Události uplynulého měsíce: duben

redakce Peníze.CZ | 5. 5. 2006
Události uplynulého měsíce: duben
Uteklo vám v dubnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru dubnových událostí.

Již pravidelná rubrika každý první či druhý pátek v měsíci přináší přehled našeho zpravodajství. Řazení je podle rubrik a data. Přečtěte si, co jste nestihli.

Banky

3. 4. Čistý zisk všech tuzemských bank v loňském roce vzrostl na 39,4 miliardy Kč. Předloni banky v České republice zaznamenaly čistý zisk 32,85 miliardy Kč. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnila Česká národní banka na internetových stránkách. V ČR působilo ke konci roku 2005 celkem 36 bank s licencí ČNB.
6. 4. S platností od 6. dubna 2006 mění Komerční banka úrokové sazby depozit, a to takto: termínované účty s pevnou úrokovou sazbou - zvýšení sazeb v rozmezí od 0,0 1% do 0,29 %, depozitní směnka - zvýšení sazeb v rozmezí od 0,01 % do 0,26 %, produkty s vyhlašovanou úrokovou sazbou (Osobní T-konta a podnikatelská konta)- zvýšení sazeb v rozmezí od 0,01 % do 0,25 %.
10. 4. Většina velkých bank v Česku již přistoupila, nebo se chystá přistoupit k etickému kodexu České bankovní asociace (ČBA) o chování ke klientům. Tento dobrovolný kodex je jedním z výsledků loňského tlaku ministerstva financí na české banky, kterým úřad chtěl zlepšit postavení klientů peněžních ústavů. Naposledy se k dokumentu koncem března připojila Citibank. Stejný krok plánuje v nejbližších dnech i HVB Bank a Živnostenská banka. Vyplývá to z průzkumu ČTK mezi bankami.
12. 4. Investováním prostřednictvím Citibank do podílových fondů denominovaných v jakékoliv cizí měně získáte nárok na otevření jednorázového tříměsíčního termínovaného vkladu v českých korunách s úrokovou sazbou 5 % p.a., a to na částku odpovídající výši investice do těchto podílových fondů. Minimální hodnota investice dosahuje 200 tisíc Kč, což znamená investovat 100 tisíc Kč do fondů a uložit 100 tisíc Kč na zvýhodněný termínovaný vklad.
13. 4. ČSOB převezme Zemský penzijní fond (ZPF) odkupem akciových podílů všech jeho dosavadních akcionářů. Příslušné smlouvy s nimi již ČSOB uzavřela. K převodu většiny akcií dojde až po získání souhlasu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, Ministerstva financí a České národní banky.
18. 4. O koupi eBanky, kterou chce skupina PPF prodat, má zájem 5 zahraničních bank. Jedná se o italské finanční skupiny UniCredit, Intesa a Banco Popolare di Verona, britskou HSBC a rakouskou Raiffeisen International. Uchazeči nyní dělají v eBance hloubkový audit, jenž je předstupněm k podávání cenových nabídek.
19. 4. Na anonymních vkladních knížkách České spořitelny zůstává přibližně 4,8 miliardy Kč. Od začátku roku lidé vybrali z anonymních vkladů 230 miliónů Kč, od začátku převodů v roce 2002 vyzvedli přes 115 miliard Kč.
20. 4. Podle dnešních Hospodářských novin začnou banky lidem nabízet, aby své staré dluhy u konkurence splatily novou, výhodnější půjčkou. Boj o dlužníky by mohl vyústit ve zlevnění spotřebitelských úvěrů i hypoték. Šanci na zlepšení úvěru budou mít ale jen dlužníci, kteří své půjčky splácejí.
21. 4. Tiskový mluvčí České konsolidační agentury Jiří Pekárek uvedl, že na základě verdiktu arbitráže musí Komerční banka do tří dnů zaplatit ČKA 679,4 miliónu Kč plus úroky. Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR potvrdil nárok, jenž agentura vznesla v roce 2004. Spor se týkal odlišných názorů na zaúčtování přijatých plateb u pohledávek krytých státní garancí.
25. 4. Agentura CzechInvest ve své tiskové zprávě oznámila, že svoji pobočku v Praze otevřela Bank of Tokyo-Mitsubishi (BTM). Chtěla by v České republice nabízet služby především japonským podnikům. BTM jako jediná japonská banka působí ve střední a východní Evropě.

