Slovensko chce bojovat s nezaměstnaností kratší pracovní dobou. Slepá ulička

Luboš Palata | rubrika: Co se děje | 13. 3. 2013 | 1 komentář
Slovenská ekonomika je na tom v posledních dvou letech lépe než česká, i loni se za řekou Moravou dařilo držet slušný hospodářský růst. Zásadním problémem tu ale zůstává nezaměstnanost: s patnácti procenty nezaměstnaných Slovensko kleslo na čtvrté nejhorší místo v Unii. Do boje proti ní vláda nasazuje zbraně, jejichž použití se může jen vymstít.
Slovensko chce bojovat s nezaměstnaností kratší pracovní dobou. Slepá ulička

Slovensko patří s týdenním průměrem přes čtyřicet pracovních hodin na osobu k těm evropským zemím, v nichž je pracovní doba vůbec nejdelší. Podobně je na tom i Česká republika, před československým tandemem je už jenom Řecko. A tak to vypadá jako spásný nápad. Když nařídíte zkrátit pracovní dobu, vytvoříte prostor pro další pracovní místa. A neděláte nic, co by se vymykalo evropským standardům.

Na zkrácení pracovní doby, v první fázi o hodinu, se dohodla slovenská vláda s odbory. Odbory si slibují, že by už jen toto krácení mohlo na pětimilionovém Slovensku přinést třicet tisíc nových pracovních míst. Zároveň ale požadují, aby za zkrácenou pracovní dobu byla zaměstnancům vyplácena stejná mzda jako dřív. Zaměstnavatelé to ovšem odmítají a i slovenská vláda připouští, že bez jejich souhlasu půjde opatření prosadit jen velmi těžko. Souhlas zaměstnavatelů označil za nezbytný třeba mluvčí ministerstva práce, sociálních věcí a rodiny Michal Stuška. Jinak by, jak se vyjádřil pro list Pravda, mohl tento krok „spôsobiť skôr opačný efekt, aký sa od neho očakáva“.

Příklad Francie varuje

Odbory by chtěly jít mnohem dál, jejich metou je šestatřicetihodinový pracovní týden, který by si v nepřetržitých provozech vynutil čtyřsměnný provoz místo třísměnného. „Noví zaměstnanci by místo pobírání sociálních dávek platili daně a odvody, což by pomohlo státu,“ uvádí odborářský předák Emil Machyna. Za příklad dává přitom Slovensku Nizozemí, které má třicetihodinový pracovní týden a drží nezaměstnanost na úrovni přibližně šesti procent.

Martin Hošták z Republikové unie zaměstnavatelů varuje, že něco podobného zkoušeli neúspěšně ve Francii. „Nezaměstnanost tam narostla ještě víc,“ upozornil. Firmy by nepřijaly nové zaměstnance, ale žádaly by od původních, aby zvládli stejný objem práce za kratší pracovní dobu. „Pracovali by méně hodin a dostali by méně peněz,“ varoval.

Úřady práce – nabídka pracovních míst na Peníze.cz

Hledáte práci? Připravili jsme pro vás komplexní a pravidelně aktualizovanou nabídku pracovních pozic, nabízených českými úřady práce. Nechcete se za prací stěhovat? Nevadí! Práci můžete hledat také pouze ve svém okolí. Stačí vybrat okres, nebo dokonce obec, kde žijete. Naše nabídka volných pracovních míst se postará o zbytek.

Německý model

Mezi země, které problémy s nezaměstnaností zvládají, patří Německo. Jejich cestou ale bylo spíš uvolňování možností pro částečné úvazky (vhodné především pro ženy s dětmi) a sociálním tlakem – přísnějším přístupem k poskytování dávek od státu, včetně podpory v nezaměstnanosti. A jejich snížení. K dalším zbraním patří i podpora tvorby pracovních míst, která ovšem v Německu jde ruku v ruce s přísnou kontrolou jejího využívání. Jak mi řekl před časem jeden z českých miliardářů, kteří své investice přesměrovávají z Česka a Slovenska do Německa: nedá se tam zdaleka tak vydělat, ale investor se pohybuje v civilizovaném, dobře fungujícím státním organismu, kde je navíc jen minimální vliv korupce.

