Novela stavebního zákona: Bazén či plot postavíte snadněji, papírování se ale nevyhnete

Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo novelu stavebního zákona, která slibuje úlevu pro drobné stavebníky i přetížené stavební úřady. Jaké změny novela přinese v praxi? Dozvíte se v našem přehledu chystaných novinek.
Novela stavebního zákona: Bazén či plot postavíte snadněji, papírování se ale nevyhnete

Vláda před časem schválila novelu stavebního zákona, přesněji zákona o územním plánování a stavebním řádu, kterou připravila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Pokud novela projde legislativním kolečkem – aktuálně ji čeká projednání v Poslanecké sněmovně, měla by (alespoň podle ministerstva) o něco zjednodušit a především urychlit stavební řízení. V praxi ale půjde většinou jen o dílčí změny, které stavebníkům život příliš neulehčí – papírování a obíhání úřadů se nevyhnou.

Tři řízení v jednom

Patrně nejzásadnější změnou je sjednocení povolovacího procesu. Zatímco nyní probíhá stavební řízení, územní řízení i posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) odděleně, nově by mělo být možné sjednotit všechny tři části do jednoho koordinačního řízení. Získat všechna povolení by tak mělo být jednodušší.

Co je co

Územní řízení

V územním řízení se rozhoduje, zda je stavba v souladu se zásadami územního rozvoje a územním plánem obce. Územní řízení na vaši žádost zahájí stavební úřad, ten také rozesílá oznámení všem dalším účastníkům a nakonec vydá takzvané územní rozhodnutí. Územním rozhodnutím je například rozhodnutí o umístnění stavby nebo rozhodnutí o změně využití území.

Za určitých podmínek, například pokud jde o stavbu v zastavěném území nebo v zastavitelné ploše nebo jde o případy popsané v § 96 stavebního zákona, vydá stavební úřad pouze územní souhlas.

Stavební řízení

Při stavebním řízení se projednává konkrétní podoba stavby, její provedení a technické aspekty. Na základě úspěšného stavebního řízení pak dostanete stavební povolení. Pokud jsou podmínky v území jednoznačné, lze vést územní a stavební řízení společně.

Posouzení EIA

Pokud jde o stavbu, u které hrozí riziko negativního vlivu na životní prostředí, například u větších komplexů staveb nebo staveb na zvlášť chráněném území, je potřeba projít také posouzením vlivu na životní prostředí. Některé stavební záměry – prostory pro těžbu uhlí, či letiště – musí EIA projít povinně.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Velký bazén nebo skleník snadněji

Pokud jde o konkrétní stavby, zjednodušení by se měli dočkat především ti, kteří si budou chtít na zahradě postavit bazén, skleník nebo plot. Pořád ale bude rozhodovat velikost. Už teď je možné budovat skleník nebo bazén bez stavebního povolení a potřeba není ani rozhodnutí o umístnění stavby nebo vydání územního souhlasu. Pohlídat si ale musíte rozměry stanovené stavebním zákonem.

Pro bazény i skleníky konkrétně platí limit čtyřiceti metrů čtverečních, u skleníků je pak omezení i co se týče výšky – maximálně pět metrů. Kdo ale chce bazén širší (či delší) a skleník by rád vyšší, bez stavebního povolení se neobejde. A právě to má novela změnit. Nově postačí pouze rozhodnutí o umístění stavby, což v praxi znamená – vyhnout se stavebnímu řízení. „Cílem je pomoci především malým stavebníkům. Například větší bazény nebo skleníky bude možné dělat ne na stavební povolení, ale jen na základě jejich umístění, což je jednodušší,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Zcela by pak měla odpadnout také povinnost hlásit úřadům stavbu plotů nižších než dva metry. Aktuálně pro ně potřebujete buď územní rozhodnutí, nebo souhlas sousedů, na jejichž základě stavební úřad vydá územní souhlas.