Běžné účty a platební karty
3. 4. Pokud si otevřete v dubnu postžirový účet u Poštovní spořitelny, získáte jej na půl roku bez poplatků. "Klienti nebudou platit ani za vedení účtu ani za výpisy. Zdarma získají také většinu transakcí," uvedl Libor Svoboda, produktový manažer Poštovní spořitelny.
19. 4. Včera začala eBanka vydávat čipové platební karty VISA Classic a VISA Electron. V horizontu několika týdnů budou jako čipové vydávány i další karetní produkty eBanky. Čipové karty eBanky jsou vydávány na 3 roky. Klientům budou v rámci standardních
27. 4. Ode dnešního dne uvádí GE Money Bank na trh revolvingové vklady na dobu 3, 6 a 12 měsíců a jednorázové vklady na 2 a 3 roky. Revolvingové vklady jsou úročeny podle sumy a délky spoření od 0,60 do 1,55 % p.a. Jednorázový vklad na 3 roky je nyní úročen sazbou až 2,20 % p.a.automatických výměn nečipové platební karty postupně vyměněny za čipové, není tedy třeba stávající kartu ukončovat a žádat o čipovou.

Kreditní karty
19. 4. BAWAG Bank uvedla na trh kreditní kartu s měsíční splátkou 4 % z celkové dlužné částky, úrokovou sazbou 1,54 % (18,48 % p.a.) a bezúročným obdobím 50 dní. Roční poplatek za vedení karty je 540 Kč. Při jejím aktivním používání (obrat 45 000 Kč za 12 měsíců) není účtován.

Spotřebitelské úvěry
5. 4. Organizovaná skupina podvodníků připravila v loňském roce Českou spořitelnu o 500 miliónů Kč. Gang si pomocí falešných dokladů vyřizoval spotřebitelské úvěry, které potom nesplácel. Spořitelna do této doby podala přes 4 000 trestních oznámení. Více než 500 klientů již bylo odsouzeno za podvod. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.
18. 4. Citibank nabízí vyřízení úvěru bez návštěvy pobočky. Pro získání úvěru stačí na internetu vyplnit žádost a nejpozději do 24 hodin se zájemci ozve telefonní bankéř a domluví s ním převzetí potřebné dokumentace. O doručení dokumentace, včetně všech náležitých podpisů, se následně postará banka.
25. 4. Pro lidi, kteří již splácejí jeden nebo více úvěrů a platí zbytečně vysoké měsíční splátky, vyvinula Bawag Bank produkt nazvaný IQ půjčka, díky kterému klienti rychle splatí dosavadní úvěry a ještě jim zbude hotovost. Úvěr banka poskytne bez ručitele od 20 000 Kč do 500 000 Kč, délka splácení je od 12 do 72 měsíců, úrokové sazby začínají na 7,15 % p.a. (RPSN od 11,31 %) a měsíční splátka od 399 Kč. Veškeré poplatky jsou zahrnuty již ve výši splátky.

Leasing
7. 4. Živnostenská banka rozšířila od 1. dubna 2006 nabídku svých služeb o leasingové produkty společnosti CAC Leasing. V první fázi bude banka nabízet finanční, operativní a zpětný leasing včetně splátkového prodeje v oblasti leasingu strojů a zařízení zejména korporátním klientům. Společná nabídka se vztahuje především na leasing strojů a zařízení. Klienti mohou také volit z nabídky na leasing nemovitostí, dopravní techniky a tzv. full service leasing, tedy kompletní zajištění služeb pro firemní vozový park.
25. 4. Společnost ČP Leasing se mění v Credium. Změna názvu je spojena se změnou vlastníka, kterým se stala v srpnu loňského roku francouzská společnost Sofinco S.A. Cílem společnosti, zastřešené novou značkou Credium, je na českém trhu pokrýt financováním dopravní techniky kompletně celý trh, intenzivněji se zaměřit i na financování ojetých vozů a rozšířit aktivity na nejširší spektrum spotřebitelského financování.

