V přepočtu na obyvatele je v České republice největší počet supermarketů, hypermarketů a diskontních řetězců ve střední a východní Evropě. Lidé zlenivěli a naučili se v nich nakupovat naprosto vše pro své domácnosti a jinak tomu není ani u potravin. Často však na úkor jejich čerstvosti a kvality. Přestože se v poslední době daří organizovat množství farmářských trhů, kde své výrobky mohou prodávat lokální výrobci, nemají to čeští producenti potravin vůbec jednoduché. A v nejbližší budoucnosti je rozhodně žádné zlepšení nečeká. Po plánovaném zvýšení DPH naopak některým z nich půjde o krk.
Sjednocení DPH českým výrobcům potravin pořádně zavaří
Jedním ze sektorů, kterého se citelně dotkne plánované zvýšení DPH, je právě potravinářský průmysl. Očekává se pokles poptávky po zemědělských výrobcích, což přivede mnoho malých a středních dodavatelů do existenčních problémů. Supermarkety totiž žádný velký prostor k vyjednávání ohledně marží a cen nepřipustí a i nadále budou velkou měrou využívat dovoz zahraničních potravin. Ty jsou sice levnější, ale často také nekvalitnější. V supermarketech ve střední a východní Evropě navíc obchodní řetězce nabízejí kvalitativně horší zboží, než můžete najít v regálech na západ od Česka, přitom cena je takřka stejná.
Jak tedy pomoci domácím producentům či produktům? Měl by se v tomto ohledu angažovat stát? Většina liberálních ekonomů odmítá, aby se jakkoliv zasahovalo do trhu, který by se tak výrazně deformoval. Nabídka a poptávka si prý poradí. Najdou se však i takové názory, které v zájmu českých výrobců prosazují, aby stát určoval supermarketům, jak velké procento nabízených potravin musí tvořit domácí sortiment. Podobná regulace platí třeba i v sousedním Rakousku...
Co si o této problematice myslí námi oslovení odborníci? Mělo by být podle jejich názoru v rámci podpory českých výrobků stanoveno minimální procento lokálních potravin, které by české supermarkety musely svým zákazníkům nabízet?
PAVEL KOHOUT
ekonom
To si nemyslím, ale byl bych pro jinou věc: zavést poměrně přísné, závazné a pravidelně kontrolované standardy kvality. Co se českým konzumentům předkládá, jsou mnohdy takové ohavnosti, které by si řetězce nikdy nedovolily zákazníkům v západních zemích nabídnout. A pokud jde o zeleninu, přinejmenším kvalitní česnek (tj. český) by měl být povinností.
PETR MACH
ekonom
Mělo by být věcí obchodníků a obchodů, jaké nabízejí spotřebitelům zboží. Pokud někdo chce nabízet více českého zboží i „za cenu vyšší ceny“, má na to plné právo. Stát by ale neměl nikoho nutit, aby bylo určité procento nabízeného zboží nějakého konkrétního původu. Bylo by to na úkor spotřebitelů. To, že lidé preferují třeba levnější vajíčka z Polska, je odrazem toho, že u nás dokážou podnikatelé využít kapitál efektivněji než na výrobu vajíček. Jsem pro zachování svobody volby.
TOMIO OKAMURA
viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur
Není správné kohokoli nutit, aby prodával něco, co nechce. Stát má ovšem páky jinde – stačilo by třeba, aby dopravci platili skutečné náklady za emise a zničené silnice ve vyšším mýtném. Nebo aby byla povinnost složení potravin a původ deklarovat velkým skutečně čitelným písmem a taky, aby stát, respektive antimonopolní úřad, sledoval nevyváženou podporu zahraničních producentů ze stran jejich států a bojoval proti ní. Zahraniční zemědělci dostávají často až násobně více na jednotku než zemědělec z Moravy a Čech. Tímto konstatováním však neobhajuji dotace, tento systém je v rámci Evropské unie pokřiven již od počátku.
TOMÁŠ SOKOL
advokát
Tohle opatření v mých očích neprojde ani protikorupčním testem. Už vidím ty triky a finty, kterými by se v důsledku podplacených nákupčích v regálech supermarketů objevovaly coby lokální potraviny věci dovezené z Hongkongu či jiné podobné lokality. Představa, že stát by měl určovat prodejcům, jaké výrobky budou odebírat od lokálních dodavatelů, i kdyby to mělo zákazníka zahubit, je pro mne také nepřijatelná. Navíc si ani nedovedu představit, jak by se to procento lokálních potravin určovalo a kdo by to kontroloval. Zase nějaký nový úřad, nové výdaje a nové úplatky kontrolorům. Děkuji, nechci.
JAN TRAXLER
ekonom, ředitel FINEZ Investment Management
Není moudré takovým způsobem deformovat trh. Nechť se prosadí zemědělci s lepšími nebo levnějšími produkty. Problém je ovšem v umělé podpoře zemědělství na úrovni Evropské unie. Nemůžeme bohužel chtít prosazovat volný trh, když ostatní hráči nehrají podle stejných pravidel.
Jaký je váš názor? Měl by stát podporovat domácí výrobce regulací supermarketů? Nebo máte nějaký jiný nápad? Napište nám do diskuze.
Sdílejte článek, než ho smažem
Diskuze
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
21. 10. 2011 23:47, Matěj
Nejdřív bychom si měli říci, co vlastně si vlastně od tohoto opatření slibujeme. Chceme, aby lidé jedli zdravěji? Nebo aby naši zemědělci prodávali levněji než zahraniční? Chceme zabránit ekologicky nesmyslnému převážení potravin z jednoho konce světa na druhý? Teprve až budeme vědět, co vlastně chceme, můžeme řešit, jak k tomu dojdeme.
Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy
21. 10. 2011 8:06, j. fišer, třebíč
ne má, MUSÍ!!!
a navíc MUSÍ kontrolovat kvalitu výrobků, bez ohledu na legislativní švajneraj,který nám tu vnucuje EU
například dnešní jogurty prodávat jako mléčný výrobek může tolerovat jen trojkolka
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.