Bez úřadů

Konkrétní případy, kdy můžete stavět bez územního rozhodnutí či územního souhlasu, upravuje § 79, odstavec 2 stavebního zákona. Jde například o:

  • Skleník do 40 m² zastavěné plochy a do 5 metrů výšky umístěný v odstupové vzdálenosti nejméně 2 metrů od hranice pozemku, bez podsklepení.
  • Stavba do 25 m² zastavěné plochy a do 5 metrů výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 metrů na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci. Nesmí ale jít o stavbu pro podnikatelskou činnost, sloužit nesmí ani k výrobě či skladování hořlavých látek nebo výbušnin a taky nesmí jít o jaderné zařízení.
  • Bazén do 40 m2 zastavěné plochy na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci v zastavěném území umístěný v odstupové vzdálenosti nejméně 2 m od hranice pozemku.

Rodinný dům: Stačí ohlášení stavby

Kdo chce stavět rodinný dům na ploše větší než 150 metrů čtverečních, musí si aktuálně vyběhat stavební povolení. Kdo staví domek menší, vystačí si pouze s takzvaným ohlášením a navíc může stavět svépomocí. A právě limit výměry má novela zrušit. Pořád ale bude nutné dodržet další parametry stavby. Ohlášku tedy půjde využít pro stavby pro bydlení s jedním podzemním podlažím do hloubky tří metrů a nejvýše dvěma nadzemními podlažími a podkrovím.

Rozdíl mezi stavebním povolením a ohláškou je tedy především v rychlosti vydání rozhodnutí stavebního úřadu – zatímco na stavební povolení může čekat i několik měsíců, ohlášení stavby musí úředníci vyřídit do třiceti dnů.

V praxi ale stavební úřad rozhodne až poté, co dostane všechny potřebné podklady, jejich množství je přitom téměř stejné – co je potřeba, pokud žádáte o stavební povolení či ohlášku probereme níž. Nejvýraznější změnou tak bude patrně cena. Za stavební povolení totiž zaplatíte stavebnímu úřadu pět tisíc korun, ohláška ale přijde jenom na tisícovku. Výhodou může být i to, že pokud jde o ohlášku, není možné napadnout ji odvoláním.

Anketa

Žádali jste někdy o stavební povolení?

Stavební povolení i ohlášení stavby: Kolečko po úřadech

Ať už bude osud novely stavebního zákona jakýkoli, pokud budete stavět například rodinný dům, papírování se nevyhnete – ohláška i stavební povolení totiž vyžadují téměř stejné množství dokumentů. Co je potřeba při žádost o stavební povolení napoví § 110 stavebního zákona, ohlášení pak upravuje § 105 stavebního zákona.

Konkrétní seznam dokumentů a podkladů se vyplatí probrat se stavebním úřadem. Úředníci poradí, jaká povolení a kladná vyjádření budete muset pro svoji stavbu sehnat. Pokud se například chystáte topit vlastním kotlem nebo chce mít doma krb, potřebuje vyjádření odboru životního prostředí. Dotčených orgánů, které se k vaší stavbě vyjádří, ale bývá zpravidla daleko víc. Konkrétně jde například o:

  • odbor památkové péče
  • odbor pozemních komunikací
  • krajskou hygienickou stanici
  • hasiče
  • odbor pozemních komunikací

Samostatnou kapitolou jsou pak stanoviska vlastníků dopravní a technické infrastruktury. Jde o dodavatele elektřiny, vody či plynu, kteří musí dát zelenou vašemu napojení na jejich sítě. Konkrétně jde například o:

  • připojení vody
  • připojení kanalizace
  • připojení elektřiny
  • připojení plynu
  • připojení sdělovacích kabelů

Stavbu domu bez stavebního úřadu

Konečně poslední novinkou je možnost využít autorizovaného inspektora i u staveb, které vyžadují pouze ohlášení. Kdo se na autorizovaného inspektora obrátí, tomu odpadne komunikace s úřadem, navíc může začít stavět rychleji – certifikát, který od inspektora dostanete, jednoduše předáte stavebnímu úřadu a můžete začít stavět. Dostat ho můžete klidně během jednoho týdne. To ale platí jen za předpokladu, že inspektorovi dodáte vzorně vypracované všechny potřebné dokumenty, například i vyjádření dotčených orgánů.