Investice

Akcie a trhy
21. 4. Česká národní banka získala letáky avizující odkup akcií z kupónové privatizace, ale některé nabízené ceny jsou nevýhodné. Odkupy akcií z I. a II. vlny kupónové privatizace se mají uskutečnit v pátek 21. dubna v Novém Jičíně v hotelu Praha od 15.30 do 16.30 hod., ve Valašském Meziříčí v restauraci Fontána mezi 17.00 a 18.00 hod. a ve Vsetíně v hotelu Vsacan od 18.30 do 19.30 hod. Podle letáků jsou však nabízené ceny u některých titulů nevýhodné a neodrážejí jejich skutečnou tržní hodnotu.
26. 4. Akcionáři České spořitelny dnes na řádné valné hromadě schválili rozdělení zisku za rok 2005 a výplatu hrubé dividendy ve výši 30 Kč na akcii. Výše dividendy je stejná jako ze zisku za rok 2004. Celkově bude na dividendách vyplaceno 4,56 miliardy Kč. Rozhodným datem pro výplatu dividendy je 26. duben 2006. Dividenda je splatná 1. června 2006.
27. 4. Zahraniční akcionáři získají od českých firem na dividendách až 80 miliard Kč. V loňském roce to přitom bylo 63,1 miliardy Kč. Banky jako již tradičně vyplatí nejvyšší část dividend. Například KB rozdělí mezi své podílníky 9,5 miliardy Kč.

Fondy
26. 4. ČP INVEST bude od začátku května nabízet otevřený podílový fond v ČR - Zlatý fond, určený investorům, kteří se rozhodli pro uložení svých prostředků minimálně na 5 let a očekávají za to vyšší míru výnosů. Podílníci Zlatého fondu profitují především na výnosu z cen zlata, stříbra, drahých kovů, tzv. soft komodit a akcií firem těžících zlato a stříbro.

Bydlení

5. 4. Státní fond rozvoje bydlení pravděpodobně zvýší výdaje na poskytování nízkoúročeného úvěru mladým lidem na modernizace bytů letos o 2 miliardy Kč na celkem 3 miliardy Kč. Návrh ministra pro místní rozvoj Radko Martínka dnes projedná vládní kabinet.
5. 4. Vládní kabinet schválil 2 projekty ministra pro místní rozvoj Radka Martínka na pomoc lidem, které letos vyplavila velká voda. Majitelům bytových nemovitostí stát vyplatí až 90 % škod a o státní půjčky na rekonstrukci bytu zasaženého velkou vodou budou moci nově žádat manželé bez omezení věku, či dvojice, které mají dítě ve společné péči. Půjčka ve výši 150 tisíc Kč je úročena 2 % ročně a splácí se deset let.
7. 4. Banky chtějí prostřednictvím svých realitních kanceláří usnadnit klientům prodej bytů zatížených hypotékou. Lidé stále hypotéky vnímají jako komplikaci při koupi jimi zatížené nemovitosti, ale teď to může být jinak. Banky si od tohoto kroku, kterým víceméně kopírují nabídku ze západních zemí, slibují hlavně další růst hypotečních obchodů. Zatím jde o 3 % ze všech, tedy asi 5 000 bytů za 10 let, co se hypotéky poskytují. Napsaly to dnešní Hopospodářské noviny.
11. 4. Prezident Václav Klaus včera podepsal stavební zákon, který stavebníkům zjednoduší administrativu. Místo původního stavebního povolení bude pro malé stavby stačit jen ohlášení. Postavit si rodinný dům, garáž nebo přestavět byt tak bude jednodušší. Předloha začne platit 1. ledna 2007.
11. 4. Majitelé domů mohou žalovat stát o náhradu škody způsobené regulovanými nájmy. Rozhodl o tom Ústavní soud. Podle něj je na vině nečinnost parlamentu.
12. 4. Ústavní soud odmítl návrh pražských soudů na zrušení části zákona, která se týká převodů družstevních bytů do osobního vlastnictví. Kdyby soud návrhu vyhověl, znamenalo by to výrazné změny v převádění bytů a zpochybnilo by to starší převody. Po dnešním verdiktu Ústavního soudu zůstane praxe nezměněna.
13. 4. Od začátku dubna nabízí Komerční banka nový Program Bytový dům, který by měl usnadnit bytovým družstvům a společenstvím vlastníků bytových jednotek přístup k úvěrům. Program umožňuje získat úvěr bez zajištění, a to v závislosti na lokalitě a na výši zadluženosti na jednu bytovou jednotku. Například v Praze získá společenství vlastníků jednotek úvěr bez zajištění, pokud celková zadluženost v průměru na jednu bytovou jednotku činí nejvýše 300 000 Kč, bytové družstvo předloží pouze krycí blankosměnku.
27. 4. ČSOB ve spolupráci se Svazem českých a moravských bytových družstev připravila speciální otevřený podílový fond ČSOB Bytových družstev. Je určen pro bytová družstva a SVJ (sdružení vlastníků bytových jednotek). Využít otevření fondu ČSOB Bytových družstev mohou i bytová družstva - neklienti ČSOB, za úpis není účtován žádný vstupní poplatek, neplatí se ani za výstup z fondu a za správu fondu se platí 0,5 % p.a.
27. 4. V Česku se začíná stavět více třípokojových bytů než garsoniér. Doposud si valná většina Čechů kupovala garsoniéru nebo maximálně dvoupokojový byt. To se letos změnilo. Poprvé po 10 letech mají lidé větší zájem o třípokojové a větší byty. Potvrzují to zástupci čtyř významných developerských společností, které je stavějí: Skanska CZ, Finep, Central Group a Sekyra Group. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny.

