Speciální pořádková daň pro kofeinisty: Pět korun za kelímek!

C-A-F-F-E-E, trink nicht so viel Kaffee, zpívá se v německé (mimochodem pěkně nekorektní) dětské písničce. U západních sousedů se prý vypije tolik kávy v kelímkách, že uvažují o speciálním zdanění tohoto obalového (a odpadního) materiálu. Taky byste chtěli kvůli ekologům zaplatit o pět kaček za kafe víc? Nebo byste si ke stánku donesli vlastní hrnek?
Speciální pořádková daň pro kofeinisty: Pět korun za kelímek!

Při čtení denního „tisku“ jsem prokličkoval mezi zprávami o prvňáčcích, o panu prezidentovi, který k nim vlídně promlouvá, a o tom, že aktovky jsou zase těžší a dražší. Pak jsem to vzal smykem a čelně narazil do zprávy České tiskové agentury, která píše, že v Německu chce nějaká ekologická iniciativa zdanit kelímky na kafe. Vypadá to podle té zprávy, že země je zavalená lavinou špinavého jednorázového nádobí.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

L. Josková, P. Pravda: Zákon o obchodních korporacích s komentářem

Plné znění zákona s úvodním komentářem, jehož cílem je usnadnit podnikatelům orientaci v řadě převratných změn a pomoci vypořádat se s nimi.

Kolektiv autorů: Nová společnost s ručením omezeným. Právo – účetnictví – daně

Seznamte se s „novou“ s.r.o.! Součástí jsou i možné formulace společenské smlouvy, příklady z oblasti účetnictví a daní a rovněž vzorová zakladatelská listina.

Ročně tři miliardy kelímků

Ekologické sdružení Deutsche Umwelthilfe si obrazilo restaurace a rychlá občerstvení a nějak se dopočítalo ke krásným číslům: za hodinu se prý v Německu prodá 320 000 horkých nápojů v kelímku. Za rok se to číslo blíží ke třem miliardám. Každý desátý obyvatel Německa včetně kojenců si denně odnáší kafe od stánku nebo restaurace, srká ho na lavičce, v u-bahnu, ve vlaku, na přechodu, na stojáka, cintá si ho na košili, na kalhoty a do kočárku. A pak zahodí kelímek. V nejlepším případě do koše, kde je místo. V horším případě do koše, kde už místo není, protože je plný kelímků od kafe. Že by pořádkumilovný národ odhazoval kelímky jinam, tomu se nechce věřit. Ale asi to tak bude, protože je z nich prý pěkný nepořádek.

Iniciativa se zalíbila berlínskému rathauzu a už pracuje na plánech, jak kelímky zpoplatnit. Uvažuje se o dani ve výši eurodvacetníku, což je něco kolem pěti korun a padesáti haléřů. Ranní kafe se tak může docela prodražit, zvlášť pokud je člověk navyklý dávat si ho denně. Otázka ovšem je, jak se k případné dani postaví kávovarníci, jestli budou účtovat příplatek pouze za kávu s sebou, nebo jestli poplatek rozpustí ve vyšších cenách pro všechny. V druhém případě by nepořádku sotva ubylo. A v prvním? To si netroufám odhadnout. Kupovali by lidé Berlíňané míň kávy? Kupovali by míň kávy do ruky a utráceli by místo peněz čas vysedáváním v kavárnách? Začali by snad nosit vlastní hrnečky s nápisem Za čistý Berlín?

Po zpoplatnění igelitek spotřeba klesla razantně

Jistá analogie se tu nabízí: České obchodní řetězce hlásí, že po zpoplatnění jednorázových igelitek jejich spotřeba klesla na polovičku. Jenže srovnání trochu kulhá: když byly igelitové tašky zadarmo, lidé jich na jeden nákup dokázali spotřebovat klidně i deset. Kafe si ale do desíti kelímků nikdo nerozlívá, takže počítat s tak razantním poklesem asi nelze.

S čím ovšem počítat lze – a v Berlíně už počítají – to je příliv peněz do obecní kasy. Zastupitelé z berlínské radnice odhadují, že by ročně mohli z kapes kávomilců vytěžit až 56 milionů eur. To je něco přes půldruhé miliardy korun. Peníze by pak rádi použili na ekologické projekty, možná na úklid komunálu. Suma je to slušná.

Za dobré slovo knížku

Minule jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o tom, jak se chlapík z Itálie nechal v Praze i s autem donavigovat ke schodům do Nuselského údolí a pokusil se je sjet. Protože mašiny nelžou. Zobecnili jsme ten příběh na to, jak se vůbec spoléháme a vzdáváme odpovědnosti. Jenže až třeba přijde důchod, málo nám bude platné stěžovat si, že nás k chudobě donesl autopilot.

