Nová pravidla osobního bankrotu. Jak žádat?

Monika Veselíková | rubrika: Co se děje | 17. 7. 2017
Novela insolvenčního zákona přinesla nové noty pro podání návrhu na oddlužení. Ministerstvo spravedlnosti si od změny slibuje konec podvodných oddlužovacích společností. Poradíme s kým nově návrh na oddlužení sepsat a kolik za to dáte.
Nová pravidla osobního bankrotu. Jak žádat?

Novela insolvenčního zákona je účinná od prvního července. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána jde o opatření, které výrazně zlepší ochranu lidí, kteří o oddlužení žádají. Dosud mohli dlužníci návrh na povolení oddlužení sepisovat prakticky s kýmkoli. Mnohdy ale narazili na podvodníky, kteří si za vyhotovení návrhu účtovali horentní sumy, často až v řádech desítek tisíc korun. Navíc je podávali i za lidi, kteří na osobní bankrot neměli šanci dosáhnout.

Oddlužení totiž soud povolí jen při splnění určitých podmínek. Mezi ně patří ta, že dlužník musí nesplacené závazky alespoň u dvou věřitelů (banky, půjčkové společnosti, soukromé osoby…) a prodlení se splácením delší jak třicet dní. To jsou asi ty lehčí podmínky. Ta, na které se dá pohořet, je potřeba prokázat, že dlužník bude schopný umořit během pěti let minimálně třicet procent dluhů.

Právník, notář nebo akreditovaná osoba

Ještě do konce června mohl člověk usilující o oddlužení podat návrh k soudu sám, o pomoc se sepsáním návrhu na oddlužení si mohl nechat pomoci, od jaké firmy chtěl (pokud o to ovšem stál). Podle novely už návrh na oddlužení smí člověk podat sám jen tehdy, má-li právnické vzdělání magisterského stupně nebo složil zkoušku na insolvenčního správce. Jinak si musí nechat návrh na oddlužení nechat sepsat a podat. Zároveň ale novela pořádně říká, že s s oddlužováním vám nemůže pomáhat jen tak někdo. K „oddlužovacím službám“ vám tedy smějí být advokáti, notáři, insolvenční správci nebo soudní exekutoři. V případě soudních exekutorů ale platí omezení: nemůže jít o exekutora, který proti vám vede exekuci. Kdo návrh na oddlužení sepisuje, ten ho také má podat u krajského soudu příslušného podle místa bydliště.

Zároveň platí, že pouze výše uvedení smějí služby v oblasti oddlužení poskytovat za peníze – podrobnosti o konkrétních částkách najdete o pár řádků níž.

Vedle právníků, notářů a dalších ale zákon povoluje sepisovat a podávat návrhy na osobní bankrot také takzvaným akreditovaným osobám. V praxi má jít o právnické osoby, nejčastěji neziskové organizace, které za tímto účelem získají akreditaci Ministerstva spravedlnosti. Neziskovky ale musí své služby poskytovat zdarma. Aktuálně má ministerstvo na stole sedm žádostí o udělení akreditace. „Zatím jsme vydali první kladné rozhodnutí. Jakmile nabude právní moci, získá žadatel status akreditované osoby a bude zapsán do seznamu,“ říká Jakub Říman z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti. Seznam akreditovaných osob pak bude možné nalézt na stránkách ministerstva.

Pro neziskovky, které se oddlužovacím poradenstvím už zabývají, platí přechodné období: bez akreditace ho můžou poskytovat ještě celý rok. Podmínkou je, že si za své služby nebudou nic účtovat.

Ohlídejte si

Co musí obsahovat návrh na oddlužení

  • označení dlužníka a osob oprávněných za něho jednat,
  • údaje o očekávaných příjmech dlužníka v následujících pěti letech,
  • údaje o příjmech dlužníka za poslední tři roky,
  • návrh způsobu oddlužení nebo sdělení, že dlužník takový návrh nevznáší,
  • seznam majetku a seznam závazků, popřípadě prohlášení o změnách, ke kterým v mezidobí došlo v porovnání se seznamy, které v insolvenčním řízení už dřív předložil,
  • listiny dokládající údaje o příjmech dlužníka za poslední tři roky,
  • písemný souhlas nezajištěného věřitele, který se s dlužníkem dohodl, že hodnota plnění, které při oddlužení obdrží, bude nižší než 30 procent jeho pohledávky.