Hypoteční bankovnictví
13. 4. Poštovní spořitelna (PS) ve spolupráci s Hypoteční bankou uvedla na trh hypotéku, která bude k dispozici vedle Finančních center PS i na vybraných poštách. V nabídce má PS účelovou a neúčelovou hypotéku. Účelová hypotéka začíná na 300 tisících Kč, neúčelová (tzv. americká) hypotéka začíná na 200 tisících Kč. Horní hranice není omezena. Fixace úrokových sazeb (4,45 % a 6,98 %) obou hypoték je 5 let. Splatnost je u standardní účelové hypotéky 5 až 30 let, u americké hypotéky až 20 let.
14. 4. Zájem o hypoteční úvěry v České republice nadále silně poroste. V letošním roce se očekává celkový objem nově uzavřených hypoték v rekordní hodnotě až 94 miliard Kč, což by znamenalo meziroční nárůst o 30 %. Shodli se na tom zástupci hypotečních bank.
14. 4. GE Money přichází s nabídkou hypoték "Akční hity". V rámci této nabídky mohou klienti získat hypotéky až do výše 3 miliónů Kč s úrokovou sazbou 2,59 % p.a. Ta je přitom garantovaná všem klientům. Při této úrokové sazbě činí měsíční splátka hypotéky ve výši jednoho miliónu Kč 3 999 Kč, u půlmiliónové hypotéky pak 1 999 Kč. Nabídka platí do konce června tohoto roku.
18. 4. Bankéři počítají s tím, že si lidé v letošním roce půjčí na pořízení bydlení rekordních 100 miliard Kč. Růst úrokových sazeb však nutí české banky stále více přemýšlet, jak udržet i v příštích letech nabídku hypotečních úvěrů pro zájemce atraktivní.
20. 4. Podle průzkumu agentury Factum Invenio pro Hypoteční banku uvažuje o koupi vlastního bytu nebo domu 30 % Čechů. Hypoteční banky se tak nemusejí v příštích letech bát úbytku klientů. Češi chtějí přitom nejčastěji využít hypotéku na koupi staršího bytu či domu.
28. 4. Wüstenrot hypoteční banka poskytuje v květnu hypotéky levněji. Poloviční poplatek za zpracování úvěru se vztahuje na hypotéky s garantovanou úrokovou sazbou fixovanou na 5 let a pro žádosti o úvěr, které banka obdrží do 31. května. Takto snížený poplatek platí pro hypotéky poskytnuté až do 100 % hodnoty zajištění i pro "americkou hypotéku" poskytovanou pod názvem Flexibilní hypotéka.

