Švindlujete na nemocenské? Kontrola ji může zkrátit i odebrat

Všichni musí být v posteli. Nebo aspoň doma. Kontrolovat, jestli stonáte, jak máte, může správa sociálního zabezpečení i zaměstnavatel. Co hrozí, když porušíte léčebný režim?
Švindlujete na nemocenské? Kontrola ji může zkrátit i odebrat

Za leden až září loňského roku zkontrolovala okresní správa sociálního zabezpečení celkem 112 191 lidí na neschopence – průměrně tak sociálka zvonila na každého jedenáctého nemocného. Předloni šlo v průměru dokonce o každého desátého. Kdy může kontrola přijít a co všechno je potřeba dodržet? Peníze.cz přinášejí přehled pravidel pro marody.

Povinnosti práce neschopných

Nejprve si v rychlosti projdeme, jakými pravidly se nemocenská a náhrada mzdy řídí. Platí, že zaměstnanci stonají první tři dny zadarmo, od 4. do 14. dne dostávají za každý pracovní den nemoci náhradu mzdy od zaměstnavatele. Patnáctý den přebírá štafetu sociálka, která za každý kalendářní den vyplácí nemocenskou.

Kolik nemocenská dělá a jak se počítá, poradí článek:

Propojeno!

Když marodí blízcí

Vedle nemocenské můžete z nemocenského pojištění čerpat i další dávky – například ošetřovné. Kolik ošetřovné dělá, kdo má nárok a jaká jsou pravidla?

Kalkulačka ošetřovného 2018

Pro všechny marody pak platí povinnost dodržovat léčebný režim, kterým jim spolu s neschopenkou předepíše ošetřující lékař. Myslí se tím především povinnost zdržovat se na adrese, kterou lékaři při vyplňování neschopenky nahlásíte – právě tady vás bude kontrola hledat. Jakou adresu uvedete, záleží čistě na vás. Nemusí jít nutně o místo trvalého bydliště.

Místo marodění sice můžete dodatečně změnit, podmínkou je ale souhlas ošetřujícího lékaře. Jestliže měníte místo stonání během prvních čtrnácti dní pracovní neschopnosti, musíte o tom dát vědět i zaměstnavateli. Kdo by se chtěl odjet léčit do zahraničí, musí mít písemný souhlas okresní správy sociálního zabezpečení i ošetřujícího lékaře.

Pokud zdravotní stav dovolí, určí lékař rozsah vycházek – během nich se doma (nebo na adrese uvedené v neschopence) zdržovat nemusíte. Vycházky lze napsat pouze v době od sedmi ráno do sedmi večer, lékař je ale může rozdělit do několika časových úseků. Celkový rozsah vycházek nesmí překročit šest hodin denně.

Anketa

Jak často marodíte?

Zaměstnavatel, nebo sociálka? Oba

Kontrolovat, zda marodíte podle předpisů, může vedle pracovníků okresní správy sociálního zabezpečení i zaměstnavatel. Kontrola z práce ale na rozdíl od sociálky chodí jen během prvních čtrnácti dní pracovní neschopnosti. Jinak řečeno: pouze během doby, kdy vám zaměstnavatel vyplácí náhradu mzdy.

Zaměstnavatel má navíc právo kontrolovat jen to, jestli se zdržujete na udané adrese a dodržujete předepsané vycházky. Způsob léčby kontrolovat nesmí. V zásadě by mu tedy mělo být jedno, zda se kurýrujete v posteli, nebo opalováním na dvorku.

OSSZ naproti tomu může kontrolovat i způsoby léčby – jestli namísto pocení pod peřinou neokopáváte záhonky. Marody ke kontrole si sociálka vybírá namátkou nebo na základě podnětu od zaměstnavatele či ošetřujícího lékaře.

Co se doby kontroly týče, řada lidí se mylně domnívá, že o víkendu nebo večer nechodí. Sociálka ale může přijít prakticky kdykoli. Brzo ráno, večer i o víkendu. Kontrolovat vás může i během prvních tří dnů nemoci, kdy ještě náhradu mzdy ani nemocenskou nedostáváte.

Hrajte na jistotu

Co dělat, když přijdou?

