Očima expertů: Práce pro všechny mladé? EU bojuje s nezaměstnaností

Evropská unie navrhuje, že by členské státy měly zajistit práci nebo dodatečné vzdělávání pro nezaměstnané pod 25 let, ber kde ber. Co si o tom myslí Lukáš Kovanda, Tomio Okamura, Petr Mach, Vít Samek a další oslovené osobnosti?
Očima expertů: Práce pro všechny mladé? EU bojuje s nezaměstnaností

Nezaměstnanost v Evropské unii neúprosně roste. Podle Evropského statistického úřadu (Eurostat) se v lednu 2013 vyšplhala až na 10,8 procenta. Kromě osob v předdůchodovém věku bojují s uplatněním na pracovním trhu především mladí lidé, kteří hledají práci stále obtížněji. Ve věkové skupině lidí do 25 let je dokonce jedna čtvrtina nezaměstnaných. Největší problémy hlásí Španělsko a Řecko, kde je bez práce polovina (!) mladých, situace se však zhoršuje i v ostatních zemích Unie.

Nezaměstnanost mladých lidí se tak stává jedním z hlavních témat bruselských úředníků. „Vysoká míra nezaměstnanosti mládeže má dramatické důsledky pro naše hospodářství, naši společnost a především pro samotné mladé lidi. Proto nyní musíme do mladých lidí v Evropě investovat. Přicházíme s balíčkem opatření, který by členským státům pomohl zajistit úspěšný přechod mladých lidí na trh práce. Pokud v této věci nic nepodnikneme, bude to mít katastrofální následky,“ uvedl v prosinci loňského roku evropský komisař pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování László Andor. Podle jeho návrhu by všichni mladí lidé ve věku 25 let, kteří dokončí školu nebo přijdou o práci, měli do čtyř měsíců získat nabídku nového zaměstnání, stáže či dodatečného vzdělání. Většina českých ekonomů nad tímto návrhem nevěřícně kroutila hlavou s tím, že půjde jen o umělé deformování trhu, které způsobí víc škody než užitku. To ale ještě netušili, že je realizace celého projektu blíž, než by se mohlo zdát. Na konci února mu totiž dala „zelenou“ Rada Evropské unie pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele.

Jak se na to dívají osobnosti, které oslovil server Peníze.cz? Měl by stát zajistit, aby mladí lidé do 25 let automaticky dostali nabídku zaměstnání, dalšího vzdělávání nebo stáže do čtyř měsíců poté, co odešli ze systému formálního vzdělávání nebo se stali nezaměstnanými?

Petr Mach

politik a ekonom

Petr Mach
+162
+
-

To mohl vymyslet jen hlupák. Nejsou žádná pracovní místa, která by byla k dispozici a někdo by je schválně mladým zatajoval. Nápad Evropské unie připomíná systém „umístěnek“, který existoval v socialismu před rokem 1989. Takovéto socialistické „právo lidí na práci“ nelze zajistit jinak, než povinností pro firmy vytvářet umělá pracovní místa za cenu zvýšení dotací, daní a cen zboží – a za cenu zvýšení hospodářské neefektivnosti. Takové opatření bude na úkor ekonomické svobody a na úkor ekonomického růstu. Potřebujeme něco jiného. Legalizovat práci formou švarcsystému (na živnosťák), protože co nejvíc brání najímání mladých absolventů, je svazující zákoník práce, který zaměstnávání lidí firmám zdražuje a komplikuje.

Lukáš Kovanda

žurnalista a ekonom

Kovanda, Lukáš
+91
+
-

Když slyším samotný výraz „stát by měl zajistit“, zpravidla si asociuji expanzi počtu úředníků, jelikož dodatečnou agendu bude muset někdo zpracovávat, a na mysli mi rovněž vytane expanze korupčního potenciálu dané ekonomiky, neboť „úředník je taky jen člověk“. Obávám se, že v tomto případě tomu tak nějak bude – nabídky zaměstnání budou jistě rozličné kvality, a podle čeho se úředník rozhodne, zda tu relativně lukrativnější předloží či přiklepne Petře, nebo Pavlovi? Vždy jen podle objektivních kvalit uchazeče? Unie se zkrátka snaží řešit stávající problém řady svých ekonomik – závratnou míru nezaměstnanosti mladých – strukturálně přesně tím samým, co jej způsobilo. Nepřístojnou regulací specifické části pracovního trhu, která se nejdříve obrátí proti těm, kteří regulací zvýhodněni nebudou, a nakonec proti celé ekonomice, ergo proti úplně všem.

Vít Samek

vedoucí právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů

Vít Samek
-283
+
-

Právě jednám v rámci delegace evropských odborů s představiteli evropských zaměstnavatelů o Garanci pro mladé, jak se toto opatření nazývá, v rámci připravované dohody o projektu na podporu zaměstnávání mladých lidí. Obecně je to zapotřebí, nemají-li se mladí lidé dostat na okraj společnosti dřív, než dostali šanci se naučit pracovat.

Aleš Tůma

analytik Partners

Aleš Tůma
+69
+
-

Já si myslím, že je to nestoudná diskriminace starších ročníků. Proč zrovna mladí by měli být ti vyvolení? Stát by měl garantovat práci všem! O něčem tak základním, jako je práce, přece nemůžeme nechat rozhodovat ten prohnilý trh. A taky o bydlení. A cenách potravin. A vlastně o cenách všeho ostatního. Stát by měl vlastnit všechny výrobní prostředky. Až tomu tak bude, pak teprve v Evropě zavládne ta pravá svoboda, rovnost a prosperita!