Stavební spoření
5. 4. Mladé rodiny, které požádají o státní půjčku na rekonstrukci bytu, mohou získat od stavební spořitelny Wüstenrot překlenovací úvěr První byt bez akontace a s úrokovou sazbou 3,9 % p.a. Žadatel musí splňovat stejné požadavky z hlediska věku a sociálního stavu jako u úvěru od SFRB. Také účely použití jsou shodné. Doplňkovou podmínkou je skutečnost, že žadatel, jeho manžel/ka či nezletilé dítě, musí mít smlouvu o stavebním spoření u jakékoliv stavební spořitelny alespoň jeden rok.
21. 4. Stavební spořitelny už dostaly od ministerstva financí státní podporu stavebního spoření. Od ministerstva obdržely celkem 15,045 miliardy Kč. Peníze na účty zákazníků převedou stavební spořitelny do pátku.

Daně a život

14. 4. Společné zdanění manželů napoprvé využilo 350 tisíc párů, jimž stát vyplatí 3 miliardy Kč. Vyplynulo to z dosavadních výpočtů daňových úřadů, které Hospodářským novinám potvrdilo ministerstvo financí. Částka je zatím přibližně dvakrát vyšší, než loni odhadoval ministr financí Bohuslav Sobotka.
21. 4. Ministr financí Bohuslav Sobotka předával ocenění pro největší plátce daní mezi společnostmi. Na setkání v Břevnovském klášteře získali ocenění za nejvyšší částku odvedenou na dani z příjmů právnických osob zástupci Komerční banky. Ta předstihla v loňském roce první ČEZ.

Život
7. 4. V Evropské unii využívají internet nejméně jednou týdně více než dvě pětiny lidí, ale stejný počet Evropanů, 43 %, ještě nikdy v životě na informační dálnici nezavítal. Z čísel za první čtvrtletí loňského roku, které zveřejnil statistický úřad Eurostat, vyplývá, že mezi jednotlivými státy panují značné rozdíly a že Češi patřili k těm nejvíce zaostávajícím. Zatímco internet využívají tři čtvrtiny Švédů a Nizozemců, na síť se pravidelně dostává jen necelá pětina Řeků a čtvrtina Čechů a Kypřanů.
10. 4. Míra nezaměstnanosti v březnu klesla na 8,8 % z únorových 9,1 %. Údaje dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, klesl proti únoru o více než 13 000 na 479 984 osob. Analytici tento vývoj předpokládali. Loni v březnu činila nezaměstnanost 9,4 %.
12. 4. Podle ministerstva práce a sociálních věcí bude zřejmě růst mezd pomalejší, než se očekávalo. Výdělky Čechů by se v letošním roce měly zvýšit o 5,7 %, v příštím roce pouze o 5,5 %. Letošní růst mezd měl přitom být podle odhadu ministerstva práce a sociálních věcí ve výši 6,4 %.
12. 4. Zisk a prosperita firem je prioritou, etika trpí. Zjistil průzkum společnosti Ernst & Young v osmi zemích Evropské unie. Odpovídali zaměstnanci velkých nadnárodních firem, z každé země vyslovilo názor 100 lidí. Výsledek je jasný: management si pro sebe určuje jiná etická měřítka než pro zbytek společnosti. A na prvním místě je zisk a růst společnosti, etické chování ne.
13. 4. V případě, že by ČSSD vyhrála letošní volby, chce přilepšit lidem, kteří pobírají minimální mzdu. Ta by se do roku 2010 měla podle ministra financí Bohuslava Sobotky zvýšit minimálně na 11 tisíc Kč. Nyní činí minimální mzda 7 570 Kč. Dále ČSSD slibuje v příštím volebním období prosazení zvýšení rodičovského příspěvku, přídavků na děti i porodného. Seniorům slibuje navýšení důchodů až o čtvrtinu, mladým zase výhodné novomanželské půjčky.
14. 4. Nákladní auta svými výfukovými zplodinami způsobí každý rok škody na lidském zdraví a životním prostředí za desítky miliard. Uvádí to Generální plán rozvoje dopravní infrastruktury. Ministerstvo dopravy vypočítalo, že by se na škodách z kamionů mohlo ušetřit zhruba 5 miliard Kč ročně, pokud by se na úkor silniční dopravy zvýšila osobní a nákladní železniční doprava o čtvrtinu. A pokud by se zvýšila lodní doprava o 200 %, mohly by se snížit externality v dopravě asi o miliardu Kč.
25. 4. Z průzkumu britské společnosti Centre for Retail Research vyplývá, že v České republice a na Slovensku se nejvíce daří drobným zlodějům. Z českých prodejen ročně zmizí zboží za 13 miliard Kč. Na druhém místě skončili Britové, třetí místo patří Maďarsku a Portugalsku. Nejlépe dopadlo Rakousko.
26. 4. Češi si díky členství v Evropské unii platově polepšili, ovšem jen pomalu se jim daří dohnat alespoň střední úroveň evropské pětadvacítky. V loňském roce dostávali čeští pracující za svůj výkon 55 % průměrné částky zjištěné v celé Evropské unii v přepočtu podle kupní síly. V roce 2003 to bylo 53,6 %.
26. 4. První 2 týdny nemoci budou platit svým zaměstnancům nemocenskou zaměstnavatelé. Poníží se jim však odvody na nemocenském pojištění z 3,3 % na 1,4 %. Tento zákon sociální demokraté prosadili i přes veto prezidenta Klause za podpory komunistické strany. Norma začne platit od roku 2007. Jaké problémy zákon přinese si přečtěte v článku Nový zákon o nemocenském pojištění problémy prohloubí
28. 4. Zadlužení českých domácností se v březnu letošního roku opět zvýšilo. Domácnosti si během třetího měsíce vypůjčily téměř 10 miliard Kč a bankám a finančním institucím dlužily celkem 437,7 miliardy Kč, vyplývá z údajů České národní banky. Loni v březnu zadlužení českých domácností představovalo 328 miliard Kč.