Když u vás kontrola zazvoní, je potřeba předložit II. díl tiskopisu Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti – průkaz práce neschopného pojištěnce a občanský průkaz. Občankou prokážete, že za vás nemarodí někdo jiný. Kontrola vypíše datum a čas kontroly, podepíše se – a je to vyřízené.

Když vás kontroloři nezastihnou, najdete ve schránce oznámení o provedené kontrole. Pokud dojde k porušení léčebného režimu, předá sociálka záznam o kontrole také lékaři – popíše, jak konkrétně jste léčebný režim porušili, kdy a v kolik hodin kontrola proběhla. Následující ordinační den byste se proto měli dostavit k ošetřujícímu lékaři a svoji nepřítomnost vysvětlit. Osobní nebo písemné vysvětlení byste měli podat i u zaměstnavatele nebo na okresní správě sociálního zabezpečení. Záleží, kdo vás nachytá.

Krácení nemocenské i náhrady mzdy

Nezastihnutí marodi v praxi často argumentují rozbitým zvonkem. K povinnostem dočasně práce neschopného ovšem patří ujistit se, jestli má funkční a zřetelně označený zvonek nebo minimálně jmenovku na dveřích od bytu. Povinnost zajistit, že vás kontrola na udané adrese najde, ukládá práce neschopným zákon o nemocenském pojištění.

Mnohdy se OSSZ nespokojí ani s vysvětlením, že jste kvůli tvrdému spánku zvonek přeslechli. V takových případech si nejspíš pracovníci sociálky u ošetřujícího lékaře ověří, jestli máte předepsané léky, které můžou takto tvrdý spánek zapříčinit.

Když sociálka vysvětlení neuzná, může to znamenat dvě věci: krácení nemocenské, nebo její odebrání až na sto kalendářních dní. O konkrétní sankci se rozhoduje ve správním řízení, stěžejní bývá míra porušení povinností práce neschopného. Pokud jde o první prohřešek, sociálka většinou pouze zkrátí nemocenskou. Když ale pravidla neschopenky porušíte opakovaně, můžete o nemocenskou na čas přijít. Vždycky záleží na individuálním posouzení pracovníků OSSZ. V extrémních případech – při opakovaném nebo zvlášť hrubém porušení léčebného režimu, hrozí pokuta až 20 tisíc korun.

Jestliže vás při porušování pravidel nachytá zaměstnavatel, hrozí krácení náhrady mzdy. U zvlášť hrubého porušení – tím se myslí například situace, kdy místo marodění odjedete na dovolenou – i výpověď.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+54
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 3. 2018 19:37, lubanek

Proč se to neřeší zavoláním kontrolorů nemocných, od dveří bydliště práce neschopného mobilem , proč se neustále argumentuje, zvonky a jmenovkami, které mnohdy neexistují, nebo jsou tam jiná jména, a zvonky kolikrát nefungují ! Stačí uvést na neschopence tel. číslo práce neschopného ! A v případě kontroly zavolat a nechat si otevřít dveře PN ? . Náklady na hovory by snad stát unesl !!

+170
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 8. 2018 21:45, Zuzka

Jak zjistim tel cislo na kontrolora. Je tady ve vesnici clovek ktery je na neschopence a nedodrzuje vychazky ani v tydnu a ani o vikendu a nebyla na nem zadna kontrola. A chodi si do hospody atd to je fakt nespravedlive pro ty co to dodrzuji

-84
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

Dlouhodobé ošetřovné je dávka určená lidem, jejichž blízký se ocitl v takovém stavu, že je potřeba o něj doma aspoň měsíc pečovat. Dávka má vykrýt výpadek příjmu a případně pomoct promyslet... celý článek

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

6. 4. 2022 | Tomáš Beck | 3 komentáře

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

Přelomové rozhodnutí Ústavního soudu umožní lidem, kteří se zraní v zaměstnání, získat vyšší kompenzaci. Může tím skončit dlouholetá nespravedlnost.

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

27. 1. 2022 | Petr Kučera | 20 komentářů

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

Na kompenzaci od státu mohou výjimečně dosáhnout i podnikatelé, kteří si neplatili nemocenské pojištění. Platí však pro ně přísnější podmínky než pro pojištěné.

Partners Financial Services