Knížku za obzvlášť pěkný komentář posíláme nicku HonzaV, který správně připomněl obsoolentní sci-fi komiks Vzpoura mozků. Ano, tam to všecko bylo.

Řízeni daněmi

Jak se vám tenhle nápad líbí? Já osobně nemám řízení chování lidí daněmi moc rád, myslím si, že zdanění zábavných a/nebo rozkošnických aktivit a jedů, jako je alkohol nebo nikotin, má pramálo preventivních účinků, a mám hloupý pocit z toho, že stát tak nějak vydělává na něčí závislosti. Ale budiž, přistupme na argument, že na léčení chorob z kouření se z eráru nějaké peníze navíc vydají. U kafe to ale asi tak přímočaře říct nejde, naopak každou chvíli se objeví nějaký vědátor, který hlásí, že konzumace kafe do určité míry dokonce zdraví prospívá.

Ovšem, pravda, kelímky musí někdo uklízet a úklidové firmy něco stojí. Jenže proč by za to měl platit někdo, kdo kelímek nepohodí na chodník? Protože ho hodí do městského odpadkového koše? Já tam házím na procházce použité plínky, a kdyby za mnou někdo přišel, že za to mám platit něco extra, ťukal bych si na čelo, až bych v něm měl důlek. A navíc, je to snad tak, že by počišťovači některý den nemuseli vyjet nebo by jich mohlo vyjet o pár míň, kdyby si nikdo kafe nekoupil nebo kdyby lidé začali kelímky sbírat, aby z nich za městem postavili největší komín na světě? Pokud by se započítaly i kbelíky od Starbucks, za rok by z těch německých tří miliard kelímků byla věž tak akorát na Měsíc…

Napište nám svůj názor do diskuze pod článek. Jeden – vtipný nebo chytrý nebo pravdivý nebo výstižný nebo tak něco – rádi příští týden odměníme knížkou od nakladatelství Grada. A nezapomeňte na sebe nechat e-mail, beze strachu, buď vám na tu adresu napíšeme, že bychom rádi poslali prima svazek, nebo ji rituálně zničíme.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

8. 9. 2015 13:08 | Zakázaná píseň. Fakt hustá

C-a-f-f-e-e, trink nicht so viel Kaffee!
Nicht für Kinder ist der Türkentrank,schwächt die Nerven, macht dich blass und krank.
Sei doch kein Muselmann,der ihn nicht lassen kann!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 9. 2015 15:29 | Rada

Kvalita je různá. Kafe z automatu do plastového kelímku pijí opravdu asi jen prasata, ale kafe z "presovače" v kvalitním kelímku může pít i běžný spotřebitel. Kdo jí zásadně stříbrnými příbory (nebo co je teď ve vyšší společnosti v kurzu), tomu to asi nestačí, ostatním podle mě ano.
Zrovna včera jsme jedno takové kafe měli v ZOO. Kelímek je z nějakého tvrzeného papíru nebo čeho a je případně opatřený plastovým víčkem. Kelímek v ruce nepálil, nemačkal se a pití z něj nebylo nijak nepříjemné. Kelímky putovaly do směsného odpadu, protože tříděný nikde v dohledu nebyl:(
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 9. 2015 22:23

Zajistí prachy na jejich uklízení.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 9. 2015 21:17

>> Frenky. Já tam všude byl, všechno jsem to viděl. Ty skleničky ničím přivázané nebybly, ale přesto tam zůstávaly.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 9. 2015 12:48

Jak poplatek zajistí nepoužívání jednorázových kelímků? Pokud by to mysleli s přírodou vážně pak by museli používání kelímků zakázat a všem ekologistům to kafe nacedit do dlaně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2015 15:46 | HonzaV

S výjimkou obchodů jako www.bezobalu.org - což doufám nebude budoucnost lidstva... :-)

Kdybych pil kafe a navíc na ulici, tak si klidně hrnek nosit budu, ale spíš bych řekl, že papírový kelímek představuje nižší zátěž pro tzv. životní prostředí, než mytí hrnků. Onehdá na to tuším dokonce byla nějaká studie. Naštěstí čajomilům tohle nehrozí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2015 14:53 | martin2015

Kafe z kelímku pijí jen prasata.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 9. 2015 13:19 | Frenky

Citace - Bob / 03.09.2015 12:30

JIž dávno se v SSSR v automatech na limonádu používala obyčejná sklenička, která se dala opláchnout proudem vody a pak se použila na nápoj. Světe div se tu skleničku nikdo neukradl a pokud se náhodou nerozbila, tak sloužila dlouho. Jistě si to turisté pamatují. Takže nyní bych navrhoval nosit hrníček na karabince u opasku

V Rusku jsem nebyl, tak mám dotaz. Jak tam tu skleničku měli přivázanou?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2015 12:38

já z pioonýra umím z papíru poskládat nouzový pohárek!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2015 12:30 | Bob