Podniky

4. 4. Společnost MasterCard provedla průzkum aktuálního vnímání korporátního bankovnictví a korporátních platebních karet mezi 111 velkými českými společnostmi. 93 % dotázaných uvedlo, že si jejich společnosti vybírají služby a produkty více bankovních institucí. Všechny společnosti uvedly, že mají běžný účet. Mezinárodní platební styk používá 90 % z nich, kontokorentní úvěr 70 % společností. Korporátní platební karty používá podle výzkumu 68 % společností.
10. 4. Podle nejnovějšího vydání studie "Fúze a akvizice ve střední a východní Evropě 2005" společnosti PricewaterhouseCoopers bylo v Česku v loňském roce uzavřeno 242 soukromých fúzí a akvizic, což je nárůst o 31 % oproti roku 2004. Z hlediska počtu zveřejněných transakcí bylo Česko třetí nejaktivnější zemí ve střední a východní Evropě. Největší soukromou transakci uskutečnila španělská Telefonica, která koupila 18% podíl v Českém Telecomu za 1,077 miliardy USD.
13. 4. Dnešní Lidové noviny s odvoláním na studii Economist Intelligence Unit (EIU), která zkoumala podmínky pro rozvoj podnikání v příštích pěti letech uvádějí, že v České republice je v porovnání s ostatními zeměmi stále těžší podnikat. Zatímco při loňském výzkumu bylo Česko na 24. pozici z 60 zemí, nyní si o tři příčky pohoršilo. Výzkum se však rozšířil na 82 zemí. Nejlépe se podle studie podniká v Dánsku, Finsku a v Kanadě.
21. 4. Podnikatelům se pravděpodobně od poloviny roku zjednoduší běhání po úřadech. Senát včera totiž schválil vládní novelu živnostenského zákona, podle které by živnostníkům při zahájení i v průběhu činnosti stačil na všechny nutné úkony jeden úřad, a to živnostenský, a jeden formulář.

