Ministryně Müllerová v boji s nezaměstnaností. Sedm statečných plánů. Za sedm miliard

Česko svírá rekordní nezaměstnanost. Počet lidí bez práce v únoru atakoval šestisettisícovou hranici. A ministerstvo práce a sociálních věcí mění kurz: místo škrtů investice. Máme dost peněz, abychom pro vás pracovní místa vytvořili, oznámila ministryně Müllerová. Má sedm statečných plánů. Za sedm miliard.
Ministryně Müllerová v boji s nezaměstnaností. Sedm statečných plánů. Za sedm miliard

Po sérii reformních opatření z dílny exministra Drábka a jeho prvního náměstka Šišky, kterého si loni přímo z kanceláře odvedla policie, jsou úřady práce v ochromení.

Chybí jim peníze na provoz i stovky zaměstnanců a potýkají se s nefunkčními počítačovými systémy. V čase rekordní nezaměstnanosti žádná výhra. Teď to však vypadá na zásadní změnu kurzu – místo neúprosných škrtů se začne investovat do podpory nových pracovních míst. Kde se vzaly, tu se vzaly, k dispozici je prý sedm miliard. Použity budou na sedmero plánů, které mají pomoci snížit nezaměstnanost.

Který plán je podle vás trefou do černého? A kde ministryně práce a sociálních věcí přestřelila? Hlasujte.

-116
+
-

Cílová skupina: mladí nezaměstnaní

Kdo zaměstná mladého člověka do třiceti let vedeného v evidenci úřadu práce, bude moct od státu po dobu jednoho roku pobírat až dvacet čtyři tisíc měsíčně a také jednorázově čerpat příspěvek na vybavení potřebné ke zřízení pracovního místa. Současně ministerstvo rozjede regionální projekty v krajích – vyčleněna je na ně miliarda. Hlavní cíl: poskytovat individuální poradenství mladým nezaměstnaným při hledání práce.

+76
+
-

Cílová skupina: matky a dlouhodobě nezaměstnaní

Ministerstvo chce finančně podpořit zaměstnavatele, kteří zaměstnají na zkrácený úvazek matku s dětmi, člověka, který pečuje o osobu blízkou nebo který je dlouhodobě bez práce. Jak přesně bude finanční podpora vypadat, ale zatím jasné není.

-42
+
-

„Český kurzarbeit“ (Projekt Vzdělávejte se pro stabilitu!)

Od dubna ministerstvo zjednodušuje podmínky pro firmy, které žádají o peníze z projektu určeného na zachování pracovních míst. Dosud musí prokazovat, že jim klesly meziročně tržby o dvacet procent. Nově se bude pokles posuzovat za provozovnu či organizační jednotku. Zruší se podmínka, podle které musel zaměstnavatel dokázat, že minimálně jeden měsíc byla na jeho straně takzvaná překážka v práci vůči zaměstnanci, kterého chce zařadit do odborného rozvoje v rámci projektu.

Vzdělávejte se pro stabilitu!

Cílem projektu Vzdělávejte se pro stabilitu! je podpořit udržení pracovních míst u zaměstnavatelů, kteří se nacházejí v přechodně obtížné hospodářské situaci a dočasně nejsou schopni svým zaměstnancům přidělovat práci ve sjednaném rozsahu. Projekt zaměstnavatelům umožňuje, aby pro své zaměstnance v době, kdy jim nejsou schopni přidělit práci, realizovali odborný rozvoj, na který můžou čerpat příspěvek – a to včetně příspěvku na mzdové náklady vzdělávaných zaměstnanců vzniklých za dobu jejich účasti na odborném rozvoji.

Zdroj: MPSV, kráceno, ale z byrokratštiny nepřekládáno

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o zákazech podomního prodeje, které zavádí leckterá česká obec.

Ptali jsme se, co si o tom myslíte. Zalíbilo se nám v selsky rozumném názoru pana Bubly J., i když s ním nesouhlasíme tak docela. Rádi bychom mu poslali knížku.

+61
+
-

Efektivnější systém rekvalifikací

Pracovníci úřadů práce mají podle plánu ministerstva začít víc diskutovat se zaměstnavateli v regionech a lépe jejich požadavkům přizpůsobovat nabídku rekvalifikačních kurzů pro nezaměstnané.

-59
+
-

Zaměstnej sám sebe, podnikej!

Nemůžeš najít práci? Zaměstnej se sám! Ministryně Müllerová chce podnítit mladé nezaměstnané k podnikání. Úřady práce začnou nabízet vzdělávací aktivity pro budoucí podnikatele (OSVČ) a taky „něco do začátku“. Když nezaměstnaný člověk předloží smysluplný podnikatelský plán, bude moct na rozjezd dostat 40 až 80 tisíc. Bude se však muset zavázat, že bude podnikat minimálně po dobu, kterou si s úřadem práce dohodne (obvykle jeden až dva roky).