Počítat byste měli také s tím, že práce inspektora přijde na pár tisíc. Hodinové sazby autorizovaných inspektorů začínají na tisícovce (samozřejmě můžou být i vyšší) a konečná suma se může klidně vyšplhat na dvacet tisíc korun.

Kupujeme byt na Peníze.cz

Než stavět vlastní, může být mnohdy jednoduší koupit nemovitost dávno postavenou. Poradíme, jak na to.

V seriálu Kupujeme byt se dozvíte, jak poznat a koupit kvalitní nemovitost, jak dosáhnout slevy, jak nakoupit co nejbezpečněji nebo jak jednat s bankou o hypotéce. 

A nezapomeňte: měnila se pravidla pro daň z nabytí nemovitých věcí (dříve známou jako daň z převodu nemovitosti). Zkoumali jsme, jaké to bude mít důsledky. A taky tím, jak se chovat jako kupující / prodávající citlivém období, kdy povinnost platit daň bude přecházet z prodávajícího na nabyvatele:

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 10. 2016 12:41, kokeš

Typická bába Kelišová. Hlavně furt čumět sousedům přes plot....

Zobrazit celé vlákno

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 10. 2016 10:52, Šárka

Tak určitě. Může to mít například proti hluku. Dobré je si ale taky uvědomit, že za takovým plotem je pak stín. Když si postaví soused 2m plot, nebo vysazi 3m tuje tak sousedské vztahy budou v háji. :)

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Pořizujeme nemovitost. Jak chytře na daně

1. 6. 2016 | Ondřej Antoš | 21 komentářů

Pořizujeme nemovitost. Jak chytře na daně

V dalším dílu seriálu Daně v nemovitostech a jak na ně se zaměříme na fázi pořizování nemovitostí. I ta má řadu daňových úskalí. Platí to nejen při koupi nemovitosti na investici, nýbrž... celý článek

Kupujeme byt: Novostavba je zboží, které můžete reklamovat

5. 11. 2014 | Vladimír Zuzák | 3 komentáře

Kupujeme byt: Novostavba je zboží, které můžete reklamovat

Nový, právě postavený ještě neznamená ani kvalitní, ani bezchybný. Aspoň ne v případě českých novostaveb. Vaše radost, že developerský projekt dospěl do úspěšného konce, by neměla vyhrát... celý článek

Kupujeme byt: Ceny novostaveb. Dá se „ukecat“ sleva?

21. 10. 2014 | Vladimír Zuzák | 3 komentáře

Kupujeme byt: Ceny novostaveb. Dá se „ukecat“ sleva?

Při pohledu do ceníků nabízených novostaveb přemítají mnozí kupující, jak moc vážně developeři uvedené částky myslí. Kdy je možné o ceně jednat a kdy naopak hrozí okamžitý prodej dalšímu... celý článek

Kupujeme byt: Líná huba… Na co se ptát při koupi novostavby

8. 10. 2014 | Vladimír Zuzák | 5 komentářů

Kupujeme byt: Líná huba… Na co se ptát při koupi novostavby

Nepříjemnosti nebo dokonce fatální problémy zažilo u nás s developery už tolik kupujících, že dotazování a prověřování není nikdy dost. Holému neštěstí se lze vyhnout, pokud ovšem víte,... celý článek

Nový občanský zákoník: Pozemek a stavba budou jedna věc

8. 11. 2013 | AK Sofie Pondikasová | 10 komentářů

Nový občanský zákoník: Pozemek a stavba budou jedna věc

Jednou z největších změn, kterou přinese nový občanský zákoník, účinný od příštího roku, je bezesporu změna v chápání vztahu mezi pozemkem a stavbou, která se na něm nachází. Nejde... celý článek

Partners Financial Services