EU

3. 4. Nizozemí otevře svůj pracovní trh občanům nových členských států Evropské unie od roku 2007. Uvedla to nizozemská vláda. Pracovníci z České republiky, Slovenska, Maďarska, Polska, Slovinska a tří pobaltských zemí se budou moci ucházet o práci v Nizozemí od 1. ledna 2007.
5. 4. Evropská komise včera zahájila řízení pro porušení práva proti Česku i Slovensku za to, že chybně převedly do národního práva směrnice o otevření trhu s elektrickou energií a s plynem z roku 2003. Liberalizace těchto trhů má začít od 1. ledna 2007. Stejné opatření přijala komise vůči dalším patnácti státům Evropské unie.
6. 4. Evropská unie zvýšila rozpočet o 4 miliardy. Česká republika má pojištěny miliardové příjmy z Evropské unie na příštích 7 let. Členské vlády států EU, Evropská komise a Evropský parlament dospěly v noci na včerejšek k dohodě o konečné výši rozpočtu Unie pro roky 2007 až 2013. Celková částka 862,4 miliardy eur, na které se shodly členské země už loni v prosinci, vzroste o další 4 miliardy.
6. 4. Evropský parlament vyzval staré členské státy k otevření pracovních trhů pracovníkům nových členských států Evropské unie. Poslanci schválili právně nezávaznou zprávu, která zdůrazňovala výhody volného pohybu pracovníků. Své pracovní trhy zatím otevřely pouze Británie, Irsko a Švédsko.
7. 4. Začíná velký závod o internetové adresy s koncovkou .eu. Dnes v jedenáct hodin může každý zájemce zažádat o jakýkoliv ještě volný název stránek s evropskou příponou. Dosud si adresy na webu vybíraly pouze společnosti a úřady. O získání domény rozhoduje jen rychlost objednávky.
19. 4. Složitá administrativa je podle zprávy ministerstva pro místní rozvoj nejčastější příčinou pomalého čerpání peněz ze strukturálních fondů Evropské unie. Jde především o zdlouhavý proces při hodnocení projektů, jejich výběru a uzavírání smluv. Koncem ledna dosáhly žádosti o platbu asi 2,6 miliardy Kč, což představuje pětinu prostředků přidělených ČR na rok 2004.

