možnosti dlužníka.

Kolik budete měsíčně splácet a kolik vám zbyde, ukáže naše kalkulačka. Dozvíte se v ní také, jestli máte na povolení oddlužení naději a kolik budete platit insolvenčnímu správci.

Kalkulačka – podmínky insolvence 2024

+

Další kalkulačky

Poradna při finanční tísni

Zápasíte s dluhy?  Nedělejte unáhlená rozhodnutí, raději se obraťte na odborníky z poradny při finanční tísni.

Bezplatná poradna při finanční tísni

Kromě mzdy a platu se sráží ze všech druhů důchodů, nemocenské, mateřské, rodičovské, příspěvku na bydlení, podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci, příjmů z DPP a DPČ, stipendií i darů. Měsíčně vám zbyde jen nezabavitelná částka, složená z nezabavitelného minima a malé části mzdy. Když během oddlužení získáte nějaký nečekaný příjem, třeba vyhrajete v loterii nebo něco zdědíte, musíte i tyto peníze použít na úhradu dluhů. Když některý příjem zatajíte, zamlčíte část dluhů nebo se budete dál zadlužovat a insolvenční správce na to přijde, soud oddlužení zastaví.

Během pětiletého oddlužení máte i další povinnosti, které jsou uvedené v § 412 odst. 1 insolvenčního zákona. Třeba musíte vydělávat, a když práci ztratíte, aktivně ji hledat. Insolvenčního správce, insolvenční soud a věřitelský výbor musíte informovat například o změně zaměstnání nebo stěhování.

Když uhradíte třetinu dluhů, splátky se nezastaví. Cílem je zaplatit během pěti let maximum možného, třetina je jen spodní hranice.

Vyhlížíme!

Nová pravidla na obzoru

Ministr spravedlnost Robert Pelikán připravil novelu insolvenčního zákona, která pravidla osobního bankrotu zmírňuje, dosáhnout by na něj nově mohli i lidé, kteří nejsou schopní splatit třetinu závazků – pokud by se sedm let snažili umořit co největší část dluhu. Novelu teď budou posuzovat poslanci, její další osud pro vás budeme sledovat.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 8. 2018 14:49, Zorro Mstitel

A ty nejseš nic jiného než odpornej hajzl, kterej si zaslouží vidět, jak mu pochcípá celá jeho podělaná rodina a pak chcípneš i ty, protože takové zrůdy nemají co dělat v civilizovaném světě a je třeba zabránit jejich rozmnožování!!!!!

Zobrazit celé vlákno

+113
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 7. 2018 17:09, Jirka

Insolvence není nic jiného,než zločinným státem organizovaná loupež na věřitelích,se kterými se zachází hůř než s vrahy.I několikanásobný vrah má právo se proti rozsudku odvolat,proti usnesení o povolení oddlužení není odvolání přípustné.

-78
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Partners Financial Services