JIž dávno se v SSSR v automatech na limonádu používala obyčejná sklenička, která se dala opláchnout proudem vody a pak se použila na nápoj. Světe div se tu skleničku nikdo neukradl a pokud se náhodou nerozbila, tak sloužila dlouho. Jistě si to turisté pamatují. Takže nyní bych navrhoval nosit hrníček na karabince u opasku
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2015 12:24 | Bob

V emerice se žere jenom z plástu a papíru a vadí? nevadí!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 9. 2015 11:45 | Jindra Krleš

Drobná oprava: plastové jsou max deklíky, kelímky se dělají z papíru, plasťák na vás skočí jedině z automatu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2015 10:55 | Frenky

Selský rozum radí, řešit především příčinu a ne složitě následek.

Tudíž, což to celé otočit a že, za odpady, odpovídá ten, kdo je nabízí? Nebo-li kavárníci by museli zabezpečit likvidaci kelímků. Věřím tomu, že by, v krátké době, vymysleli kelímky, které jsou buď poživatelné (viz kornouty na zmrzliny), nebo by od plasťáků přešli na jinou formu podávání kávy. Například vratné šálky a pod. Nevím jak vy, ale pít kávu z kelímku, považuji za gurmánské porno, nebo-li šmakuládu první ligy.

Ostatně, jak psal autor, daň z kelímků nemá, z ekologického hlediska, žádný význam. Protože jich stejně neubude a stejně je musí někdo svážet a likvidovat.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 9. 2015 8:14 | Pavel

Ha ha. To mi připomnělo, co se dělo na mém bývalém pracovišti. Jeden rok přišla zpráva, že se firma chce chovat ekologicky a neprodukovat odpad, a tak se přestanou používat kelímky na kafe a každý má používat hrnek. Další rok přísla zpráva, že se firma chce chovat ekologicky a neprodukovat do odpadní vody tolik detergentů, tak se na kafe nemají používat hrnky, ale kelímky. Třetí rok ... (doplňte si sami). A jesli neumřeli, tak tam tím ti zelení bezmozci baví dodnes.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 9. 2015 7:34 | Matěj

Pokud chce stát měnit chování lidí (což je nutné - kriminalita, zaměstnanost, ekologie atd. atd.) musí politici, úředníci přemýšlet jak toho dosáhnout - nejrychleji a s nejvyšším efektem. Tam, kde je pravděpodobné, že k cíli dojde poplatkem, je správné jej zavést. S poplatkem tedy souhlasím. Ať si lidé chodí s hrnkem. Káva je tak beztak lepší než z kelímku.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 17 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jménem životního prostředí! Na dálnici maximálně osmdesát

8. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Jménem životního prostředí! Na dálnici maximálně osmdesát

Vyrážíte lyžovat do Rakouska? Šlápněte na brzdu. Rakušané snižují rychlost na dálnicích až na osmdesát kilometrů v hodině. Důvod? Ochrana životního prostředí. Kdo nařízení poruší, ať... celý článek

Pokácet strom na vlastní zahradě? Jedině s úředním razítkem! Pravidla přitvrdí

10. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Pokácet strom na vlastní zahradě? Jedině s úředním razítkem! Pravidla přitvrdí

Myslíte, že se svým majetkem můžete dělat, co se vám zlíbí? Ne tak docela. Nesmíte třeba se svým autem na silnici, když nemá platnou technickou, a nesmíte svou džeztrubkou rušit noční... celý článek

Jménem zákona otevřete kotel!

5. 6. 2014 | Petra Dlouhá | 47 komentářů

Jménem zákona otevřete kotel!

Čím topíte? Že do toho nikomu nic není? Přijde na to… Kupříkladu sousedům je do toho dost, když do kotle ládujete, co tam nepatří, a otravujete jim vzduch. Ministr životního prostředí... celý článek

Nové zprávy z EU: konec nešetrných vysavačů, igelitek i rozmařilého splachování

7. 11. 2013 | Petra Dlouhá | 30 komentářů

Nové zprávy z EU: konec nešetrných vysavačů, igelitek i rozmařilého splachování

Brusel si „na nás“ brousí zuby. Začněte brousit nože! Debata o zákazech, které mají na naši hlavu z Evropské unie dopadnout, ožívá novou silou. Češi prskají a mluví o šíleném diktátu,... celý článek

Mazej z města, smraďochu! Nízkoemisní zóny možná už příští rok

31. 10. 2013 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Mazej z města, smraďochu! Nízkoemisní zóny možná už příští rok

Máte staré „neekologické“ auto? Šlápněte na brzdu. Do center některých měst máte zákaz vjezdu! Možná už příští rok. Nízkoemisní zóny, které známe z německých měst, se můžou začít zřizovat... celý článek

Partners Financial Services