Lék na nezaměstnanost?

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 20. 8. 2013 | 14 komentářů
V politické pěně posledních týdnů a kvůli prvním náznakům ekonomického oživení zaniklo základní ekonomické téma České republiky – nezaměstnanost. Přitom právě řešení tohoto problému rozhodne o dlouhodobém úspěchu. Nebo pádu do propasti.
Lék na nezaměstnanost?

Minulý týden na řadě míst bouchalo šampaňské nebo aspoň bohemka. Statistický úřad totiž odhaduje, že po šesti kvartálech propadu česká ekonomika minulé čtvrtletí poprvé rostla. Všichni se na podobnou dobrou zprávu těšili a všeobecné nadšení tak přehlušilo jak to, že nás nahoru vytáhl export, nikoliv domácí růst, ale především to, že jeden kvartál jaro nedělá.

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

  • Milujete statistiky? Čtyřicet map, které vysvětlují svět (v Česku se víc kouří a projevuje méně emocí než ve zbytku Evropy)...
  • Můžete své dítě pojmenovat Mesiáš? V Tennessee nikoliv.
  • České banky letos poslaly svým matkám na dividendách 29 miliard korun, celkový zisk dosáhl 47 miliard korun.

Ekonomické téma č.1: (ne)zaměstnanost

Strukturálně má totiž česká ekonomika stále řadu problémů a současný politický neklid ani omylem nedává prostor pro jejich řešení. Situaci tak zachraňuje Česká národní banka snahou zlepšit kurz koruny a pomoci našim exportérům, protože vládní výdaje letos a zřejmě ani příští rok nijak zásadně neporostou – a o stimulaci domácí poptávky prostřednictvím fungujícího a důvěryhodného státu si můžeme nechat pouze zdát.

Pokud ovšem budeme chtít vybudovat stabilnější ekonomiku, musí se nejdůležitějším tématem příští vlády stát otázka dlouhodobé zaměstnanosti. Krátkodobě pomůže, pokud se podaří opravit rozvrácený systém úřadů práce, které si bývalé vedení ministerstva práce a sociálních věcí spletlo se zaopatřovnou pro vybrané, a pokud vznikne smysluplná aktivní politika zaměstnanosti, která dokáže firmám pomoci zaměstnat pracovníky, kteří si místo dokážou udržet i po ukončení dotací.

Klíč k zaměstnanosti drží školství

Hlavní tíha dlouhodobě fungujícího trhu práce ale leží někde úplně jinde, u lidí, kteří jsou bohužel zcela nepřipraveni ji řešit – na ministerstvu školství. Systém financování středního i vysokého školství totiž nijak nebere ohled na to, jestli jsou absolventi různých škol schopni najít práci, nebo se jen z kategorie těch, kterým stát platí vzdělání, přesunou do kategorie těch, kterým stát platí rekvalifikace, další jazykové kurzy nebo sociální dávky. Bohužel jsme dopustili (a vinu tady rovným dílem nese i Svaz průmyslu a dopravy a další sdružení zaměstnavatelů), že technické obory nejsou sexy, že vytváření hodnot rukama se považuje za něco méněcenného a že neexistuje ekonomický stimul, proč se překonat a věnovat se oborům, které jsou náročnější.

Anketa

Pracujete rukama, nebo hlavou?

Máme se kde učit

Přitom se stačí podívat za hranice do Německa a Rakouska, kde stát, zaměstnavatelé, odbory i školy dokázaly najít společnou řeč a vytvořit systém technického vzdělávání, který dokáže dát mladým lidem nejen potřebné znalosti, ale i šanci rychle si sáhnout na pracovní místo. Mimochodem, Německo nedávno podepsalo dohody s Itálií, Řeckem, Portugalskem, Španělskem, Litvou a Slovenskem o pomoci při vybudování systému technického vzdělávání. Systém je to přitom jednoduchý – mladí lidé pracují 3–4 dny v týdnu a 1–2 dny se dále vzdělávají a po třech letech školy spojené s praxí mají šanci zůstat natrvalo. Motivace učit se a snažit se je tedy naprosto jasná. Technická implementace podobného systému také není nijak složitá – jenže to by se museli všichni zúčastnění dokázat domluvit a přemýšlet dlouhodobě. Což je bohužel u nás stále velký problém, a tak se raději budeme věnovat jednomu růstovému kvartálu než si dělat starosti s tím, co bude za pět či deset let. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 8. 2013 14:45, Nox

S technickymi obory souhlasim. Ale tezko rici, kolik pracovnich mist vytvori reforme zakoniku prace. Taky jich nemusi vzniknout dost. Navic by mohlo znamenat propousteni prebytecnych administrativnich pracovniku jak ve firmach, tak na uradech. Ted mame tusim cca 550 000 oficialne nezamestnanych. Ikdyz budu pocitat, ze pulka z nich delat nechce a nezapocitam ty, kteri praci hledaji ale nejsou v evidenci, vytvori se pro ne tech 275 000 pracovnich mist?

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 8. 2013 18:27, FMach

To je názor jako za prví republiky a ještě dříve kdy lidé ničili stroje, taky jim ubírali práci.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Co studovat a který obor bude mít zlaté dno?

14. 12. 2012 | Ondřej Tůma | 24 komentářů

Očima expertů: Co studovat a který obor bude mít zlaté dno?

Na pomoc při hledání nejperspektivnějších oborů jsme si přizvali prestižní ekonomy, sociology, zástupce státní správy, personálních agentur, ale také osobností z byznysu.

Tři chytré tipy, které můžou vaši kariéru převrátit naruby

7. 9. 2012 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Tři chytré tipy, které můžou vaši kariéru převrátit naruby

Napadlo vás někdy udělat si vedle seznamu úkolů i seznam zákazů? Nebo někoho šikovnějšího poprosit, aby vám vysvětlil, jak si můžete ušetřit čas u počítače? Nenapadlo? Tak všeho nechte... celý článek

Devadesát milionů oktávek. Reforma školství by z Česka udělala pohádkově bohatou zemi

29. 6. 2012 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

Devadesát milionů oktávek. Reforma školství by z Česka udělala pohádkově bohatou zemi

Z propočtů Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu padá brada. Kdyby ze škol lezli méně natvrdlí deváťáci, lidé by vydělávali víc, do důchodu chodili dřív a stát by hospodařil... celý článek

Humanitní obory líhní nezaměstnaných nejsou! Spíš obecnou přípravkou „na cokoli“

22. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Humanitní obory líhní nezaměstnaných nejsou! Spíš obecnou přípravkou „na cokoli“

Sezóna přijímacích zkoušek je v plném proudu. Čeští maturanti tradičně pořádají hony na humanitní obory. Mnozí rodiče se děsí, že jejich děti budou jako „humanitní vzdělanci“ živořit.... celý článek

Páťáci a deváťáci, doplňte: budu ______ jak kostelní myš

30. 12. 2011 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

Páťáci a deváťáci, doplňte: budu ______ jak kostelní myš

Plošné testování naučí žáky dvěma nesmyslům: že je lepší být ve všem průměrný než v něčem výjimečný a že se neúspěch neodpouští. Oboje se může podepsat na jejich životech a kariérách. celý článek

Partners Financial Services