Zákaz prodeje o svátcích neskončí. Výjimku dostalo Makro

jih | rubrika: Aktuality | 15. 10. 2019 | 2 komentáře

Povinné zavírání větších obchodů o vybraných svátcích se nezmění. Poslanci dnes přehlasovali senátory, kteří chtěli celý zákon z roku 2016 zrušit a nechat jenom na jednotlivých obchodnících, kdy budou mít otevřeno.

Senátoři v květnu vrátili poslancům jejich návrh na změnu zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, která vyjímá ze zákona velkoobchody. Poslanci tak dnes znova schválili jenom tuhle změnu. O všech svátcích tak budou mít moci nově otevřeno prodejny ze sítě Makro. Z poslanecké debaty totiž vyplynulo, že právě Makro je jediným velkoobchodem, kterého se změna dotkne.

Zákaz se týká Velikonočního pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince a 1. ledna. Na Štědrý den musí obchody zavřít po poledni. Naopak běžně prodávat můžou obchodníci na Velký pátek, 1. května, 5. a 6. července nebo 17. listopadu.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Výjimku ze zákazu mají obchody do 200 metrů čtverečních prodejní plochy, nebo i větší prodejny na železničních a autobusových nádražích (jde o hypermarket Albert na autobusovém nádraží v Českých Budějovicích a dva supermarkety Billa na ruzyňském letišti a pražském hlavním nádraží). Omezení se netýká ani čerpacích stanic, lékáren a prodejen ve zdravotnických zařízeních. A poslanci letos schválili, že zákaz už se nebude vztahovat na velkoobchod.

Bez ohledu na velikost a umístění ale musí mít zavřeno zastavárny, obchody s použitým zbožím nebo výkupny odpadů – právě tahle skupina tvoří přibližně polovinu z dosud pokutovaných.

Zákaz prosadila v roce 2016 skupina senátorů vedená Františkem Bublanem (ČSSD) za podpory Odborového sdružení pracovníků obchodu. Ve výběru svátků není podle nich žádná logika – jde o kompromis, protože všechny najednou by zřejmě neprošly.

Víme víc: Přehled pokut kvůli zákazu prodeje. Alza už dostala osm

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

26. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

Obchodní řetězec Tesco ve Velké Británii tento týden prohrál dlouholetý spor s konkurentem Lidl. Tamní soud s konečnou platností potvrdil, že logo jeho věrnostního programu Clubcard... celý článek

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.

Partners Financial Services