Jak to bude s cenami nemovitostí?

Jan Hájek | rubrika: Komentář | 26. 9. 2018 | 4 komentáře
Způsobí regulace hypoték zemětřesení na realitním trhu? Tak horké to nebude. Štěstí navíc přeje připraveným. A to platí pro všechny zúčastněné – majitele, zájemce o nemovitost i samotné realitky.
Jak to bude s cenami nemovitostí?

V říjnu začíná platit přísnější regulace hypoték. Česká národní banka chce dosáhnout toho, aby půjčku na vlastní bydlení nedostali ti, kteří můžou mít v budoucnu (alespoň statisticky) problém se splácením svých závazků. Střízlivé odhady uvádějí, že podle nových pravidel nedosáhne na požadovanou hypotéku přibližně pětina žadatelů. Názory se různí, ale je téměř jisté, že se v kombinaci s rostoucími úrokovými sazbami hypoteční trh ochladí.

Média jsou plná poplašných titulků. Kdekdo si myslí, že to bude pro nemovitostní trh i banky velká komplikace. Ano, půjde o citelný zásah, ale předpovědi některých analytiků mi často připomínají věštění z křišťálové koule. Na to, jaké budou skutečné důsledky zpřísnění centrální banky, si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Jan Hájek

Jan Hájek

Partner Quantum reality - realitní kancelář Praha. Narodil se v roce 1976 v západočeských Rokycanech. Záhy po vystudování Vysoké školy začal působit v oblasti obchodování s nemovitostmi. V realitní kanceláři Quantum reality působí od jejího začátku a se svými obchodními partnery se snaží vnést opravdovou serióznost do realitního byznysu v Česku.

Poptávka klesá  

Nejsem ekonom, takže se v komentáři nechci prvotně zabývat hypotečními úvěry ani úrokovými sazbami centrální banky, radši se zamyslím nad tím, jak by mohla v následujících měsících vypadat situace na českém realitním trhu. A rozhodně nejsem tak skeptický jako někteří kolegové.  

Už teď je cítit, že poptávka po nemovitostech klesá. Nemovitosti, které by se na začátku roku prodaly obratem v podstatě do týdne nebo čtrnácti dnů, dnes na trhu zůstávají klidně i déle než měsíc. Nesouhlasím tedy s názory, že ceny bytů a domů dál strmě porostou, naopak je celkem vysoká pravděpodobnost, že ceny budou v závěru roku postupně stagnovat. To jistě ocení poptávající, kteří byli v posledních letech pod velkým tlakem.

Není kam růst

Podle mého názoru nebudou ceny vyloženě klesat, ale určitě přijde jejich stagnace. Samozřejmě záleží na tom, o jaké lokaci se bavíme. Například v Praze 1 porostou ceny dál, protože tam nakupuje jiná klientela než třeba v Praze 4 v Modřanech, kde bude situace jiná.

Musíme si uvědomit, že trh je v současné době s cenami tak vysoko, že si průměrná rodina ze střední třídy v Praze pořídí vlastní bydlení daleko obtížněji než dřív. Po klasických bytech 3+kk bude klesat poptávka a jejich cena nahoru neporoste, protože je zkrátka nebude mít kdo kupovat. V médiích sice slyšíme, že ceny nemovitostí dál nepochybně porostou, ale často jde o placené výstupy nebo pohled lidí ze zájmových skupin, kterým tahle tvrzení vyhovují.

Nepanikařit

Zachovat chladnou hlavu by proto měli majitelé nemovitostí, kteří se v dohledné době chystají prodávat, stejně jako zájemci o byt nebo dům. Nemá cenu podléhat mediálnímu tlaku a prodej nebo nákup uspěchat.

To samé platí i pro realitky. Dobrá realitní kancelář má nastavenou dlouhodobou strategii, kterou kroky České národní banky významně nenaruší. Když máte tým zkušených makléřů, kteří klientům dokážou vysvětlit, v jaké fázi se trh právě nachází, jak nastavit cenu prodávané nemovitosti a proč, tak se na vašem byznysu nic zásadního nezmění. Určit při prodeji správně tržní cenu, je totiž v naší branži alfou a omegou.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+56
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Partners Financial Services