To se o Slovensku bohužel stále říci nedá, i když některá protikorupční opatření jako například povinné zveřejňování státních zakázek na internetu výrazně zlepšila tamní dosud velmi klientelistické a úplatkářství náchylné prostředí.

Anketa

Mělo by se nařídit zkrácení pracovní doby i v Česku?

Romové deformují statistiky

Je také pravda, že sociální zákonodárství na Slovensku přitvrdilo, a to v období druhé vlády Mikuláše Dzurindy, která se na nezaměstnané snažila vyvíjet tlak. Jenže je tady půlmilionová romská menšina, která se pohybuje na sociálním dně a s minimální kvalifikací tvoří téměř nezaměstnatelnou část obyvatelstva. V pětimilionovém Slovensku Romové deformují sociální statistiky, nezaměstnanost v jejich řadách přesahuje 90 procent.

Zákoník práce situaci zkomplikoval

Pokud se vezmou v úvahu všechny tyto faktory, pak je třeba Slovensku doporučit mnohem spíš „německou“ než nizozemskou či francouzskou cestu reformy pracovního trhu. Pouze pružný pracovní trh, nabízející zaměstnavatelům různé možnosti zaměstnávání, se ukazuje v současných nejistých časech celoevropské stagnace jistým řešením problému nezaměstnanosti.
Některé kroky Ficovy vlády, jako například změny v zákoníku práce ve prospěch zaměstnanců, jdou však proti tomuto záměru. Celoplošné snížení pracovní doby proto nelze přes pěkně vypadající výpočty odborů doporučit, protože by nadělalo v konečném výsledku víc škody než užitku.
Autor je redaktor Lidových novin a MF Dnes

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tomáš Prouza: Nezaměstnanost – strach, nebo neschopnost vlády?

19. 2. 2013 | Tomáš Prouza | 7 komentářů

Tomáš Prouza: Nezaměstnanost – strach, nebo neschopnost vlády?

Bez ohledu na snahu vlády vylepšovat informace o nezaměstnanosti malováním statistik na růžovo každý soudný ekonom vidí, že jsme si v posledních pěti letech zadělali na hodně velký... celý článek

„Byl jste někdy na úřadu práce?“ O službě, která pomáhá vyhazovaným i vyhazujícím

16. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 23 komentářů

„Byl jste někdy na úřadu práce?“ O službě, která pomáhá vyhazovaným i vyhazujícím

Pro outplacement zatím nemáme a možná nikdy ani mít nebudeme vlastní slovo. Služba, která pomáhá firmám překonat s citem a se ctí vyhazovy zaměstnanců a propuštěným zase hledat novou... celý článek

Očima expertů: Jak bojovat s rostoucí nezaměstnaností?

15. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 24 komentářů

Očima expertů: Jak bojovat s rostoucí nezaměstnaností?

Nezaměstnanost je rekordně vysoko a vláda s tím není schopná nic udělat. Co jí radí ekonomové Petr Mach a Tomáš Prouza, sociolog Jan Keller, senátor Tomio Okamura a další zajímavé osobnosti?... celý článek

Deset procent nezaměstnaných: kreativní destrukce se teprve rozjíždí

15. 2. 2013 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

Deset procent nezaměstnaných: kreativní destrukce se teprve rozjíždí

Přede dveřmi stojí drsná dekáda a nová metodika výpočtu nezaměstnanosti ji neodežene.

Poslušně hlásím... Poslušné hlášení nezaměstnaných na poštách na podzim končí

4. 2. 2013 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Poslušně hlásím... Poslušné hlášení nezaměstnaných na poštách na podzim končí

Ludmila Müllerová je ministryní práce a sociálních věcí dva a půl měsíce. Za tu dobu projevila víc empatie a ochoty ke konstruktivní diskuzi než její předchůdce za dva roky. Několik... celý článek

Partners Financial Services