Srovnávač Booking.com dostal pokutu. Omezoval konkurenci

jih | rubrika: Aktuality | 11. 11. 2019 | 1 komentář

Porovnávač hotelových cen Booking.com musí zaplatit více jak osmilionovou pokutu. Udělil mu ji Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za zakázané dohody. Firma si s hotely domlouvala, že dostane nejlepší podmínky, které pro nikoho jiného dostupné nebudou.

Úřad zkoumal smlouvy z let 2009 až 2015 zakázané dohody. Firma v nich podle něj narušila hospodářskou soutěž na trhu služeb zprostředkování on-line rezervace krátkodobého ubytování v České republice a na trhu poskytování krátkodobých ubytovacích služeb v České republice.

„Současně byl jednáním Booking.com potenciálně ovlivněn obchod mezi členskými státy Evropské unie při poskytování služeb on-line rezervace krátkodobého ubytování. Rozhodnutí bylo založeno mimo jiné na rozsáhlém šetření, v jehož průběhu Úřad oslovil stovky hromadných ubytovacích zařízení,“ říká Martin Švanda, mluvčí úřadu.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Společnost Booking.com se dopustila protisoutěžního jednání, když zavazovala ubytovací zařízení k plnění takzvaných dohod o široké paritě. Podle těchto dohod měla firma dostávat shodné nebo lepší podmínky rezervace ubytování, ať již ve vztahu k ceně, dostupnosti pokojů nebo jiným podmínkám rezervace, než jaké byly dostupné na webových stránkách těchto ubytovacích zařízení nebo na jakémkoli jiném online či offline distribučním kanálu daného ubytovacího zařízení.

„Ubytovací zařízení tak byla tak do značné míry omezována ve své vlastní cenotvorbě, když nemohla v důsledku těchto dohod sama nabízet výhodnější podmínky (nižší ceny, větší dostupnost), než jaké měla sjednána se společností Booking.com,“ vysvětluje Švanda.

V důsledku toho také žádný z konkurentů pokutované firmy nemohl od ubytovacích zařízení získat lepší podmínky rezervace ubytování. „Společnost Booking.com tak svým jednáním bránila, aby se na trhu rozvinula konkurence, která by tak v konečném důsledku mohla nabízet lepší ceny a výhodnější podmínky rezervace ubytování zákazníkům vyhledávajícím krátkodobé ubytování,“ říká Švanda.

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj tedy nyní pravomocným rozhodnutím zamítl rozklad společnosti Booking.com proti prvoinstančnímu rozhodnutí úřadu a potvrdil pokutu ve výši 8 336 000 korun. Spáchaný delikt označil Rafaj typově za méně závažný, nikoliv však bagatelní.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

26. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

Obchodní řetězec Tesco ve Velké Británii tento týden prohrál dlouholetý spor s konkurentem Lidl. Tamní soud s konečnou platností potvrdil, že logo jeho věrnostního programu Clubcard... celý článek

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.

Partners Financial Services