Stejný obal, horší obsah. Vláda zakázala dvojí kvalitu potravin

pk | rubrika: Aktuality | 20. 5. 2019

V Česku začne platit zákaz prodeje potravin, které sice mají stejný obal jako v jiných zemích EU, ale různé složení nebo vlastnosti (často horší než na Západě). Počítají s tím novely zákonů o potravinách a o ochraně spotřebitele, které dnes schválila vláda.

Dodržování zákazu má kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce, za porušení by hrozila pokuta až 50 milionů korun.

Podobný krok chystá i ministerstvo průmyslu a obchodu. Chce zakázat prodej všeho dalšího zboží ve stejném obalu, ale různé kvalitě. Zákaz by se pak týkal nejenom potravin.

Dvojí kvalitu se snažili omezit zástupci zemí střední a východní Evropy prostřednictvím Evropské komise. Měly tak skončit případy, kdy spotřebitelé nemůžou na první pohled poznat rozdíl. Odlišné složení by mělo být jasně označeno, aby bylo pro spotřebitele okamžitě viditelné (tedy ne malým písmem na zadní straně nebo matoucím, nicneříkajícím dodatkem k názvu jako „speciální edice“).

Evropský parlament ale nakonec schválil mírnější verzi, která dál počítá s výjimkami kvůli chuťovým preferencím spotřebitelů, dostupností surovin a podobně. O tom, kdy výrobce skutečně zohledňuje odlišné chutě v různých státech, a kdy jenom šetří na kvalitě, by se v každém jednotlivém případě vedl zřejmě dlouhý spor.

Česká vláda se proto rozhodla pro přísnější a rychlejší úpravu. Novelu teď projednají poslanci.

Odpovědnost za dvojí kvalitu by měl mít výrobce nebo distributor, říká předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. "Obchod nemá možnost zjistit, zda se daná potravina vyrábí ve více variantách, a nemůže zkontrolovat, zda jsou jednotlivé varianty na evropském trhu nabízeny ve shodných či zdánlivě shodných obalech, nebo ne," vysvětluje.

Obchodní řetězce také chtějí, aby ministerstvo zemědělství vydalo vyhlášku, která jednoznačně stanoví jednak to, jaké úpravy potraviny budou považovány za odlišnou verzi, a stejně tak stanoví minimální podmínky pro odlišnost obalů různých verzí potraviny tak, aby český zákazník nebyl klamán příliš podobnými obaly.

Součástí zákazu by podle Prouzy měla být i novela zákona o významné tržní síle. Výrobci totiž dosud můžou v praxi bránit obchodníkovi, aby si objednal (dovezl) lepší verzi potraviny z jiného členského státu. Takové bránění by se mělo stát zakázanou obchodní praktikou, říká šéf svazu obchodu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

10. 4. 2024 | Petr Kučera

Hromadné žaloby jsou tu. Takhle budou fungovat, rozhodli poslanci

Soudit se s nepoctivou firmou může být pro běžné spotřebitele jednodušší než dnes. Pomoct jim má takzvané hromadné řízení. Jeho podmínky v Česku ale nakonec budou takové, že lidem příliš... celý článek

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

29. 2. 2024 | Olga Skalková | 2 komentáře

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

Evropská unie chystá balíček zvaný PSD3/PSR. Má zlepšit ochranu a bezpečnost spotřebitelů. O novinkách, jejichž definitivní podoba teprve vzniká, mluví v rozhovoru europoslanec Ondřej... celý článek

Partners Financial Services