Tomio Okamura

senátor

Tomio Okamura
+86
+
-

Tomu návrhu nerozumím. Jak zajistíme zaměstnání? Vytvoříme pracovní tábory? Pro všechny mladé manažery? Ona ta práce je, ale to by se mnoha lidem muselo chtít pracovat. Mám jiný návrh: ať ten, kdo chce pracovat, pracuje – bez byrokratických překážek, bez toho, abychom ho od počátku dusili vysokými odvody a byrokracií. Cíl není, aby lidé platili daně, to si myslí jen idiot. Cíl je, aby lidé byli spokojení a měli z čeho žít. Tak jim k tomu pomozme. Nic víc, nic míň.

Petr Hampl

podnikatel a sociolog

Petr Hampl
+76
+
-

Anketa

Kdo vám je se svým názorem nejblíž?

Návrh potvrzuje, že když posadíte do jedné budovy tisíc úředníků, z nichž každý je absolventem prestižní školy a má IQ alespoň 140, jsou výsledky jejich práce horší, než jakých by dosáhl jeden kopáč s nedokončeným základním vzděláním. Logika tohoto návrhu je stejná jako u kocourkovského kopání studny. Když nevěděli, kam s vykopanou hlínou, udělali větší jámu. Pro umístění hlíny z té větší jámy vyhloubili ještě větší. A tak postupovali tak dlouho, dokud měli dost sil. Poté, co evropské směrnice a měna způsobily zánik milionů pracovních míst, navrhují další regulace, aby lidem dali práci. Jenže na každé takto zřízené místo zanikne více než jedno místo pro jiné věkové kategorie. Takže příští rok budeme mít návrh o povinnosti poskytnout místo lidem mezi 25 a 30. A potom přijdou další a další. Dokud bude mít Unie dost sil vymýšlet nové návrhy. Vážně se něčím takovým zabývat je urážkou inteligence čtenářů.

Nuže? Co vaše inteligence, byla opravdu uražena tím, že jsme se návrhem regulace pracovního trhu zabývali? „Měl by stát“ zajišťovat mladým lidem práci? Napište nám.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 3. 2013 12:57, jezevec

jenže tihle lidi nespadli z marsu, ani nám je nejnemnovali komunisti - tihle lidi a politici byli demokraticky zvoleni. tak co byste chtěli? tohle je realita.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 3. 2013 14:59, Fidel

Ještě nakonec budete rádi dělat revoluci a vůbec ne něžnou abyste vůbec přežili. Kapitalismus je jen takové velké akvárium, kde ty velké ryby požírají ty malé až nakonec zůstane jen pár tak velkých, že už se nemohou sežrat a tak se buď pozabíjejí a nebo chcípnou hlady. A mladí, nezkušení, naivní a lehce ovlivnitelní. Nechají si vsugerovat, že než pracovat na společném majetku je lepší vše prodat, pak to prožrat a nakonec pracovat jako nevolníci na panském. Postup feudála do posledního kola prezidentské volby v Čezsku svědčí o mnohém a mladí si budou muset nakonec znovu projít cestou od nevolnictví přes revoluci či válku k socialismu.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Slovensko chce bojovat s nezaměstnaností kratší pracovní dobou. Slepá ulička

13. 3. 2013 | Luboš Palata | 1 komentář

Slovensko chce bojovat s nezaměstnaností kratší pracovní dobou. Slepá ulička

Slovenská ekonomika je na tom v posledních dvou letech lépe než česká, i loni se za řekou Moravou dařilo držet slušný hospodářský růst. Zásadním problémem tu ale zůstává nezaměstnanost:... celý článek

Tomáš Prouza: Nezaměstnanost – strach, nebo neschopnost vlády?

19. 2. 2013 | Tomáš Prouza | 7 komentářů

Tomáš Prouza: Nezaměstnanost – strach, nebo neschopnost vlády?

Bez ohledu na snahu vlády vylepšovat informace o nezaměstnanosti malováním statistik na růžovo každý soudný ekonom vidí, že jsme si v posledních pěti letech zadělali na hodně velký... celý článek

„Byl jste někdy na úřadu práce?“ O službě, která pomáhá vyhazovaným i vyhazujícím

16. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 23 komentářů

„Byl jste někdy na úřadu práce?“ O službě, která pomáhá vyhazovaným i vyhazujícím

Pro outplacement zatím nemáme a možná nikdy ani mít nebudeme vlastní slovo. Služba, která pomáhá firmám překonat s citem a se ctí vyhazovy zaměstnanců a propuštěným zase hledat novou... celý článek

Návrh zaručit mladým v Unii práci neznamená totální nasazení

14. 12. 2012 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Návrh zaručit mladým v Unii práci neznamená totální nasazení

Evropská komise by ráda, aby členské státy svým mladým zaručily jistotu zaměstnání: místo pro každého do čtyř měsíců od skončení školy. Dobrá zpráva: otroctví se nechystá. Špatná: záruky... celý článek

Mládí vpřed? Každý pátý mladý Evropan je nezaměstnaný!

20. 12. 2011 | Tereza Mynářová | 8 komentářů

Mládí vpřed? Každý pátý mladý Evropan je nezaměstnaný!

Zprávy, o tom, jak v době krize přibývá nezaměstnaných, kolik osob se bojí o místo a co nejčastěji lidé hledají na pracovních portálech, se už pomalu stávají (novinovým) týdenním chlebem.... celý článek

Partners Financial Services