-43
+
-

Podpora obcím a neziskovým organizacím

Obce a neziskové organizace, které zaměstnají člověka z evidence úřadu práce na novém pracovním místě, budou mít nárok na dotaci až ve výši patnácti tisíc měsíčně „na hlavu“ – čili za každého takového zaměstnance. Dotovaná společensky účelná pracovní místa a veřejně prospěšné práce mají pomáhat také v organizacích, které poskytují sociální služby.

+45
+
-

Lepší komunikace, lepší metody

Zlepšit by se měla také komunikace úřadů práce s nezaměstnanými – tak aby lidem, kteří hledají práci, nabízely kvalitnější a účinnější poradenství. K tomu účelu byla vytvořena nová metodika a standardy práce s klienty.

Co si o tom myslíte vy? Jak se vám plán ministryně Müllerové zamlouvá? Jste spíš pro škrty, nebo pro investice? Co si peníze zaslouží, co už dávno mělo být? Nehrozí, že se začnou státní příspěvky (například ty pro „začínající podnikatele“) zneužívat? Své postřehy pište do diskuse. A nezapomeňte nám nechat kontakt. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou z nakladatelství Grada.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Libuše Neščáková. Zákoník práce 2013 v praxi – komplexní průvodce

V jedinečné publikaci vám autorka poradí, jak řešit nejčastější problémy, které v praxi přináší nový zákoník práce. Obsahuje praktické vzorové dokumenty.

Svatopluk Galočík, Oto Paikert DPH 2013 – výklad s příklady

Publikace poslouží všem, kdo se s daní z přidané hodnoty setkávají. Pro snadnější pochopení výklad doplňuje bezmála 300 příkladů z praxe.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

28. 3. 2013 20:59 | jezevec

myslím že paní ministryni křivdíte.
vždyt pojdte se na to podívat realisticky:
1) podpora nezaměstnatelných mlamojů a matek na mateřské - no prostě podnikatelé si za státní dotace zaměstnanjí svoje manželky a líné děti. nebudou dělat nic ale budou na to kasírovat dotace.
2) kurzarbeit vyžerou polostátní podniky s desetisíci zaměstnanců, pak dojde jackpot
3) zaměstnej sám sebe - ideální pro lichváře hnědočechů, založí jim živnost, skásnou dotaci, a pošlou ho zpět ke dnu.
4) popora obcím a neziskovkám - jedno dotované místo vznikne, jiné nedotované tím zanikne. často v jedné a téže organizaci, protože pracovní místo se jen přejmenuje ale stejný člověk bude dělat stejnou práci. vytvoří se ale dojem a dá se na něj skásnout dotace.
5) co nám tam zbývá? ach ano, konzultace, poradenství, metodiky a komunikace, a metodiky komunikace. chujstvo za které se dá utratit libovolné množství nespočitatelných peněz. každý má nějaké kamarády, strýčky, a dostatečně vzdálené příbuzné.

sečteno a podtrženo, je to peřsně to, co odporníci doporučují, nein? nechte peníze těm, kteří je už vydělali. no tak se to protočí přes státní rozpočet ale výsledek bude stejný: bohatí více zbohatnou a nezaměstnaných přibyde.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 3. 2013 19:19 | Podlesni

Mladí by se především měli naučit více ve škole, či učilištích. Naprosto nedostatečná praxe po škole, za našich mladejch byla praxe přímo v provozu naprosto samozřejmá věc, a základy podnikání taky ve škole. Ovšem ruku v ruce s těmito změnami to chce zjednodušit legislativu a neměnit vždy po každých volbách pravidla, aby člověk nemusel neustále číhat, co za zákon či kýho čerta se zas změnilo. Chce to zkrátka komplexní změny. Nápadů by bylo spousta, včetně řešení té mnohdy uměle vyvolávané romské otázky, ale vždy se narazí na nějakou vyhlášku, nedostatek peněz, či požadavek na kvalifikaci. Nač potřebuje de facto pomocná síla ve stacionáři kdoví jaké vzdělání??? A taky spíš mnohé problémy řešit regionálně, lidi v místě sami nejlépe vědí co a jak a nemusí být všichni kdovíjací politici....
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 3. 2013 15:38 | gadzin

Jake prekvapeni, jako vzdy par dobrych myslenek se tam najde, jen ta realizace je opet klasicky zpackana a to uz v navrhu :-/. Nektere napady jsou uplne mimo misu. Urady prace nemaji zkvalitnovat komunikaci, urady prace se maji zrusit neb k nicemu uzitecnemu neslouzi. Dat mladymu penize at zacne podnikat - nebude lepsi poskytnout kvalitni podminky ke startu v podnikani a to vsem? A bude to zadarmo! Podpora matek a dlouhodobe nezamestnanych, tam se da namitat snad jedine - jak bude ta podpora vypadat? Tim ten bod ulne ztraci jakykoliv smysl a odpovedet na nej kladne proste nelze, i kdyz myslenka je to dobra. Rekvalifikace je takova hladova zed s diskutabilnim prinosem. Zamestnani mladych - opet problem nastavenych podminek na pracovnim trhu. Problem se da resit zadarmo, ale mi mame na ministerstvu holt miliardy navic a nevime co s nima. Podle toho vypadaji i navrhy, oni vazne nevedi a sypou z rukavu uplny hlouposti, jen aby neco vysipali a vypadalo to navenek, ze tam pro ty lidi neco delaji.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 3. 2013 15:15 | Slávka