Další aktuality

3. 4. O 5 miliard Kč by se měl navýšit rozpočet České republiky. Na tiskové konferenci po mimořádném zasedání vlády o svém návrhu informoval ministr financí Bohuslav Sobotka. Peníze by podle něho měly sloužit jako rezerva na odstraňování povodňových škod, případně na protipovodňová opatření. Schodek rozpočtu se měnit nebude, zapojí se dodatečné příjmy.
4. 4. Schodek veřejných financí v loňském roce klesl na 2,59 % HDP z 2,86 % v roce 2004 a tvořil 77 miliard Kč. Oznámil to včera Český statistický úřad. Podle maastrichtských kriterií by výše deficitu neměla přesáhnout 3 % HDP. Předběžný odhad ministerstva financí pro loňský rok byl 2,8 % HDP.
6. 4. Vláda chce vytvořit fond, z něhož se budou čerpat peníze na výstavbu protipovodňových opatření či na výkup domů, které opakovaně zatopila voda. Ve fondu by bylo asi 10 až 15 miliard Kč. Peníze by si stát půjčil od Evropské investiční banky (EIB). Splácel by je 20 až 25 let, takže by se podle premiéra Jiřího Paroubka příliš nezatížila dluhová služba státu.
10. 4. Ministři financí z Asie a Evropy očekávají další rok výrazného hospodářského růstu, přestože se ceny ropy stále drží vysoko. Letošní růst světové ekonomiky ministři odhadují na 4,5 %, uvedl na dnešní tiskové konferenci jejich hostitel, rakouský ministr financí Karl-Heinz Grasser. Loni se světový HDP zvýšil o 4,3 %, což byl nejvyšší údaj za desetiletí. Projevil se tak rychlý růst rozvíjejících se států, zejména Číny a Indie, kde je hospodářský růst 3x až 4x rychlejší než ve vyspělých průmyslových ekonomikách
10. 4. Peníze.CZ jsou nejrychleji rostoucím finančním portálem českého internetu. Za poslední půlrok vzrostla návštěvnost Peníze.CZ o 92 %. Tak významný nárůst počtu unikátních čtenářů nezaznamenal žádný z konkurenčních finančních serverů. Raketový růst odstartovala nová podoba portálu Peníze.CZ, která byla spuštěna v září loňského roku.
20. 4. Ekonomika států střední Evropy v letošním roce poroste tempem 4,6 %, a zrychlí tak z loňských 4,1 %. Uvedl to Mezinárodní měnový fond. Růst ekonomiky České republiky bude druhý nejvyšší v rámci regionu po Slovensku.
24. 4. Volby 2006: Ptejte se ekonomických expertů politických stran! Připravili jsme pro vás možnost vyzpovídat politiky, kteří jsou zodpovědní za ekonomické části volebních programů svých stran. Jak budou rozhovory probíhat a kdo kdy přislíbil účast, najdete na tomto místě.
26. 4. Poslanecká sněmovna včera přijala zákon o vyvlastnění, který by měl být státu nápomocen při výstavbě silnic, dálnic a železnic. Stát se bude moci uchýlit k vyvlastnění v takzvaném veřejném zájmu. Poslanci přehlasovali veto prezidenta, který tvrdí, že zákon je protiústavní.
26. 4. V letošním roce podle makroekonomické předpovědi ministerstva financí dosáhne růst hrubého domácího produktu 5,6 % z předchozích 4,6 %. Pro příští rok odhaduje ministerstvo pětiprocentní růst. Letos bude činit 2,6 % průměrná míra inflace, v roce 2007 2,7 %.
26. 4. Návrh řešení problému DPH u projektů, financovaných z výzkumných programů Evropské unie, sněmovnou vinou ČSSD a KSČM dnes neprošel. Doplněním nového odstavce do § 81 zákona o dani z přidané hodnoty by se vracela DPH z prostředků nenávratné zahraniční pomoci, včetně prostředků na projekty výzkumu a vývoje přicházející ze zdrojů Evropské unie. Českým vědcům se vstup do evropských projektů nevyplácí, ředitelé a ekonomové vědeckých institucí tak již nyní dopředu omezují své pracovníky v podávání projektů.
27. 4. AFIZ navrhla Rozpočtovému výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, aby zvolil za jednoho ze členů Výboru pro finanční trh ČNB člena představenstva AFIZ Ing. Václava Tomka. Tomek působí ve funkci generálního ředitele ZFP akademie, a.s., druhého největšího nevýhradního zprostředkovatele na našem trhu.
28. 4. Růst české ekonomiky Podle České národní banky v letošním roce vzroste HDP o 5,4 až 6,9 %. Původně banka odhadovala nižší růst. V příštím roce odhaduje centrální banka ekonomický růst 3,9 až 6,9 %. Banka změnila prognózu o růstu HDP kvůli příznivým výsledkům růstu ekonomiky za loňský rok, kdy růst HDP byl 6 %.

Volby 2006: Ptejte se ekonomických expertů politických stran!

Není vám jasné, jak chtějí politické strany v případě volebního úspěchu spravovat tuzemské hospodářství a související ekonomické problémy? Máte výhrady k jejich plánům, připadají vám nereálné? Zajímá vás, kde vezmou peníze na splnění svých slibů nebo kde berou jistotu, že jimi navržená řešení budou fungovat?

Vlastimil Tlustý (ODS), Bohuslav Sobotka (ČSSD), Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), Jaromír Soukup (SZ), Jiří Dolejš (KSČM) a Jan Kasl (SNK ED) čekají na vaše dotazy! Navštivte tuto stránku.

Připomínky, vzkazy a názory nám můžete zanechat

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Události uplynulého měsíce: březen

7. 4. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: březen

Uteklo vám v březnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: únor

3. 3. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: únor

Uteklo vám v únoru něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: leden

10. 2. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: leden

Uteklo vám v lednu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: prosinec

6. 1. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: prosinec

Uteklo vám v prosinci něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Události uplynulého měsíce: listopad

2. 12. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: listopad

Uteklo vám v listopadu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Partners Financial Services