Dostupnost bydlení v Praze je horší než v okolních metropolích

pk | rubrika: Aktuality | 3. 12. 2019 | 1 komentář

Dostupnost bydlení v našem hlavním městě je ve srovnání s okolními evropskými metropolemi suverénně nejhorší. Ukazuje to Index dostupnosti bydlení, který dvakrát ročně zveřejňuje developerská společnost Central Group.

Na průměrný 70metrový byt musí obyvatel Prahy vydělávat 14,1 roku – kdyby během té doby neutrácel za nic jiného. V Bratislavě a Mnichově stačí o tři roky méně, v dalších městech je poměr mezd k ceně bytu ještě nižší.

Jenom slabou útěchou je, že ještě před šesti měsíci bylo v Praze potřeba na průměrný byt 14,6 ročních platů. „Mírné zlepšení je dáno zejména rychlým růstem mezd. Ty se během šesti měsíců zvedly o 6,5 procenta, zatímco nemovitosti přidaly jen 2,9 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda v Praze je 45 246 korun a cena průměrného nového pražského bytu více než 7,6 milionu korun,“ říká Dušan Kunovský, zakladatel a šéf Central Group.

Podle developera je hlavní příčina špatné dostupnosti bydlení v Praze jednoznačná: Zoufale nízký počet povolených bytů. „Na tisíc obyvatel se v našem hlavním městě loni povolilo jen 3,2 bytů. Například ve Vídni to bylo 7,9, v Mnichově 8,5 a ve Varšavě dokonce 14 bytů. A není to tím, že by nebylo kde brát. V Praze je podle našich nejnovějších dat v přípravě téměř 109 tisíc bytů v 735 projektech,“ upřesňuje Kunovský.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services