Myslím si,že efektivnější systém rekvalifikací ve spolupráci s oblastními formami je jeden ze správných kroků.Stejně tak profesionální komunikace a vylepšená metodika ÚP s nezaměstnanými.K tomu ovšem není třeba navyšovat státní výdaje,ale pouze proškolit zaměstnance,aby tyto své povinnosti uměli používat.Není žádné nóvum,jen návrat k dříve fungujícímu systému,Drábkem zdárně zlikvidovanému.
Jinak plánované miliardy poskytované zaměstnavatelům povedou jen ke krátkodobé umělé zaměstannosti (tolik kritizované v minulém režimu!!)a podle dané možnosti permanentně obnovované propuštěním zaměstnance po uplynutí doby příspěvku a opakované nabrání jiného( nebo po časové pauze toho samého-toť zkušenost.
Myslím si,že případnou finanční podporu by mohly dostat obce,aby si mohly dovolit zaměstnat člověka podle místních potřeb,což zdaleka nemusí být jen úklidové práce,ale další chybějící služby nebo údržba.
Nepovažuji za správné,podporovat soukromé firmy ani neuváženou likvidaci všeho státního vlstnictví.V okolních státech na úrovni obcí ni krajů se to vůbec nevylučuje.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 3. 2013 14:58 | Nox

1. Snizit alespon trochu viditelne naklady na praci by stalo radove vice nez 7 mld
2. Nebylo by na vyhodne ksefty kamaradickum
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 3. 2013 14:53

Vzpomínám si na pasáž ze seriálu synové a dcery jakuba skláře, kdy otec rodu (L.Munzar) povídá synovi (P.Kostka): ty vaše akční výbory lidem práci nenajdou. a syn odpovídá laxně a trefně: když mi to tatínku vidíme jinak....jak starý seriál a jak nadčasové téma. My máme vlastně vysoké daně proto, abychom je mohli zase zpátky všem vrátit (a přitom toku tam a zpět si uzmout něco na provoz úřadů a politiků). Nechápu proč místo takovýchto plánů za 7 miliard prostě raději nesníží náklady na práci tak, aby se nikdo zaměstnat člověka nebál proto, že prostě finančně vyteče dřív, než pozná, že zaměstnanec je na PÍP. Co je mi platná dotace na mladýho, když ten mladý nic neumí?? apod. i k jiným bodům se lze vyjádřit s despektem....TO NENÍ POSTUP PRAVICE! Tak ať jde pravice k šípku.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 3. 2013 9:08 | roman

znovu sem se ujistil že nasi ministri sou duševně nemocni lide
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 7 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Práce pro všechny mladé? EU bojuje s nezaměstnaností

15. 3. 2013 | Ondřej Tůma | 21 komentářů

Očima expertů: Práce pro všechny mladé? EU bojuje s nezaměstnaností

Evropská unie navrhuje, že by členské státy měly zajistit práci nebo dodatečné vzdělávání pro nezaměstnané pod 25 let, ber kde ber. Co si o tom myslí Lukáš Kovanda, Tomio Okamura, Petr... celý článek

Slovensko chce bojovat s nezaměstnaností kratší pracovní dobou. Slepá ulička

13. 3. 2013 | Luboš Palata | 1 komentář

Slovensko chce bojovat s nezaměstnaností kratší pracovní dobou. Slepá ulička

Slovenská ekonomika je na tom v posledních dvou letech lépe než česká, i loni se za řekou Moravou dařilo držet slušný hospodářský růst. Zásadním problémem tu ale zůstává nezaměstnanost:... celý článek

Tomáš Prouza: Nezaměstnanost – strach, nebo neschopnost vlády?

19. 2. 2013 | Tomáš Prouza | 7 komentářů

Tomáš Prouza: Nezaměstnanost – strach, nebo neschopnost vlády?

Bez ohledu na snahu vlády vylepšovat informace o nezaměstnanosti malováním statistik na růžovo každý soudný ekonom vidí, že jsme si v posledních pěti letech zadělali na hodně velký... celý článek

„Byl jste někdy na úřadu práce?“ O službě, která pomáhá vyhazovaným i vyhazujícím

16. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 23 komentářů

„Byl jste někdy na úřadu práce?“ O službě, která pomáhá vyhazovaným i vyhazujícím

Pro outplacement zatím nemáme a možná nikdy ani mít nebudeme vlastní slovo. Služba, která pomáhá firmám překonat s citem a se ctí vyhazovy zaměstnanců a propuštěným zase hledat novou... celý článek

Očima expertů: Jak bojovat s rostoucí nezaměstnaností?

15. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 24 komentářů

Očima expertů: Jak bojovat s rostoucí nezaměstnaností?

Nezaměstnanost je rekordně vysoko a vláda s tím není schopná nic udělat. Co jí radí ekonomové Petr Mach a Tomáš Prouza, sociolog Jan Keller, senátor Tomio Okamura a další zajímavé osobnosti?... celý článek

Partners Financial Services