Číslo

bankrotů za rok

Podle údajů společnosti Czech Credit Bureau, která spravuje registry dlužníků, bylo letos v červnu vyhlášeno 901 osobní bankrotů. Jde o nejnižší číslo za posledních šest let. O něco vyšší byl ale počet podaných návrhů – konkrétně 2192, tedy nejvíc od prosince roku 2013. Za poslední rok, od července 2016 do června 2017, vyhlásilo osobní bankrot 14 723 lidí.

Odměna podle ministerstva

Nová pravidla platí i pro odměny, které si můžou právníci, notáři a další účtovat. Ministerstvo spravedlnosti nastavilo strop na 4000 korun bez DPH, případně 6000 korun bez DPH pokud jde o společné oddlužení manželů.

Další změna: ten, kdo za vás návrh sepíše a podá, nesmí chtít odměnu předem, ale až po zahájení insolvenčního řízení – ve lhůtě třiceti dní uplatní svoji pohledávku stejně jako ostatní věřitelé. Pokud soud oddlužení zamítne, uloží vám zároveň povinnost odměnu za sepsání a podání návrhu zaplatit.

Nezapomeňte, že náklady na zpracování a podání návrhu na oddlužení nejsou jediný výdaj, který je v souvislosti s insolvenčním řízením potřeba platit. Na průběh insolvence totiž celou dobu dohlíží insolvenční správce. Insolvenčního správce stanovuje soud a jeho služby jsou placené. Soud vám navíc může na začátku oddlužení nařídit úhradu zálohy na insolvenční řízení až ve výši padesát tisíc korun. Někdy sice soudy vzhledem k nepříznivé situace dlužníka zálohu snižují, i tak ale může jít částku kolem deseti tisíc korun.

Kolik bude dělat odměna insolvenčního správce a kolik ukousnou pravidelné splátky, si můžete propočíst na naší kalkulačce osobního bankrotu:

Kalkulačka – podmínky insolvence 2024

+

Další kalkulačky

Podaný návrh. Beze změn

Dál už by celé oddlužení mělo probíhat stejně jako dosud. V praxi tedy soud v řádu hodin zkontroluje správnost návrhu a vydá vyhlášku o insolvenčním řízení. Vyhlášku uveřejní v insolvenčním rejstříku a na úřední desce soudu. V tomto okamžiku se rozbíhá insolvenční řízení a exekuce, které proti vám běží, se stopnou. Věřitelé se pak musí ve lhůtě třiceti dní přihlásit do insolvenčního řízení a na schůzi věřitelů rozhodnout, jakým způsobem oddlužení proběhne: splátkovým kalendářem nebo zpeněžením majetku.

Co se splátkového kalendáře týče, počítejte s tím, že vedle platu nebo mzdy půjdou peníze na splácení dluhů také z mateřské a rodičovské, důchodů, příspěvku na bydlení nebo stipendií a darů. Když vám v průběhu oddlužení přistane na účtu nečekaná částka, třeba dědictví, musíte peníze použít na vyrovnání dluhů.

Co se chystá

Za snazší oddlužení

V Poslanecké sněmovně aktuálně leží další novela insolvenčního zákona. Návrh zákona citelně mění podmínky pro osobní bankrot, například úplně škrtá podmínku umoření alespoň třetiny dluhů během pěti let. Poslanci ovšem projednávání novely několikrát přerušili. Není tedy příliš pravděpodobné, že novinky projdou do konce volebního období. Pak by ovšem novela spadla pod stůl, noví poslanci musí dostat návrh zákona jako nový a rozjet proceduru komplet znovu:

Oddlužení pro každého: Už nebude nutné splatit třetinu dluhů, plánuje ministr

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Partners Financial Services